spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăTurismStaţiuni cu apă termală din România

Staţiuni cu apă termală din România

În Transilvania există numeroase locuri cu bazine cu apă termală, ce au oferte pentru toate vârstele şi reprezintă o variantă perfectă pentru cei ce nu doresc să îşi petreacă vacanţa pe litoral.

 

România este bogată în zone cu ape termale, izvoare minerale şi aer curat, unde turiştii pot veni pentru tratament, dar şi pentru relaxare sau odihnă. Staţiunile balneare din ţara noastră erau cândva cele mai căutate destinaţii pentru concediu. Românii care optau să îşi petreacă concediul aici primeau la pachet, la preţuri accesibile şi în condiţii foarte bune, relaxare, tratament şi agrement. După Revoluţie însă, staţiunile noastre balneare au căzut în derizoriu, pierzându-şi strălucirea şi notorietatea de altădată. Astfel, multe dintre ele au căzut pradă dezinteresului şi s-au transformat în ruine.

Cu toate acestea, câteva dintre ele au rezistat şi îşi primesc şi astăzi turiştii care, pe lângă tratament se pot bucura din plin de distracţie şi voie bună în aceste zone absolut pitoreşti, unde stăpânesc natura şi linistea.

Pentru că suntem în plin sezon estival, vă propunem cinci staţiuni cu apă termală unde vă puteţi relaxa într-un concediu de vis.

 

Băile Felix şi Băile 1 mai

 

Ştrandul Felix din Băile Felix dispune de şase bazine cu apă termală naturală: două bazine pentru copii unde temperature apei este de 32-34°C, un bazin cu valuri, un bazin pentru relaxare şi două bazine pentru toate categoriile, în acestea temperatura apei fiind între 34-36°C.

Ştrandul Apollo este singurul ştrand public din Băile Felix care este deschis tot anul, indiferent de anotimp sau sărbatori. Dispune de un bazin acoperit şi 3 bazine exterioare cu apă termală. Ştrandul Padiş este unul dintre cele mai accesibile ştranduri publice din staţiune Băile Felix. Dispune de 3 bazine cu apă termală naturală, iar tarifele mici practicate oferă posibilitatea tuturor de a se bucura de efectele benefice ale apei termale din Băile Felix.

Turiştii care doresc să aibă parte de mai multă distracţie pot opta pentru Aqua Parcul President din apropierea Băilor Felix. Au la dispoziţie 13 piscine interioare, cinci piscine exterioare, zonă de agreement pentru copii, tobogan interior şi exterior.

Localitatea Băile 1 Mai este situată la opt kilometri de Oradea, la 140 de metri altitudine în valea pârâului Peţa, la poalele Dealurilor Pădurii Craiului.

Nord Vest termal park

 

Ştrandul Nord Vest Termal Park din Satu Mare este cel mai pare parc termal din Nord-Vestul ţării. Punctul de atracţie îl reprezintă bazinele, iar ştrandul sătmărean dispune de şase bazine şi un râu curgător de 274 de metri îi atrag nu doar pe copii, ci şi pe adulţi. Pentru cei mici funcţionează două bazine speciale, unul fiind pentru cei micuţi, cu o adâncime de 30 de centimetri, iar celălalt pentru prichindeii măricei, adâncimea acestuia fiind de 60 de centimetrim.

În timp ce copiii se bălăcesc în bazinele lor, adulţii pot să se relaxeze în bazinele pentru înot. Ştrandul Nord Vest Termal Park are două bazine pentru înot, unul cu adâncimea de 1,6 metri şi unul cu adâncimea de 1,8 metri, piscină semi-olimpică. Relaxarea e asigurată şi în bazinul de agrement, a cărui adâncime este de 1,4 metri.

 

Băile Figa

 

Situată la 80 de kilometri de Cluj-Napoca, în judeţul Bistriţa-Năsăud, staţiunea Băile Figa a devenit tentantă chiar şi pentru clujeni, care făceau vara trecută cozi imense la intrarea în modernul ştrand.  Accesul la Băile Figa poate fi făcut de pe Drumul European 17 şi se află la o distanţă de doar un kilometru de oraşul Beclean şi 35 de Bistriţa. Cu o piscină interioară, cu două bazine exterioare cu apă sărată şi alte două cu apă dulce, cu tobogane, un râu leneş şi numeroase locuri de plajă, staţiunea balneară îşi aşteaptă vizitatorii.

 

Aquastar Satu Mare

 

Cu bazine de relaxare şi distracţie, dar şi cu apă termală pentru tratament aquapark-ul din Satu Mare poate fi o destinaţie perfectă atât pentru familiile cu copii, cât şi pentru tineri sau bătrâni. Biletul de intrare costă 35 de lei pentru adulţi, 16 lei pentru copiii cu vârsta mai mare de 3 ani şi 24 de lei pentru elevi, studenţi şi pensioari.

Complexul dispune de o zonă acoperită cu mai multe bazine de hidromasaj, frumos lucrate, întreţinute, numeroase ţâşnitoare, perdea de apă şi jacuzzi. În incinta acoperită sunt amenajate mai multe tipuri de saune. Doritorii pot apela la şedinţe separate de hidromasaj, kinetoterapie şi masaj. AquaStar are cinci piscine exterioare: o piscină de relaxare şi distracţie, piscină semiolimpică, piscină pentru copii, iar pentru aventurieri o piscină cu tobogane, iar apa termală din belşug a permis şi construirea unui bazin perfect pentru tratament.

 

Ocna Şugatag

 

Staţiunea balneoclimaterică Ocna Şugatag se află în judeţul Maramureş, la 20 km de oraşul Sighetu Marmaţiei, la 490 m altitudine la poalele munţilor Ţibleş-Gutâi. Baza de tratamant din Ocna Şugatag permite efectuarea unor băi calde în cadă, electroterapie, hidroterapie, termoterapie, aerohelioterapie şi masaj medical. Apa sărată se se extrage dintr-o mină inundată de la 200 de metri adâncime, prin pompare şi este adusă pe conductă la staţiune. Apa sărată din staţiunea Ocna Şugatag poate face minuni, mai ales dacă curele de tratament se fac cu apă încălzită la 37°C.

 

Călimaneşti – Căciulata

 

Este considerată cea mai frumoasă dintre staţiunile balneoclimaterice de pe valea Oltului, fiind renumită pentru efectele terapeutice ale apelor sale minerale, pentru bioclimatul său şi pentru multitudinea punctelor de interes turistic din zonă. Apele minerale de la Călimeneşti au fost folosite de însuşi împăratul Franţei Napoleon III. Băile Călimaneşti-Căciulata sunt situate în jud. Vâlcea, la 18 km nord de Râmnicu Vâlcea.

Factorii naturali de cură sunt reprezentaţi de apele minerale sulfuroase, clorurate, bromurate, sodice, calcice, magneziene. Acestea sunt folosite în tratarea unor afecţiuni ale tubului digestiv (gastrite cronice, colite cronice); afecţiuni hepato-biliare, afecţiuni renale şi ale căilor urinare, afecţiuni metabolice şi de nutriţie (diabet zaharat, obezitate), afecţiuni reumatismale inflamatorii (artroze), afecţiuni neurologice periferice, afecţiuni respiratorii, afecţiuni asociate (ginecologice, dermatologice, cardiovasculare, astenie, boli profesionale).

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.4 ° C
9.6 °
8.2 °
97 %
4.8kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...