spot_img
duminică, mai 5, 2024
AcasăInternaționalUE anchetează Meta și TikTok pentru dezinformare

UE anchetează Meta și TikTok pentru dezinformare

Comisia Europeană îşi sporeşte eforturile în lupta cu dezinformarea, după ce tot mai multe conflicte armate sunt exacerbate de informaţiile false din online.

 

Bruxellesul a anunțat ieri că a deschis o anchetă asupra rețelelor de socializare Meta (Facebook, Instagram) și TikTok, cerând detalii despre măsurile pe care acestea le pun în aplicare pentru a preveni difuzarea de „informații false” și „conținuturi ilegale” în urma atacurilor Hamas asupra Israelului, transmite agenția AFP.

Într-un comunicat de presă, Comisia Europeană a explicat că a trimis o cerere oficială de informații acestor două platforme, la o săptămână după ce a lansat o procedură similară împotriva X (fostul Twitter) în temeiul noii legislații europene privind serviciile digitale (DSA).

În data de 14 octombrie, serviciile Comisiei Europene au trimis în mod oficial platformei X o solicitare de informații în temeiul Digital Services Act (DSA). Această solicitare vine în urma indicațiilor primite de serviciile Comisiei cu privire la presupusa răspândire a conținutului ilegal și a dezinformării, în special răspândirea conținutului terorist și violent și a discursului instigator la ură. Solicitarea se referă și la respectarea altor prevederi ale DSA, arată un comunicat de presă publicat ieri.

În conformitate cu articolul 74 alineatul (2) din DSA, Comisia poate impune amenzi pentru informații incorecte, incomplete sau înșelătoare ca răspuns la o solicitare de informații.

DSA este o piatră de temelie a strategiei digitale a UE și stabilește un nou standard fără precedent pentru responsabilitatea platformelor online în ceea ce privește dezinformarea, conținutul ilegal, cum ar fi discursul ilegal instigator la ură și alte riscuri societale. Acesta include principii generale și garanții solide pentru libertatea de exprimare și drepturile altor utilizatori.

La 25 aprilie 2023, Comisia a desemnat 19 platforme online foarte mari (VLOP) și motoare de căutare online foarte mari (VLOSE) pe motiv că numărul lor de utilizatori depășește 45 de milioane, sau 10 % din populația UE. Aceste servicii trebuie să respecte setul complet de prevederi introduse de DSA de la sfârșitul lunii august 2023.

Parlamentul European condamnă atacul Hamas

Parlamentul European (PE) a condamnat ieri atacurile teroriste „josnice” comise de organizația teroristă Hamas împotriva Israelului, exprimându-și în același timp „profunda îngrijorare” cu privire la situația umanitară din Fâșia Gaza, se arată într-un comunicat PE.

„În rezoluția adoptată joi cu 500 de voturi pentru, 21 împotrivă și 24 abțineri, eurodeputații condamnă cu fermitate atacurile brutale, își exprimă sprijinul față de Israel și poporul său și subliniază necesitatea de a «elimina organizația teroristă Hamas»”, potrivit comunicatului.

De asemenea, europarlamentarii cer eliberarea „imediată” a tuturor ostaticilor luați de Hamas și recunosc dreptul Israelului la autoapărare, „consacrat în dreptul internațional și limitat de acesta”.

„Ca atare, orice acțiune a Israelului trebuie să respecte cu strictețe dreptul internațional umanitar”, precizează PE.

De asemenea, Parlamentul European subliniază, că atât atacurile Hamas, cât și răspunsul israelian riscă să intensifice un ciclu de violență în regiune.

Prin urmare, eurodeputații solicită o „pauză umanitară” a conflictului și subliniază că atacurile asupra civililor și a infrastructurii civile, inclusiv a lucrătorilor ONU, a lucrătorilor medicali și a jurnaliștilor, reprezintă o „încălcare gravă a dreptului internațional”.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
22.7 ° C
22.7 °
21.6 °
35 %
2.4kmh
58 %
Dum
22 °
lun
25 °
mar
24 °
mie
13 °
joi
11 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Liberalii au venit cu mesaje tematice pe tricouri, deci teoretic știu cum stă treaba. Mai trebuie să le spună și lui Iohannis, Ciucă.

EDITORIAL

A trecut și ziua de 1 Mai, cunoscută în trecutul din ce în ce mai îndepărtat drept și „Paștele comunist”. O zi destul de...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...