two × two =

O nouă parola a fost trimisă către email-ul tău.

Consiliul Concurenţei a anunţat, ieri, că a sancţionat nouă asigurători şi Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) cu 246,74 milioane de lei (53,05 milioane de euro) pentru coordonarea comportamentelor pe piaţă în vederea majorării tarifelor la asigurările obligatorii de răspundere civilă (RCA).

Sancţiunile au fost date pentru încălcarea reglementărilor naţionale şi europene din domeniul concurenţei prin coordonarea comportamentelor pe piaţă în vederea majorării tarifelor la asigurările obligatorii de răspundere civilă (RCA), potrivit autorităţii.

Consiliul Concurenţei a anunţat că firmele respective au participat la un schimb de informaţii sensibile din punct de vedere comercial referitoare la intenţiile acestor societăţi de a majora tarifele RCA. „Această practică concertată, facilitată de UNSAR, a condus la restrângerea concurenţei pe piaţa serviciilor de asigurare RCA în perioada octombrie 2012 – noiembrie 2016, deoarece societăţile de asigurare nu şi-au mai stabilit în mod independent tarifele, ci au acţionat concertat pe piaţă, ţinând cont de discuţiile de a-şi majora tarifele purtare în cadrul asociaţiei”, se arată în comunicat.

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a subliniat că asociaţiile au un rol important şi este legitim ca membrii acestora să se întâlnească şi să discute pe diverse teme, însă nu trebuie să ajungă la schimburi de informaţii sensibile din punct de vedere comercial, cum sunt cele referitoare la preţuri actuale sau viitoare. „Aceste schimburi de informaţii sensibile reduc incertitudinea cu privire la strategiile concurenţilor şi favorizează coordonarea comportamentului pe piaţă, eliminând concurenţa. Pe o piaţă concurenţială, companiile trebuie să se întreacă pentru a furniza servicii de calitate în condiţii avantajoase, fiecare stabilindu-şi în mod independent politica de tarife în funcţie de propria strategie şi de structura costurilor implicate de desfăşurarea activităţii”, a declarat Bogdan Chiriţoiu.

În cadrul investigaţiei, Euroins a recunoscut în integralitate fapta anticoncurenţială şi a furnizat, în cadrul procedurii de clemenţă, o serie de documente şi informaţii ce au avut o contribuţie semnificativă la probarea acesteia şi, ca urmare, a beneficiat de o reducere a amenzii.

Chiriţoiu a amintit că piaţa asigurărilor obligatorii auto a trecut prin împrejurări excepţionale, de criză, dar, între timp, a fost implementat noul pachet legislativ şi au fost eliminate, în mare parte, disfuncţionalităţile care au condus, în anii anteriori, la creşteri accentuate ale preţurilor.

 

Amenzile aplicate de Consiliul Concurenţei

  1. Allianz-Ţiriac 43.442.939 lei
  2. Omniasig 40.529.090 lei
  3. Asirom 36.970.408 lei
  4. Groupama 35.378.902 lei
  5. Carpatica 26.858.238 lei
  6. Astra 22.037.026 lei
  7. Generali 21.445.106 lei
  8. Uniqa 13.570.597 lei
  9. Euroins 6.346.453,60 lei
  10. UNSAR 160.436 lei
se încarcă...

Apreciază calitatea articolului

EVALUAȚI ARTICOLUL -
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele
Se încarcă...