joi, mai 9, 2024
AcasăEconomicScumpiri la gaze de la 1 august

Scumpiri la gaze de la 1 august

Preţul gazelor naturale pentru clienţii casnici va creşte, începând cu data de 1 august 2018, cu 5,83%, informează Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

„Având în vedere solicitările furnizorilor de gaze naturale şi în urma analizei minuţioase a costurilor reflectate în preţul final, Comitetul de reglementare, aplicând prevederile legale, a constatat că sunt îndeplinite condiţiile pentru o ajustare, în medie cu 5,83%, a preţului la gazele naturale pentru clienţii finali casnici, începând cu data de 1 august 2018”, se menţionează în comunicatul ANRE.

Potrivit sursei citate, în şedinţa de ieri membrii Comitetului de reglementare al ANRE au luat în discuţie solicitările furnizorilor de gaze naturale cu privire la ajustarea preţurilor, solicitări ce au venit ca urmare a faptului că, începând cu data de 1 aprilie 2017, preţul de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă s-a liberalizat, producătorii având libertatea să vândă gazele naturale la un preţ care nu mai este reglementat.

În prezent, gazele naturale de provenienţă internă se vând pe piaţa concurenţială, inclusiv pentru clienţii casnici, preţul de achiziţie al acestora fiind stabilit în mod liber, pe baza cererii şi a ofertei.

ANRE precizează că, în perioada ianuarie 2013 – aprilie 2017, prin calendarele de liberalizare stabilite prin memorandumuri şi hotărâri de Guvern, evoluţia preţului producţiei interne a cunoscut o creştere de la 45,71 lei /MWh la 60 lei/ MWh, la consumatorii casnici.

Odată cu intrarea în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 64/2016, preţurile de vânzare a gazelor naturale de către producătorii interni au fost de 67,99 lei/MWh din aprilie 2017, 68,50 lei/MWh începând din iunie 2017, 67,52 lei/MWh din august 2017, 70,33 lei/MWh din octombrie 2017, 71,11/MWh lei din decembrie 2017 şi 73,85 lei/MWh din martie 2018.

În ceea ce priveşte preţul de vânzare a gazelor naturale din producţia internă conform contractelor încheiate pe piaţa centralizată, cu livrare în perioada august 2018 – martie 2019, acesta a evoluat astfel: 77,72 lei/MWh pentru august 2018, 79,57 lei/MWh pentru octombrie 2018, 79,97 lei/MWh pentru decembrie 2018, 80,21/MWh lei pentru ianuarie 2019 şi 80,25 lei/MWh pentru martie 2019.

„Cumulat, procentul de creştere a preţurilor la gazele naturale din producţia internă a fost, în perioada ianuarie 2013 – martie 2018, de 75,56%, cu menţiunea că ANRE nu a avut şi nu are competenţe în stabilirea nivelului acestor preţuri”, se menţionează în comunicat.

De asemenea, pe lângă gazele naturale din producţia internă, anual, România importă o cantitate de gaze naturale în vederea acoperirii necesarului de consum estimat pentru perioada sezonului rece, iar preţul de import stabilit pe piaţa concurenţială a fost de: 80,14 lei/MWh din aprilie 2017, 79,39 lei/MWh din octombrie 2017, 91,02 lei/MWh din ianuarie 2018 şi 94,58 lei/MWh din martie 2018.

 

Finanţele vor să plafoneze tarifele la gaze

 

Ministerului Finanţelor Publice (MFP) intenţionează să plafoneze preţul maxim de vânzare a gazelor naturale din producţia internă la producători la 55 lei/Mwh până la 30 iunie 2021. În acest sens a fost publicat unui proiect de Hotărâre de Guvern pe site-ul MFP.

„Pentru asigurarea unui mediu concurenţial corect pentru sectorul de gaze naturale din România şi stoparea creşterii necontrolate a preţurilor gazelor naturale din producţia internă, reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice şi Ministerului Energiei s-au întâlnit miercuri, 18 iulie, la sediul MFP, pentru a analiza posibilitatea instituirii unor forme de control al preţurilor gazelor naturale practicate de către producătorii interni, până la data 30.06.2021. Pentru eliminarea efectelor negative asupra consumatorilor casnici, având în vedere că după 1 aprilie 2017 s-a liberalizat complet preţul de vânzare al gazelor naturale, iar tendinţa de creştere a fost continuă şi constantă, aceasta fiind în prezent 29,5%, în timp ce pentru luna martie 2019 se estimează o creştere de 33,75%, se impune adoptarea unui act normativ care să plafoneze preţul gazelor naturale”, se precizează în nota de fundamentare care însoţeşte proiectul de act normativ.

Potrivit iniţiatorilor, proiectul are impact pozitiv prin stoparea creşterii necontrolate a preţurilor gazelor naturale din producţia internă, generată de poziţia dominantă a celor doi mari producători care au cotă de piaţă, fiecare de peste 46% şi împreună de 95% (Romgaz, cu o cotă de 48,88% şi OMV Petrom – 46,08% din total producţie).

 

Acţiunile Romgaz şi Petrom scad pe Bursă

 

Acţiunile Romgaz şi OMV Petrom au căzut pe bursă după anunţul privind reducerea şi plafonarea preţurilor la gaze.

Companiile producătoare de gaze Romgaz şi OMV Petrom au avut de suferit ieri pe Bursă în urma informaţiei potrivit căreia Ministerul Finanţelor a pus în dezbatere publică un proiect de Hotărâre de Guvern care prevede reducerea preţului la gaze la 55 lei/MWh şi plafonarea lui la acest nivel timp de trei ani, potrivit HotNews.

În jurul orei 13:00, indicele de energie şi utilităţi BET-NG scăzuse se afla în scădere cu 2,32%, acţiunile Romgaz şi OMV Petrom având o pondere de peste 60%.

Evoluţiile negative ale cotaţiilor au avut loc după ce ministrul de Finanţe a anunţat intenţia sa de plafonare a preţurilor la gaze, potrivit Digi24.ro. „Unii spun că este o practică comunistă. Da, poate la prima vedere poate părea, pentru că încerci să intri în piaţă, aşa este, până la un punct. Vorbim de concurenţă. Care concurenţă? Sunt doi operatori care cresc unul câte unul preţurile, iar celălalt se aliniază imediat. Investiţiile asumate nu s-au realizat, dar preţul creşte fără o justificare pe fond, iar dumneavoastră suferiţi şi economia are de suferit. Iar unii se reped imediat, de parca ar fi din altă ţară, că este o practică comunistă. Eu nu am avut nicio legătură cu comunismul”, a spus ieri Eugen Teodorovici.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
17.7 ° C
17.7 °
17.6 °
48 %
1.9kmh
100 %
joi
17 °
vin
20 °
sâm
19 °
Dum
17 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Când președinta CJ le dă drumul acasă celor care îi scriu pe Facebook, se cunoaște din prima propoziție.

EDITORIAL

Din lipsă de ceva mai bun, zilele acestea am ajuns pe la Buzz House. Filmul, nu altceva... Și pot spune că m-am îngrozit de-a...

EPIGRAMA ZILEI

Dacă Domnul ar decide Spre Pământ să îți iei zborul Ai vedea cum, prin partide, Tagma fură iar poporul! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...