spot_img
luni, mai 6, 2024
AcasăEditorialRușine, USR! Ați distrus țara - Cătălin MORARU, redactor șef

Rușine, USR! Ați distrus țara – Cătălin MORARU, redactor șef

Dacă e să urmărim televiziunile centrale sau alte media prietene cu puterea, de ceva vreme încoace rezultă din comunicarea PSD (și a PNL, chiar) că USR e principalul vinovat pentru situația nasoală în care ne aflăm.

Principala vină e că USR a scris PNRR. Pe care guvernanții îl schimbă din gură de un an și ceva, fără să facă nimic, de fapt. Planul respectiv a fost scris în câteva luni și a primit nota maximă de la Comisia Europeană, la fel ca planurile Franței sau Germaniei. Gargara asta a guvernului Ciucă e chiar amuzantă, că dacă vor să schimbe PNRR trebuie să facă un lucru simplu, să trimită Comisiei Europene o cerere scrisă, cu argumente credibile pentru care cer o schimbare. Și gata.

Tot din cauza USR nu vom intra în Schengen, cică europarlamentarii lor or să fie de vină, că nu sunt patrioți. Deși respectivii militează pentru chestia asta de când pesediștii nici nu știau ce înseamnă Schengen, că aveau europarlamentari ca Viorica Dăncilă, cu dificultăți majore de înțelegere a noțiunilor simple.

Mai nou, pe platforma psd.ro, apare un articol care relatează despre un tun de un miliard de euro dat de USR când era la guvernare. O înșiruire de baliverne pentru care, dacă ar fi dați în judecată, autorii chestiei respective ar rămâne fără case, mașini și haine la câți bani ar trebui să plătească. Politicienii sunt învățați să spună despre orice cretinism că e declarație politică și să scape, doar că aici nu e cazul. Însă USR are alte treburi, ori au devenit și ei la fel de politicieni, deci consideră scuzabil ce scriu cei din PSD.

Trecem peste nesimțirea de a da vina – după 30 de ani de guvernare coruptă și fără viziune – pe un partid nou apărut care a stat mai puțin de un an la guvernare. Interesant este de ce se întâmplă asta. În ciuda faptului că râdem și ne distrăm sau facem bancuri cu guvernul Ciucă, PSD a învățat lecția Dragnea și comunică foarte bine cu propriul electorat.

În primul rând, trebuie să fie cineva vinovat, asta e foarte important în România, să arăți cu degetul. Ministrul Budăi nu spune că nu mărește pensiile, ci că nu le mărește din cauza PNRR-ului scris de USR, își face tricouri cu 9,4% (procentul din PIB pentru pensii) tăiat cu o linie roșie, suspină că „seniorii” sunt condamnați etc. Pensionarii nu au cum verifica faptul că pensiile se pot mări cu 27% de mâine. Fix conform acelui PNRR atât de criticat. Iar posturile TV pe care le urmăresc nu amintesc asta.

Pe detalii de acest gen a ajuns USR vinovat. Să fie limpede, vorbim de un partiduleț cantonat pe la 9% din intenția de vot, care pare fericit cu asta, problemele lor sunt interne, iar principala grijă zilele astea a fost să schimbe sigla partidului. Vorbim de un partid din care oamenii pleacă grămadă (ultimii sunt cei o sută de membri din Prahova) sau sunt dați afară (cum e cazul de la Botoșani, unde cel care a creat, practic, filiala locală a fost exclus).

Dar, cum spuneam, PSD comunică foarte bine. Orice eveniment trebuie să aibă un vinovat, chiar dacă problema respectivă nu se rezolvă, Iar în perioada asta USR e foarte bun. Celelalte partide, în afară de PNL, sunt absolut nesemnificative, deocamdată. Iar a critica AUR este exclus, că PSD și AUR împart același electorat. Dacă e să câștige alegători, PSD de la AUR îi va lua.

Iar dacă urmăriți mai atent parcursul AUR, observați că sentimentul e reciproc. AUR a votat absolut toate legile PSD, măriri de salarii, pensii speciale, plus multe altele. George Simion a făcut scandal și teatru după vot sau doar când era sigur deja că legile trec oricum. Liderul AUR e conștient de faptul că e șeful unui partid de lider, dispare Simion, dispare și AUR. Când a fost să fie AUR pe val, au început manifestările lor rusofile și s-au prăbușit în sondaje. Ciudat, nu? Apoi, pe măsură ce ororile lui Putin au început să apară la știri, AUR a intrat în concediu.

A doua problemă a AUR e că Simion și cei din jur sunt conștienți că nu au soluții. Dacă ne uităm pe inițiativele legislative ale AUR, putem cel mult să râdem. Lege cu românismul, lege care să oblige elevii să poarte uniforme, să interzică mâncare cu gândaci sau lege pentru ca elevii să învețe tradiții românești (dacă se oboseau parlamentarii AUR să citească manualele școlare, vedeau că tot ce propun ei în lege este deja acolo). Măsuri economice nu prea, Simion tot bâiguie de naționalizare, cuvânt care le dă un pic frisoane românilor.

Poate electoratul AUR are și idioți, însă nu chiar așa mulți pe câți cred liderii partidului. Iar naționalismul nu ține de foame. Mulți încă preferă AUR pentru că nu au alte opțiuni și sunt sătui de lipitorile care conduc țara. De fapt, AUR aplică metoda „scăpăm țara de ciocoi” cu care și Dan Diaconescu a intrat în parlament.

Dacă mai adăugăm la asta și faptul că, printr-o echilibristică la guvernare, pesediștii au reușit să arunce pe liberali vina pentru toate măsurile nepopulare, avem tabloul complet.

Deci, USR e exponentul Uniunii Europene, care ne-a transformat în colonie, sclavi, piață de desfacere etc, discurs cu mare succes la votanții PSD care, culmea, fără subvențiile agricole europene, de exemplu, pur și simplu ar muri de foame.

Liberalii sunt vinovați pentru toate crizele și scumpirile, la care PSD se opune, evident, deși le sprijină în discuțiile din coaliție. E amuzant cum liberalii nu înțeleg ce li se întâmplă, cum de au ajuns personajul negativ. Dar își merită complet soarta.

Care e rolul AUR? Depinde cum se comportă Simion et comp. Dacă sunt cuminți ar putea fi luați parteneri la guvernare, în situația unei rupturi definitive de PNL. Sau rolul AUR va fi de lupul cel rău. Cum poate PSD să ne convingă să votăm garnitura asta de non-valori pe care o tot promovează? Simplu. Mai țineți minte când în turul doi la prezidențiale au ajuns Iliescu și Vadim, iar românii au fugit repede să îl voteze pe Iliescu  ca „să nu iasă nebunul de Vadim Tudor”? E un scenariu care le-a plăcut mult de tot pesediștilor.

Așa că rolul AUR îl vom vedea mai clar în apropierea alegerilor.

Acum însă, în acest climat economic complicat, USR e victima perfectă. Useriștii vor continua să afle, în perioada următoare, cum au nenorocit de tot țara asta. Bine, mulți dintre ei nici nu erau născuți când se întâmpla așa ceva. Dar ăsta e doar un detaliu.

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer senin
11.6 ° C
15.6 °
10.6 °
59 %
2.3kmh
9 %
lun
25 °
mar
26 °
mie
14 °
joi
15 °
vin
12 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Liberalii au venit cu mesaje tematice pe tricouri, deci teoretic știu cum stă treaba. Mai trebuie să le spună și lui Iohannis, Ciucă.

EDITORIAL

A trecut și ziua de 1 Mai, cunoscută în trecutul din ce în ce mai îndepărtat drept și „Paștele comunist”. O zi destul de...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...