spot_img
joi, mai 2, 2024
AcasăEditorialDezvoltarea turismului cu tichete de vacanță, lecție practică

Dezvoltarea turismului cu tichete de vacanță, lecție practică

Cătălin MORARU

redactor șef

 

Au apărut primele cifre legate de tichetele de vacanță oferite bugetarilor. Am mai scris că aceste tichete sunt o nedreptate cumplită făcută angajaților din sectorul privat, dintre care aproape 70% lucrează cu salariul minim pe economie. Mulți dintre ei ar fi avut nevoie de tichete din astea, pentru a-și permite câteva zile de vacanță. Dar nu s-au născut sub o stea norocoasă, nu au ajuns să fie bugetari, care, deși au salarii nete duble ca medie față de cei din sectorul privat, beneficiază de tichete.

Dar să revenim la efectul tichetelor asupra turismului. Costurile nete ale statului cu tichetele de vacanță și reducerea de TVA din turism ajung, numai pe anul 2019, la aproximativ 395 milioane euro, conform datelor oficiale, publicate de cursdeguvernare.ro. Pentru o comparație, Ministerul Turismului are un buget de investiții de numai 229 milioane lei.

Însă, infuzia de bani publici în acest domeniu nu se regăsește în creșterea atractivității turistice a României, din moment ce deficitul de cont curent al domeniului s-a ridicat la 1.038 milioane euro numai pe primele șapte luni ale anului (cu 36% mai mult decât în aceeași perioadă din 2018). În limba română, asta înseamnă că acordarea de tichete poate fi denumită cel mult o subvenție mascată a turismului.

Suma totală necesară pentru cei 1,2 milioane de bugetari este de 1,73 miliarde lei (noi) în 2019, aproximativ egală cu cea din 2018. Cât despre eficiența economică a măsurii, statul român se împrumută la dobânzi foarte mari în tot acest timp, pentru a finanța consumul.

Creșterea deficitului de cont curent în turism înseamnă de fapt diferența între banii pompați de stat în acest domeniu și încasările făcute fără aceste subvenții (cum spuneam, diferența se duce anul acesta undeva spre un miliard de euro, creștere de deficit cu 36% doar în primele șapte luni). Adică atractivitatea turistică a României nu a crescut absolut deloc, serviciile nu s-au îmbunătățit, ba din contră. INS anunță că numărul turiștilor străini care vizitează România scade în continuare, în 2019 fiind cu 12% mai mic decât în 2018. De asemenea, în estimările INS, banii cheltuiți de străini vor fi mai puțini cu 2,53 miliarde lei.

Cât despre români, nici pentru ei nu a crescut atractivitatea turistică a României, ba dimpotrivă. Iar cei care lucrează în sectorul privat nu mai cheltuie banii lor în țară. Și sunt mai mulți decât bugetarii. Astfel, conform datelor INS, numărul românilor care și-au petrecut vacanța în străinătate în semestrul 1 al lui 2019 a crescut cu 39% față de perioada similară a lui 2018. În cifre, cam 1,5 milioane de oameni în plus față de cei de anul trecut au preferat destinații externe pentru vacanță. Evident, nu toți cei de aici lucrează în privat, mulți sunt bugetari, pentru că acolo e sectorul cu cele mai mari creșteri salariale.

Deci, dacă tragem linie, după datele apărute la un an și jumătate, putem trece în revistă iepurii împușcați de guvern. După modul de distribuire a tichetelor, adresate doar bugetarilor cărora deja li se măriseră lefurile, e limpede că scopul a fost unul pur electoral. Patronii din turism au înțeles repede și au dublat sau chiar triplat tarifele la cazare și masă. A intervenit și legea cererii și ofertei aici, dar foarte puțin. Respectivii știau că oamenii trebuie să își consume tichetele undeva. Și gata.

Foarte puțini dintre patronii din turism au investit banii câștigați în creșterea calității serviciilor. Sunt și din ăștia, am întâlnit unul la mare, în Venus, care și-a modernizat complet hotelul de trei stele. Doar că o noapte de cazare costa în jur de 80 de euro pe noapte, bani cu care poți sta liniștit la Paris, Viena, Roma în condiții similare sau chiar mai bune. Alte exemple nu mai știu. Majoritatea, cel puțin pe litoral, au făcut doar reparațiile curente (dacă le-au făcut și pe alea).

Cam asta e, dacă tragem linie la dezastrul ăsta. Tarife uriașe în turism, raport preț-calitate incomparabil cu alte țări, străini mai puțini care vin în vacanță și români care pleacă mai mult în străinătate.

Culmea e că măsura era foarte bună, dacă era aplicată cu cap și nu pentru voturi. Cunosc mulți, foarte mulți oameni care nu au avut un concediu în viața lor. Nu-și permit, pur și simplu. Ei sunt cei care trebuiau să primească tichete. Indiferent dacă lucrează la stat sau în domeniul privat!

Mai știu și mulți copiii, adolescenți care la 16, 17, 18 ani nu au văzut niciodată marea. Ți se rupe inima. Poate și lor le erau bune niște tichete, în loc de angajații de la Consiliul Județean, de exemplu, unde media salarială sare de șapte mii de lei. La pensionari la fel, să nu se mai bată în fiecare an pe biletele alea subvenționate. Cu banii ăștia aruncați aiurea se puteau subvenționa anumite zone turistice sau investitori care vor să refacă stațiuni părăsite de ani de zile, cum sunt Herculane sau Soveja. Se puteau face drumuri normale spre zonele turistice, pentru că degeaba e țara frumoasă dacă nu ai cum ajunge unde vrei.

La ora la care scriu o ascult pe Viorica Dăncilă povestind cum a luat măsuri bune pentru absolut toți românii, fără nici o discriminare. Așa e. Manevra asta cu tichetele de vacanță exemplifică foarte clar asta. Noroc că nu mai poate lua măsuri din astea, că cine știe unde ajungeam.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
23.7 ° C
23.8 °
22.7 °
33 %
3.1kmh
92 %
joi
23 °
vin
22 °
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doamna tot nu cedează locul din centru, că e puterea obișnuinței. După alegeri o să fie mai greu.

EDITORIAL

Suntem în plină campanie electorală, deși până la startul oficial mai e ceva vreme. Candidații bombardează electoratul cu promisiuni care de care mai gogonate,...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...