sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăTurismHunedoara, o zonă presărată cu istorie

Hunedoara, o zonă presărată cu istorie

Judeţul Hunedoara este locul ideal unde vă puteţi reîntoarce în trecut pentru a cunoaşte istoria străbunilor, dar şi pentru a admira splendoarea naturii.

 

Judeţul Hunedoara este unul dintre cele mai bogate din România în ceea ce priveşte obiectivele turistice cu caracter istoric, dar şi din punct de vedere al resurselor naturale. Zona este presărată cu cetăţi dacice şi castre romane, importante castele şi cetăţi medievale, muzee şi lăcaşuri de cult, dar şi unul dintre cele mai importante parcuri naturale din ţară. Dacă ajungeţi în această zonă a Transilvaniei, judeţul Hunedoara este una dintre zonele pe care trebuie să le bifaţi.

 

Castelul Corvinilor

 

Castelul Corvinilor este cetatea medievală a oraşului Hunedoara. Cunoscut şi sub numele de Castelul Hunedoarei, Castelul Corvineştilor sau Castelul Huniazilor, această construcţie impunătoare reprezintă unul din cele mai importante monumente de arhitectură gotică din România. De asemenea, acesta este considerat a fi unul dintre cele mai frumoase castele din lume, fiind situat în „top 10 destinaţii de basm din Europa”.

Anual, aici se organizează „Zilele castelului”, un festival medieval cu domniţe, cavaleri, vrăjitoare, dansuri medievale şi proiecţii de filme.

 

Cetatea de la Deva

 

Cetatea de la Deva este construită în secolul XIII pe cel mai înalt deal care împrejmuieşte oraşul cu acelaşi nume. Astăzi Cetatea Devei este o ruină, fiind distrusă în anul 1849 în urma unei explozii în magazia cu muniţie.

În ultimii ani monumentul istoric a intrat într-un proces de restaurare însă a rămas deschis publicului. De aici se poate admira o panoramă superbă asupra oraşului şi împrejurimilor.

 

Sarmizegetusa Regia

 

Sarmizegetusa nu este doar o cetate aşa cum probabil crede majoritatea lumii, ci este un teritoriu alcătuit din sute de cetăţi dacice, răspândite pe o distanţă de aproximativ 5.000 de kilometri. Cea mai importantă cetate de pe acest tărâm dacic este Cetatea Sarmizegetusa Regia, aceasta fiind capitala Daciei şi cetatea de scaun a regelui Decebal. Cetatea este compusă din şase fortăreţe: Sarmizegetusa Regia, Luncani – Piatra Roşie, Costeşti-Blidaru, Costeşti – Cetăţuie, Căpâlna şi Băniţa, care erau dispuse în cerc, în jurul cetăţii şi aveau rol de apărate. În prezent, cetatea dacică face parte din patrimoniul mondial UNESCO şi poate fi vizitată de turişti.

 

Cetatea Mălăieşti

 

Cetatea Mălăieşti  a fost construită în secolul XIV de familia de cneji Sărăcin. Aceasta a fost locuită până în secolul XVII când a fost distrusă în urma războiului dintre curuţi şi lobonţi. În urmă cu câţiva ani cetatea a fost renovată, încercându-se reproducerea ei cât mai exactă. În prezent aceasta este deschisă publicului spre vizitare.

 

Biserica de piatră Densuş

 

Biserica de piatră Densuş este una dintre cele mai vechi biserici de rit bizantin din România, construită în secolul XIII din pietrele aduse de la ruinele cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia. Se spune despre acest lăcaş de cult că este construit pe ruinele unui templu dac închinat zeului Zamolxe, care apoi a trecut în posesia romanilor, odată cu colonizarea Daciei de către Traian. Templul dac a fost transformat apoi într-un templu închinat zeului Marte, unde romanii obişnuiau să facă sacrificii.

 

Mănăstirea Prislop

 

Mănăstirea Prislop este una dintre cele mai importante centre spirituale ale ţării noastre, vizitată anual de mii de credincioşi. Aici se află mormântul părintelui Arsenie Boca, devenit în ultimii ani un important loc de pelerinaj pentru ortodocşii români. Tot aici este şi chilia săpată în stâncă a cuviosului Ioan Sihastrul, dar şi icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, datând din secolul al XVII-lea.

 

Parcul Naţional Retezat

 

Parcul Naţional Retezat este unul dintre cele mai frumoase parcuri naturale din ţara noastră. Parcul adăposteşte peste 80 de lacuri şi tăuri glaciare, dintre care cel mai mare este lacul Bucura, dar şi cel mai adânc lac glaciar din România, lacul Zănoaga. Pe lângă frumuseţea sa naturală, Parcul Retezat are şi o importanţă academică deosebită aici trăind peste 90 de specii de plante unice în lume, zeci de animale protejate prin lege, dar şi sute de specii de păsări.

 

Peştera Bolii

 

Peştera Bolii este una dintre cele mai spectaculoase formaţiuni calcaroase de la noi din ţară şi una dintre puţinele peşteri care pot fi vizitate în întregime. Galeria principală a peşterii este una de mari dimensiuni şi poartă numele de Sala Concertelor, de-a lungul timpului aici fiind organizate mai multe evenimente muzicale şi artistice. Ceea ce este interesant la această peşteră este faptul că este străbătută în întregime de un pârâu care, la intrarea în peşteră se numeşte Pârâul Jupâneasa, iar la ieşirea din aceasta pârâul poartă numele de Galbina datorită calcarului care a colorat apa.

 

Băile romane de la Geoagiu

 

Băile de la Geoagiu datează din epoca romană fiind cunoscute şi sub denumirea de băile termale romane Germisara, de la castrul roman cu acelaşi nume construit în apropierea lor. Băile termale se păstrează aproape în aceeaşi formă ca şi în antichitate fiind construite într-o fâşie de pământ înaltă. În apropierea lor se pot vedea şi urmele unui drum roman pavat cu dale de piatră.

 

Cascada Clocota

 

Situată în proximitatea staţiunii Geoagiu-Băi, Cascada Clocota este mai puţin celebră, dar nu mai puţin frumoasă, faţă de marile cascade ale României. Are o înălţime de circa 20 de metri şi depunerile de travertin o fac de o frumuseţe deosebită.

 

Muzeul Aurului

 

Muzeul Aurului de la Brad este unic în Europa şi cuprinde cea mai mare colecţie de minerale şi obiecte din aur de pe continentul european. În cadrul expoziţiei se pot vedea lamele şi cristale de aur, lingouri de aur brut, lingou de aur fin, aur lamelar pe cuarţ, aur lamelar cu calcit, dar şi obiecte confecţionate din acest metal scump. Printre cele mai interesante obiecte din aur din muzeu se află harta României Mari sau Pana lui Eminescu.

 

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
nori împrăștiați
11.6 ° C
12.1 °
11.6 °
54 %
3.3kmh
44 %
sâm
14 °
Dum
14 °
lun
7 °
mar
10 °
mie
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

În vremurile astea de război e mai bine să fii prevăzător și să umbli cu casa la tine.

EDITORIAL

În urmă cu ceva timp, la o oră de maximă audiență, un important post de televiziune național ne aducea la cunoștință – în urma...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...