spot_img
duminică, mai 5, 2024
AcasăEditorialOmul sfințește locul - George LAZĂR, director

Omul sfințește locul – George LAZĂR, director

Personal am avut îndoieli că un medic bun poate să fie și un manager de top. În primul rând, sunt profesii complet diferite. În al doilea rând, un medic nu ar trebui să aibă timpul fizic necesar pentru a fi și bun manager, mai ales dacă este prins în sistemul infernal de gărzi care îi consumă și-i îmbătrânește prematur.

Cu toate astea, vizitând noul bloc ambulatoriu de la Dorohoi, dat luni în folosință, mă bucur să constat că există și excepții. Realizarea aparține echipei coordonate de doctorul Valerian Andrieș, directorul spitalului. Totul este nou și bine pus la punct, pare o unitate medicală din cele care vedem în filmele din Occident și doar inscripțiile în română și engleză, așezate deasupra ușilor cabinetelor, amintesc că de fapt ne aflăm în cochetul Dorohoi. Și dotările sunt de excepție, s-a adus de la aparatură modernă de imagistică și de analize medicale până la mese de consultații și scaune ergonomice pentru sălile de așteptare. Absolut nimic nu amintește de vechea clădire dărăpănată în care a funcționat în trecutul apropiat. Vizitatorii dar și viitorii pacienți nu au cum să nu fie impresionați.

În curtea spitalului se conturează clădirea maternității, secție aflată într-un stadiu avansat de reabilitare și care promite să fie la fel de arătoasă și de funcțională ca actualul ambulatoriu.

M-am mirat de cele văzute, la fel ca orice român care, când dă de normalitate, i se pare ceva extraordinar. Mirarea mi-a fost cu atât mai mare cu cât o bună parte din finanțare a venit de la primăria condusă de primarul Dorin Alexandrescu de la PSD, teoretic în concurență politică cu doctorul Andrieș, de la PNL. Cei doi au dovedit astfel că pot coopera în interesul dorohoienilor, dincolo de discursurile sforăitoare ale șefilor de partid care, în asemenea situații, se dau peste cap să-și tragă unui altul preșul sau să se împăuneze cu realizări ce nu le aparțin.

E în firea lucrurilor să facem comparații. Cum ar fi între directorul de spital Andrieș și Angel Călin, care a fost manager la Spitalul Județean. Primul a făcut pe bune facultatea de medicină, rezidențiat și specializare, adică a studiat doisprezece ani, este chirurg și lucrează cot la cot cu colegii săi de zeci de ani. Celălalt a călcat prin spital doar când a fost bolnav, dar este finul Doinei Federovici, președinta Consiliului Județean, calitate care i-a asigurat numiri în tot felul de funcții publice. Nu trebuie să uităm că spitalul municipal din Dorohoi este unul considerat mic față de spitalul județean din Botoșani, al cărui buget este incomparabil mai mare.

Este adevărat că doctorul Andrieș e foarte pasionat de ceea ce face și consideră că spitalul pe care îl conduce este ca un al treilea copil al său. Când nu operează, vocea sa tunătoare se rostogolește pe holuri, scări, în cabinete, lăudând sau ocărând, aruncând câte o glumiță sau o observație, după caz. A dezvăluit senin tuturor celor curioși să afle cum de are succes: a accesat toate fondurile pe care le-a putut găsi prin programele corespunzătoare, fie că au fost bani europeni, de la ministerul sănătății sau de pe plan local. Recunoaște și apreciază parteneriatul cu primăria, pentru că în spital nu se face decât politică pentru pacienți.

Pe funcții suntem trecători, dar oameni rămânem, obișnuiește să spună. Iar după vizita în noul ambulatoriu dorohoian, îl cred. Pentru că a dovedit că nu doar spune. Ci și face.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
20.6 ° C
21 °
20.5 °
42 %
2.4kmh
95 %
Dum
22 °
lun
25 °
mar
26 °
mie
14 °
joi
12 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Liberalii au venit cu mesaje tematice pe tricouri, deci teoretic știu cum stă treaba. Mai trebuie să le spună și lui Iohannis, Ciucă.

EDITORIAL

A trecut și ziua de 1 Mai, cunoscută în trecutul din ce în ce mai îndepărtat drept și „Paștele comunist”. O zi destul de...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...