spot_img
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăTurismInsula Ovidiu, oaza de linişte de pe litoralul românesc

Insula Ovidiu, oaza de linişte de pe litoralul românesc

Insula Ovidiu reuşeşte să atragă atenţia turiştilor care sosesc în staţiunea Mamaia, atât datorită pitorescului cât şi unei întregi serii de legende ţesute în jurul acesteia.

 

Insula Ovidiu este o oază de linişte, cu peisaje deosebite, situată în apropiere de Mamaia, una dintre cele mai aglomerate staţiuni de pe litoralul românesc. Acest obiectiv turistic, singurul din ţară aflat pe o insulă naturală, este o atracţie pentru turiştii care vor o pauză de la agitaţia marilor staţiuni.

Insula Ovidiu este o insulă de origine calcaroasă, o insulă învăluită în legende. Aici a fost exilat poetul Publius Ovidius Naso (care a trăit între anii 43 i.Hr. – 17 d.Hr.) de către împăratul Augustus, în anul 8 d.Hr. În timpul acestui exil, poetul a scris operele „Tristele” şi „Ponticele”. Aşadar, măcar pentru câteva ore, merită să vă „refugiaţi” pe această insulă istorică – poate fi o bună sursă de inspiraţie.

Insula Ovidiu are o istorie de câteva mii de ani. În timp, oamenii şi-au pus amprenta pe aceste locuri, iar acum această insulă este un punct de atracţie pentru turiştii de pretutindeni, cu spaţii special amenajate şi tot confortul aferent unei vacanţe reuşite.

Insula este situată la 500 de metri distanţă de malul oraşului Ovidiu şi la 5 kilometri distanţă de staţiunea Mamaia. Astfel, turiştii ademeniţi de petrecerile şi atracţiile cosmopolite ale renumitei staţiuni se pot reface după o noapte lungă vizitând acest colţ de linişte natural, aflat în apropiere.

Suprafaţa insulei este de aproximativ 26.000 mp. Din această suprafaţă, jumătate este destinată şi amenajată în scopuri turistice.

Conform cercetărilor făcute pe insulă, aici există urme ale unor aşezări omeneşti din timpul traco­geţilor si a geto­dacilor, iar cele mai vechi aşezări datează din paleolitic. De-a lungul timpului, aici şi-au găsit locul populaţii getice, scite, dar şi colonii greceşti.

 

Legenda Insulei Ovidiu

 

Insula Ovidiu are o legendă frumoasă care îi leagă originile de Lacul Siutghiol şi de statuia lui Ovidiu aflată în prezent în Constanţa. Se spune că în această zonă era pe vremuri o întindere mare de pământ, iar într-o zi, aici se plimbau Dumnezeu şi Sfântul Petru, care căutau un loc unde să petreacă noaptea. Nimeni nu s-a îndurat de ei, aşa că au urcat pe o colină unde se vedea o casă singuratică. Aici locuia o bătrână singură şi săracă, iar singurul care îi mai deschidea poarta din când în când era Ovidiu. Bătrâna i-a primit pe Dumnezeu şi Sfântul Petru în casă, iar în semn de recunoaştere, aceştia i-au umplut casa de belşug. Până şi vaca stearpă pe care o avea bătrâna a dat atât de mult lapte încât împrejurul colinei s-a format un lac cu apa dulce şi albă ca laptele. Când a văzut una ca asta, bătrâna l-a chemat pe Ovidiu, care de uimire s­a transformat în stană de piatră. Legenda spune că lacul cu apa dulce şi albă ca lapte este Lacul Siutghiol, iar colina pe care se afla casa bătrânei este Insula Ovidiu.

În realitate, specialiştii nu au gasit nici o dovadă care să ateste prezenţa poetului Ovidius pe această mică insulă din lacul Siutghiol. Cu toate acestea, legenda a ramas în picioare până în zilele noastre şi mai există încă oameni care cred cu tărie în veridicitatea ei.

O altă legendă care se leagă de această zonă are legatură cu originea numelui pe care îl poartă insula. Se spune că, în timpul exilului său, poetul Ovidius Publius Naso se retrăgea pe acest petic de pământ pentru a-şi scrie versurile, astfel insula a fost botezată cu numele său.

 Transport şi cazare

Dacă ideea unei vizite pe această insulă pitorească vă atrage, atunci cea mai bună variantă este să vă cazaţi în Mamaia şi să porniţi spre insulă cu una din ambarcaţiunile de pe malul Lacului Siutghiol. Există vaporaşe şi şalupe care efectuează curse la intervale regulate (1 – 2 ore) spre insulă. Călătoria durează aproximativ 20 de minute.

Pe insulă se află un local cu specific pescăresc, unde puteţi servi masa, puteţi face plimbări pe insulă pentru a admira peisajele şi, dacă vă ocupaţi din timp de rezervări, puteţi petrece şi noaptea pe insulă, într-una din cele 10 căsuţe de 3 stele disponibile.

De asemenea pe Insula lui Ovidiu este amenajat un frumos complex turistic, ce ofera celor care doresc posibilitatea de a rămane aici câteva zile.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
4.3 ° C
4.3 °
4.3 °
81 %
1.3kmh
66 %
sâm
19 °
Dum
21 °
lun
21 °
mar
21 °
mie
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...