joi, martie 28, 2024
AcasăInterviu„Mai aveți încă timp să luați măsurile pe care noi nu le-am...

„Mai aveți încă timp să luați măsurile pe care noi nu le-am luat”

Marian Andronache, viceprimarul Sucevei și președinte al organizației județene PMP, povestește cum se descurcă sucevenii.

Reporter: – Cum e Suceava în carantină?

Marian Andronache: – Nu știu să spun că s-a schimbat ceva. A apărut armata, au apărut filtre pe șosele, asta e ceva în regulă, dar nu fac în fiecare zi. Ieri (vineri n.r) m-a oprit poliția, m-a legitimat armata, foarte în regulă, dar astăzi nu era nimeni prin oraș. Probabil blochează mai mult la ieșirile din zona de carantină, că nu e doar Suceava, ci și comunele învecinate, opt localități.

– Cum s-a văzut anunțul guvernului de carantină, cum l-ați perceput voi în Suceava?

– Se auzea așa, pe surse, înainte de anunțul oficial. Lumea era alarmată că va fi o zonă închisă în care nu intră și nu iese nimeni și asta crea o mare problemă. Pentru că, spitalul județean a fost transformat în spital de Covid 19, toți cei care aveau alte probleme de sănătate erau direcționați către spitale din județ, care nu au secțiile necesare pentru bolile fiecărui pacient. Și era frica asta, că dacă e cineva cu o boală cardio-vasculară, de exemplu, și necesită o intervenție rapidă, trebuie să ajungă la Iași. Ori acolo mulți pacienți nu au fost primiți în spitale, efectiv, pentru că veneau de la Suceava. Era sperietura asta, ca nu cumva până la urmă să se moară mai mult de alte boli decât de acest nenorocit de Covid-19. Și de aici apeluri să nu fie izolată Suceava. Bine, până la urmă a fost, dar am cerut și sprijinul guvernului, că degeaba izolezi dacă nu vii concomitent cu măsuri rapide de susținere

– Care susținere nu prea a venit.

– Deocamdată, nu în totalitate. Ne așteptam la o testare rapidă a sucevenilor, dacă nu a tuturor, măcar a cadrelor medicale, a pacienților, a persoanelor carantinate și apoi, după posibilități, a persoanelor izolate. Dacă ar exista mai multe testere s-ar putea face la toată populația Sucevei, ceea ce ar fi ideal. Asta ar fi fost ceva de făcut concomitent cu declararea carantinei. Apoi, sunt peste 200 de cadre medicale testate pozitiv și încă nu avem toate rezultatele. Așa că putem ușor ajunge la peste 30% din cadrele medicale infectate. Deci e nevoie de personal, ministrul sănătății a anunțat, în sfârșit, asta chiar în vizita făcută la Suceava. Deja au adus cadre medicale de la Iași, care au redat funcționalitatea unității de primiri urgențe. Și mai multe cadre medicale au sosit de la spitalele din celelalte orașe ale județului, însă după știința mea, acum lucrăm cu o treime din personal, cei infectați nu mai lucrează, mai sunt persoane izolate, alții s-au speriat și se dau bolnavi. Da, aici e o situație critică.

– Am auzit de secții unde sunt toți bolnavi, medici, asistenți, pacienți, cadre medicale care lucrează cu 40 de grade febră.

– Da, exact. Personalul medical de la secția de infecțioase e infectat și sunt extrem de puțini, au venit medici de la alte secții, se lucra cu doi medici pe secție, din care unul era oftalmolog și unul nu mai știu ce specializare. Aici e marea problemă, știți că managerul a fost suspendat, a fost numită o conducere interimară…

– Care a plecat și ea

– Da, așa e. Dar șefii de secții erau și ei infectați, practic nu mai era nimeni la conducere. De aceea cred că măsura de a aduce conducere militară la spital a fost una bună.

– Adică în primele zile a fost anunțată carantina și atât

– Da, și de aceea, după o săptămână, conducerea spitalului a văzut că nu are cum face față situației, au rămas și fără medicație, și au demisionat în grup. Având această conducere militară, chiar cred că se vor lua măsuri mai bune și tot ce vor avea nevoie de la guvern vor primi – poate știu să bată cu pumnul în masă – pentru a putea să își facă treaba. Iar personalul medical, având o conducere care știe ce vrea, se va întoarce la lucru și va urma procedurile cu sfințenie, pentru că eu cred că și aici a fost o problemă la început. Nu am avut echipament de protecție în spital, însă nici echipamentul avut nu a fost folosit corespunzător. E destul de greu să te îmbraci cu mască, combinezon, așa ca un cosmonaut și să faci consultații, am înțeles că se abureau imediat lentilele, nu puteai să reziști prea mult timp și e posibil ca unii să fi renunțat la protecție în timpul consultației.

Dar sper ca lucrurile să intre pe un făgaș normal. De două zile avem un aparat de testare creat, inovat, de Universitatea Ștefan cel Mare, cu 160 de teste pe zi. Primăria Suceava a cumpărat un alt aparat care a sosit deja și va face o sută de teste pe zi, Arhiepiscopia Sucevei a cumpărat și donat către spital încă o linie de testare, mai este una la spitalul județean. Iar cu patru linii de testare se pot face 6-700 de teste pe zi, ceea ce ar fi un început bun. Adică dacă reușești să testezi patru mii de persoane pe săptămână, poți spera că faci pași înainte în lupta cu epidemia asta nenorocită.

– Cum s-au mobilizat sucevenii în carantină, ce s-a schimbat?

– Sucevenii erau mobilizați și înainte, au ascultat îndemnurile să stea în casă, mai ales când au văzut situația din spital, și-au dat seama că e singura măsură pe care o pot lua. Au apărut și oameni de afaceri cu donații, Ștefan Mandachi a pus la dispoziție hotelul lui de cinci stele cadrelor medicale, cu cazare și masă, plus a început să vândă centrimetri din metrul lui de autostradă. Până acum s-au strâns 800.000 de euro, se intenționează strângerea a trei milioane, să sperăm că ajunge la suma asta. Dar peste tot, chiar dacă nu e vorba de persoane așa de cunoscute, foarte mulți oameni au donat direct către spital, cei care au restaurante și fac meniul zilei trimit mâncare, chiar și noi cu organizația PMP Suceava am făcut acest lucru împreună cu un restaurant care livra meniul zilei. Am livrat două săptămâni mâncare către secția de infecțioase, ei m-au sunat, că nu aveau hrană la prânz, lucrau în schimburi istovitoare, de la șapte dimineața la șapte seara, când ajungeau acasă numai de făcut mâncare nu le ardea. Așa că am trimis 50-60 de porții de mâncare zilnic acolo. Au început să mă sune și alte restaurante, inițial în primele două săptămâni a fost cu bani, suportați de organizația județeană a PMP, după care restaurantele au început să livreze mâncarea gratuit. Și în acest moment multe restaurante duc mâncare către spitalul județean. Apoi au venit semnale de acolo că au deja prea multă și riscă să se strice. Am redirecționat porțiile către alte persoane, oameni nevoiași sau oameni în vârstă care nu se putea deplasa la cumpărături, că pentru ei un prânz e extrem de util. În continuare acești oameni livrează hrană către populație, chiar ar fi bună o centralizare ca hrana să ajungă la cât mai mulți oameni.

– De la Botoșani se vede așa: primar în carantină, președinte de CJ în carantină, lipsă de medici, de personal, de materiale, pare destul de dramatic. Cum vă descurcați?

– Ceea ce făceam din primărie acum facem de acasă, lucrând și vorbind la telefon. La noi primăria lucrează cu minim de personal, fără relații cu publicul, actele se iau online, plățile se fac online, asigurăm una sau două persoane la fiecare serviciu pentru cazuri speciale. La turație maximă se lucrează doar la serviciul de achiziții, pentru că sunt foarte multe de făcut. Ședințele de consiliu local sunt aproape săptămânal, tot online, pentru a mișca sume de bani de la un capitol la altul, trebuie să luăm bani de la investiții, multe din ele se sistează în perioada asta și să îi redirecționăm către achiziționarea de aparatură necesară, ventilatoare pentru terapie intensivă și testere.

– Mulți botoșăneni au ajutat prin donații pe suceveni, mulți încă mai vor să ajute. De ce ar mai fi nevoie?

– Eu nu pot decât să le mulțumesc din suflet celor care sunt alături de noi, e bine să nu te simți lăsat să te descurci singur. Rezultatele donațiilor s-au văzut în materialele cumpărate sau care vor fi cumpărate. Dar eu cred că prioritatea ar fi la noi mijloace pentru o testare a populației. Atunci am ști cât de extins e fenomenul și ce e de făcut. Deocamdată nu ne putem plânge, în magazine găsim alimente.

Dar începem să avem probleme cu spațiile de carantinare. Avem patru hoteluri deja, iar vineri nu mai erau locuri. Chiar aveam un caz disperat și m-am chinuit vreo trei ore să găsesc un loc. O persoană venită din Olanda, stătea în chirie în Suceava, dar nu era primită de proprietar, de frică. Omul nu avea nici un simptom, însă venea dintr-o zonă roșie. Și era a doua noapte pe care o petrecea în mașină. Până la urmă s-a rezolvat și a intrat într-o cameră de hotel. S-a făcut apel la proprietarii de pensiuni. Sunt proprietari care au spații, dar nu vor să le pună la dispoziție, nu știu ce îi sperie, le-a intrat în cap că dacă acolo stau oameni care au acest virus, trebuie să dărâme hotelul și să facă altul. E greu de spus, e proprietatea lor, în fond. Dar cu asta ne batem acum, cu spații de carantină. Am mai luat un internat de la un liceu și mai încercăm pe segmentul acesta. Ideal ar fi ca cei care intră în țară să fie carantinați la intrarea în țară, nu să fie trimiși în focare de infecție cum e Suceava.

– Vin sărbătorile. Toate mănăstirile din județul Suceava erau pline de Paște.

– Anul acesta vor fi slujbe la toate bisericile, dar fără public. Trebuie să acceptăm lucrul ăsta. Chiar la Mormântul Sfânt slujba va fi cu maximum 15 persoane, acolo unde era o mulțime de oameni când se lua lumina. Așa că o să ne conformăm și noi, că nu avem ce face. Bine, până la urmă, un „Hristos a înviat” putem spune fiecare în casele noastre, chiar și uitându-ne la televizor la slujbă. Va fi un Paște mai trist, dar niciodată Paștele nu e un motiv de bucurie. Trebuie să revenim cu picioarele pe pământ și să ne amintim că Paștele e un motiv de meditație, de rugăciune, nu de petrecere. Că poate și ăsta o fi un semn de la Cel de Sus.

– Când credeți că o să ne putem revedea prietenii din Suceava, în persoană?

– Ministrul sănătății a dat un termen, speră ca în trei săptămâni să fie ridicată carantina. Dar realist vorbind, nu văd să se întâmple așa repede. Cred că o lună jumătate, două. Pentru că vârful epidemiei va fi peste 2-3 săptămâni. Și până va începe regresul, să avem mai puține îmbolnăviri, mai durează încă pe atât, cel puțin. Da, se adună timp mult de stat în casă așa este, devine din ce în ce mai greu, dar nu avem încotro.

– Ce le-ați recomanda botoșănenilor din postura de viceprimar al Sucevei? Ca să nu ajungă un nou caz Suceava?

– În primul rând cred că recomandările se îndreaptă către personalul medical. Să nu se repete situația de aici. Că toți oamenii se uită ce se întâmplă la spital, cu spitalul începe. Oamenii din oraș, să stea liniștiți în case, ce altceva. Atenție și precauție și la serviciu, cei care au probleme în familie, care au personal medical în familie să spună acest lucru și să rămână acasă. Și discuții cu colegii de muncă, eu asta fac, îi întreb pe toți ce probleme de sănătate au, ei sau în familie.

– Dar practic semnalul este spitalul.

– Aici așa a fost, când spitalul a început să aibă probleme, orașul a început să aibă probleme. Probabil și la Botoșani au fost aceleași necazuri cu echipamentul inițial, însă mai aveți încă timp să luați măsurile pe care noi nu le-am luat, achiziționarea de echipament, de linii de testare și testarea urgentă a personalului medical. Probabil vor fi achiziționate de către guvern materiale și distribuite către spitalele județene. Trebuie să cereți cât mai mult de la guvern în această perioadă, iar autoritățile locale și județene să dirijeze toate fondurile pe care le au spre așa ceva. Ați văzut și la noi, că era scandalul acela că am luat luminițe de Paște și nu mai știu ce. Erau contracte încheiate demult, dar imediat s-a luat măsura sistării lor, în orice contract este acel element de forță majoră și pe acea clauză am reziliat contractele. Și banii au fost redirecționați. Însă, vă dați seama că acei bani sunt pe hârtie. Să nu credeți că dacă am blocat lucrări de o sută de milioane de lei, am la primărie în cont o sută de milioane. Banii nu sunt încasați, taxe și impozite se încasează foarte puțin, nu mai poți cere de la persoane juridice să plătească taxe acum când au probleme așa de mari și atunci nici încasările nu vor fi extraordinare.
Apoi, noi am luat foarte serios dezinfectarea șoselelor, trotuarelor, dezinfectarea scările de bloc și de vineri am început montarea dispenserelor la toate scările de bloc. La noi fiind carantină, nu putem trece peste lucrurile astea. Se va goli dezinfectantul, unele vor fi furate, probabil. Dar vom găsi soluții.

– Cum vedeți finalul acestei încercări?

– Eu sunt o fire optimistă. Nu cred că va dispărea totul din senin și vom reveni la normal. Dar pandemia asta va trece. Chiar dacă vor fi foarte mulți oameni infectați, 60-70%, cum spun englezii sau nemții. Trebuie să avem încredere însă, există viață și în timpul pandemiei, iar chiar dacă va dura, cu atât va fi bucuria mai mare când vom scăpa de nenorocirea asta. Și, la sfârșit, sunt convins că oamenii vor fi mai buni, odată ce au trecut împreună prin încercarea asta.

Interviu realizat de Cătălin MORARU

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
8.9 ° C
11.6 °
8.3 °
63 %
1.3kmh
31 %
joi
9 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...