spot_img
luni, aprilie 29, 2024
AcasăEditorialTE  SALUT, ROMĂ  MICĂ! - Lucia Olaru Nenati, scriitor

TE  SALUT, ROMĂ  MICĂ! – Lucia Olaru Nenati, scriitor

Ne amintim că și Eminescu a exclamat cândva astfel, continuând cu o mulțumire divină pentru norocul de-a fi ajuns să vadă cu ochii săi o cetate mult dorită și idealizată de mentorul său, Aron Pumnul, Blajul  pe care-l compara cu marea cetate celebră!

Dar noi, cei din arealul sfințit prin nașterea aici a marelui poet, avem chiar aici, în preajmă, o altă Romă, a noastră, tot mică, precum aceea salutată de poetul  nouă  concetățean. Ba chiar nu doar o localitate, ci un buchet de localități, Roma  noastră  mică fiind o comună  din județul  nostru. Ei, și în această comună  există și un sat unde am fost invitată de către doamna Mihaela Mihai să particip la o lansare de carte a unei persoane ce locuiește acolo, pe numele său  Anica Ciornea.

Dar, de fapt, n-a fost doar o lansare de carte, deși miezul lucrurilor a fost acesta. A fost mai mult de atât, iar cele câteva ceasuri petrecute  acolo mi-au readus puternic în memorie  impresiile dobândite  cândva  din citirea unei cărți și din povestea autorului ei. Și anume cartea „De pe la noi ce-a fost odată„ (dar și altele asemenea!) scrise de un  autor de odinioară, întru totul magistral –Tiberiu Crudu – un pedagog ideal, scriitor, publicist, realizator și mentor al unei reviste de maxim prestigiu – ( Revista Moldovei), întemeietor al Liceului Pedagogic ș.a. și care, în cărțile sale, elogia șezătorile botoșănene  prin care revela inteligența, spiritul viu  și talentul acestor săteni, dar  imortaliza și  atmosfera cuceritoare a acelor șezători.

Ei bine, ceasurile petrecute într-un sat al acestei comune cu falnic nume, Cotârgaci, mi-au readus intens în memorie amintirea acelor spirituale petreceri rustice imortalizate în cărțile regretatului Tiberiu Crudu.  Prezența numeroasă a  participanților, printre care și elevi talentați, dar și foști localnici, veniți acum din prestigioase depărtări,  lansarea sărbătorească a  cărții și, în general, atmosfera de sărbătoare culturală, cu nimic mai prejos decât într-un mediu urban, totul evoca acea amintire a bucuriei culturale de altădată, imortalizată în opera lui Crudu, doar că avea loc în cel mai autentic prezent.

Iar autoarea cărții, intitulată galeș ”Sătucul meu” părea a fi ea însăși un personaj livresc, prin toată atitudinea sa, prin costumația elegantă, dar autentic populară, prin versurile sale sensibile – aflate la răscrucea dintre genul folcloric și cel cult – prezentate de Doru Pogoreanu,  reprezentantul editurii Prospexi din Dorohoi.  Această impresie a fost întărită și prin recitările elevilor care și-au ales din carte poezii potrivite  și au contribuit astfel la tonusul  luminos  al întregii desfășurări la care participau și persoane plecate  din comună și revenite din înalte depărtări – precum Ciprian Lungu, în calitatea sa de președinte al Asociației Culturale ”VIVAT ROMA”

Dar miezul acestei întruniri n-a fost doar cel al lecturii, ci și al artei plastice! Și anume, printr-un vernisaj sui-generis, al unor  picturi de dimensiuni  reduse, care, la o privire atentă, se arătau a fi  niște roade ale talentului,  dar care încă nu dobândiseră  montura  potrivită. Am aflat că acele lucrări aparțineau unui pictor numit Gheorghe Poenaru  pe care acesta le-a încredințat tot doamnei Anica spre păstrare, drept care  prezentarea lor a acompaniat și completat  adecvat programul  manifestării prilejuite de lansarea cărții.

Realizarea unui portret fotografic de grup în decorul  însorit al zilei a pecetluit intrarea în amintire a acestei tonice întruniri.

P.S. Nu se poate omite faptul că acolo a fost prezent și localnicul Mircea Pușcașu, cel care este depozitarul unei întregi arhive despre viața literară botoșăneană  a multor decenii care va trebui, musai, publicată dacă această activitate  prezintă oarece interes!

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer senin
20.6 ° C
21 °
20.5 °
45 %
4.4kmh
1 %
lun
18 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
22 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Antrenorul FC Botoșani cățărat pe gard pentru ultimele indicații la meciul cu Dinamo.

EDITORIAL

De când am intrat în Uniunea Europeană banii au curs gârlă, mult peste 70 de miliarde de euro, continuă să vină și vor mai...

EPIGRAMA ZILEI

S-a enervat și a urlat De s-a cutremurat orașul Când și-a găsit soțul în pat Cu ... iepurașul!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...