spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăEconomicBenzinarii au stopat scăderea prețurilor la combustibili

Benzinarii au stopat scăderea prețurilor la combustibili

Piața, mai exact cererea și oferta, nu mai dictează prețul la combustibili.

În ciuda faptului că cererea de benzină și motorină este la un nivel minim și că pe bursele internaționale prețul barilului a continuat să scadă în pofida acordului convenit de statele membre ale OPEC şi aliaţii organizaţiei, între care şi Rusia, pentru o reducere record a producţiei, cu 9,7 milioane de barili pe zi, combustibilii nu se mai ieftinesc și la pompă.

Benzinari speriați de plafonarea prețurilor

Cauzele trebuie căutate în special în deciziile guvernului din ultima perioadă. Cea mai importantă a fost plafonarea prețului la combustibili, în sensul că pe timpul stării de urgență benzinarii să nu poată urca prețurile, chiar dacă piața internațională dictează acest lucru. Cum un acord de reducere a producției de petrol era previzibil, de săptămâna trecută stațiile peco nu și-au mai ajustat prețurile, or au făcut-o într-o marjă marginală, astfel încât să poată contracara o eventuală scumpire a petrolului.

Procentul de biocarburant nu mai e obligatoriu

O a doua cauză, invocată de benzinari o reprezintă imposibilitatea asigurării de biocarburant în litrul de benzină sau motorină. Aceasta a fost eliminată de guvern, pe perioada stării de urgenţă, le-a acordat producătorilor o derogare pentru adaosul de biocarburant, care era stabilit la 8% pentru benzină şi 6,5% pentru motorină. Această derogare a dus la o reducere a prețului de numai trei bani în ultimele zile.

Prețuri constante de două săptămâni

Marți dimineață, la Botoșani, prețul benzinei standard era în general sub 4,5 lei litru, singurele excepții făcându-le stațiile OMV și Mol, unde un litru costa 4,54 lei. Cea mai ieftină benzină se putea cumpăra la Lukoil și Petrom, 4,41 lei litru, în timp ce la Socar aceasta costa 4,44 lei/litru. La Rompetrol prețul era de 4,47 lei/litru.

Aceeași situație se înregistra și la prețul motorinei standard, care oscila între 4,63 lei/litru (Petrom) și 4,72 lei/litru (Mol). La Lukoil și Socar prețul era de 4,64 lei/litru, în timp ce la Rompetrol un litru costa 4,66 de lei.

Reducere drastică a producției de petrol

Acordul finalizat duminică după discuţii maraton, desfăşurate pe parcursul a patru zile, reprezintă cea mai mare reducere a producţiei de petrol din istorie.Grupul de producători, cunoscut sub numele de OPEC+, a decis o reducere a producţiei de petrol cu 9,7 milioane de barili pe zi va intra în vigoare pe 1 mai şi va fi aplicată până la sfârşitul lunii iunie. Ulterior, reducerea va fi limitată la 7,7 milioane de barili pe zi din iulie şi până la sfârşitul anului 2020 şi la 5,8 milioane de barili pe zi din ianuarie 2021 şi până în aprilie 2022. Grupul, care reuneşte 23 de ţări producătoare de petrol, se va reuni din nou pe 10 iunie pentru a stabili dacă vor fi necesare noi măsuri.

În ciuda anunțatei reduceri a producției, preţul petrolului West Texas Intermediate a scăzut luni cu 1,54%, la 22,41 dolari pe baril, după ce pe parcursul tranzacţiilor a urcat cu până la 8%.

Preţul petrolului Brent, de referinţă la bursa din Londra, a închis în urcare cu numai 33 de cenţi, la 31,81 de dolari pe baril.

Preţurile petrolului Brent şi WTI au scăzut cu mai mult de jumătate faţă de nivelurile înregistrate la începutul acestui an, din cauza prăbuşirii cererii provocată de pandemia de coronavirus.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
9.8 ° C
12.7 °
8.9 °
70 %
0.7kmh
27 %
vin
9 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
21 °
mar
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...