spot_img
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăInternaționalUngaria lui Orban a ajuns ultima în Europa la consum

Ungaria lui Orban a ajuns ultima în Europa la consum

Presa de la Budapesta arată că Ungaria a ajuns cea mai săracă țară din UE la indicatorul consum, fiind întrecută şi de Bulgaria.

Consumul maghiarilor a fost cel mai scăzut în 2023 comparat cu întreaga Uniune Europeană, arată o analiză a publicației de opoziție Nepszava, care citează o analiză a Băncii Naționale a Ungariei (MNB).

În 2022, Bulgaria ocupa ultimul loc în UE, dar în 2023 Ungaria a ajuns în această poziție din cauza inflației-record de peste 17 la sută.

Experții Băncii Naționale a Ungariei au scris că nu există nicio posibilitate de schimbare până când guvernul Orbán nu renunță la politica sa economică „defectuoasă”, potrivit Nepszava.

Gospodăriile maghiare cheltuiesc cel mai puțin din UE pentru că veniturile lor sunt cele mai mici, au concluzionat analiștii Băncii Naționale. Acest lucru se datorează în parte structurii economiei: sectoarele necompetitive sau cu competitivitate scăzută din Ungaria generează mai puține venituri și, în plus, 3-4% din PIB migrează în străinătate în fiecare an din cauza îndatorării țării și a remitențelor de la companiile străine.

În ultimii ani, veniturile gospodăriilor au crescut semnificativ în forinți, cu 140% între 2012 și 2022, ceea ce reprezintă cea mai mare îmbunătățire din UE, dar în euro creșterea nu este atât de impresionantă. În euro, veniturile medii brute interne ajung la mai puțin de jumătate din media UE, dar și la doar 64% în ceea ce privește paritatea puterii de cumpărare.

Potrivit experților Băncii Naționale, acest cerc ar putea fi depășit prin schimbarea modelului economic: guvernul ar trebui să atragă capital în sectoarele care cresc venitul național brut (VNB) care rămâne acasă.

Un alt factor care împiedică creșterea consumului și realizarea prosperității este inflația. Potrivit unui studiu, în cei douăzeci de ani de la aderarea la UE, prețurile de consum au crescut cel mai rapid în Ungaria comparativ cu celelalte noi membre UE.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
12.3 ° C
14.2 °
10 °
85 %
2.2kmh
52 %
sâm
19 °
Dum
21 °
lun
20 °
mar
20 °
mie
14 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

În urmă cu aproape un an, mai exact pe 14 aprilie 2023, în „Monitorul de Botoșani”, apărea sub umila mea semnătură un editorial intitulat...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...