spot_img
luni, mai 6, 2024
AcasăEditorialPrăbușirea

Prăbușirea

Virgil COSMA
jurnalist

Nesfârșite sunt căile caraghioslâcului pe care liderii fostului partid social democrat, că nu mai știu cum să-l numesc acum, alunecă în ridicol. Ca într-un fel de joc între hoți și proști. Dedulcit la instanțe, cu atâtea procese și amânări de-a lungul timpului, fostul preşedinte al PSD, Liviu Dragnea, aflat în detenţie în penitenciarul Rahova, a mai născocit una acum. El contestă alegerea Vioricăi Dăncilă în funcţia de preşedinte al Partidului Social Democrat şi a lui Mihai Fifor în funcţia de secretar general. Intervenţia în dosarul de validare a congresului PSD, aflat la Tribunalul Bucureşti, a fost depusă de avocatul lui Liviu Dragnea.
Surse politice susţin că intervenţia în această speţă ar avea legătură cu dosarul în care Liviu Drgnea a fost condamnat definitiv privind angajarea fictivă a două secretare PSD la DGASPC Teleorman. Cererea de intervenţie a lui Liviu Dragnea a fost declarată admisibilă și a fost luată în considerare la Secţia Civilă a Tribunalului Bucureşti. Fostul președinte PSD Liviu Dragnea nu contestă direct alegerea Vioricăi Dăncilă, ci chiar congresul partidului, afirmând că a fost nestatutar. Informațiile apărute în spațiul public fac referire la faptul că Liviu Dragnea, în momentul organizării Congresului, nu demisionase din funcția de președinte. Datorită și altor contestații, deciziile Congresului PSD nu au fost validate încă de instanță și ar putea să nici nu fie validate până la o hotărâre definitivă privind contestația lui Dragnea. Astfel că, prin amânarea validării deciziilor privind congresul din 29 iunie, s-a amânat practic și validarea noii conduceri a PSD.
Liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, unul dintre susținătorii noii tabere, spune că, la o adică, „facem alt congres”. Iordache a sărit și el ca fript: „nici vorbă, aici Dragnea m-a pierdut, juridic vorbind”. Însă, indiferent dacă lui Dragnea i se va da sau nu dreptate în acest demers, superficialitatea, răspărul în care șefii PSD iau deciziile inconvenabile ale instanțelor, îmi par simptomatice. Fiindcă, într-adevăr, în acest moment Viorica Dăncilă este președinta de facto a partidului, dar nu și de jure, adică nu și legal, până la dezbaterea tuturor contestațiilor și admiterea de către tribunal a înregistrării oficiale a noilor lideri.
Mihai Fifor, un fel de factotum în umbra premierului, ajuns deodată secretar general al PSD, vicepemier și ministru interimar la Interne, a mințit în fața ziariștilor fără să-i tremure un mușchi pe față. Cu câteva zile înainte a admis, într-o postare pe rețelele sociale, că există o legătură între capii lumii interlope din Caracal și șefii Poliției din localitate. Întrebat de ziariștii prezenți în fața Ministerului pe care acum îl păstorește ce părere are despre asta, Fifor i-a răspuns că nu știe despre ce vorbește cel care l-a întrebat. Ceea ce dovedește că dl. Fifor a preluat șefia Ministerului de Interne doar spre a face un simulacru de curățenie menit să astupe gura lumii și a ascunde nelegiuirile care se ascund acolo. Și această atitudine este ilustrativă pentru caracterul opac al actualei puteri, pentru faptul că este complet nereformabilă. Membrii echipei Dăncilă sunt pur și simplu incapabili să înțeleagă unde greșesc și ce așteaptă cu adevărat populația de la ei.
Același ministru Fifor a mai comis una care să ne convingă că nu putem să credem o iotă din ceea ce pretinde el și premierul că ar trebui să fie noul PSD. L-a numit în funcția de șef al Jandarmeriei Capitalei pe Sebastian Cucoș. Da, este acela care a comandat Jandarmeria în după-amiaza zilei de 10 august 2018. Atunci când guvernarea PSD/ALDE s-a jucat de-a mineriada și a ordonat gazarea populației, inventând mai apoi pretextul loviturii de stat. Pretext pe care însă, cu un tupeu nemărginit, premierul Dăncilă l-a invocat și cu ocazia unei apariții caraghioase în fața parlamentarilor europeni. Poimâine vedem din nou ce va mai invoca.
În cel mai recent sondaj, Dăncilă are o intenție de vot de 7,5%, iar PSD a căzut sub 20%. Era de așteptat, minciunile au picioare scurte, am mai scris despre asta aici, în nenumărate rânduri. Întrebarea care se pune este pot cădea mai jos de atât? Eu cred că da. Dacă executivul continuă să acționeze așa cum o face acum, prăvălirea va fi rapidă și ireversibilă. Cadre nu mai au sau, chiar dacă au, în sistemul actual de promovare este exclus să apară deodată oameni pricepuți în fruntea ministerelor. Au ajuns atât de jos încât, i-au readus în funcții pe unii demiși tocmai pentru incompetență. Nicicând, în toată istoria ei, nici măcar în cea fanariotă, România nu a fost reprezentată la vârf atât de rușinos.
Nici măcar rectificarea bugetară, gândită să readucă lângă partid sutele de primari care ezită în a-l mai susține, nu cred că mai este panaceul care a funcționat în trecut. Orice sume ar primi, ce lideri locali ar mai risca să facă eforturi și campanie pentru un partid care se prăbușește? Tăriceanu, refuzat pesediști, încearcă să refacă un mini USL cu Ponta. Nu cred că va reușI, dar dacă această alianță intră în luptă, tot de la PSD va lua voturi. Astfel încât nu e greu de ghicit că după cel mai mare scor din istoria partidului, cel din 2016, va urma cu siguranță cel mai mic.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
11.6 ° C
15.6 °
10.6 °
59 %
2.3kmh
9 %
lun
25 °
mar
26 °
mie
14 °
joi
15 °
vin
12 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Liberalii au venit cu mesaje tematice pe tricouri, deci teoretic știu cum stă treaba. Mai trebuie să le spună și lui Iohannis, Ciucă.

EDITORIAL

A trecut și ziua de 1 Mai, cunoscută în trecutul din ce în ce mai îndepărtat drept și „Paștele comunist”. O zi destul de...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...