vineri, aprilie 19, 2024
AcasăInterviu„Vreau ca anul viitor să revenim în Europa”

„Vreau ca anul viitor să revenim în Europa”

♦ Marius Croitoru, antrenorul FC Botoşani, susţine că în ciuda eşecului din cupele europene, el şi echipa mai au multe de arătat în fotbal.

Reporter: – Vă văd foarte marcat după eşecul cu macedonenii de la Shkendija, scor 0-1, rezultat care a dus la eliminarea FC Botoşani din Europa League. Aşteptările au fost mari?

Marius Croitoru: – Da, cel puţin ale mele erau foarte, foarte mari. Eram convins că putem realiza mult mai mult, pentru că eram într-un moment bun. Acum sunt obligat să-mi revin, nu am ce face. În campionat suntem pe un loc meritoriu şi trebuie să confirmăm în continuare că suntem o echipă bună. Pentru mine este, însă, dureros că s-a închis astfel drumul european. Eu vreau anul acesta să avem o evoluţie bună în campionat şi anul viitor să revenim în Europa.

– Credeţi că a contat mult şi lipsa de experienţă pe plan european a FC Botoşani?

– Cu siguranţă! S-a văzut acest lucru în meciul cu Shkendija. De dominat, am dominat jocul, dar am intrat în criză de idei. Am avut şi ocazii multe, numai că, în momentul în care a trebuit să luăm cele mai bune decizii, ne-am pripit.

– Putem spune că şi adversarul v-a citit, cum se spune în limbaj fotbalistic?

– Nu ştiu dacă m-a citit, pentru că ocazii am avut. Dacă nu am fi avut ocazii, puteam spune că m-a citit. E adevărat, însă, că m-au închis foarte bine şi este foarte greu să joci împotriva unei echipe care se pune pe două linii. Glumind puţin, chiar şi cu mingea în mână este foarte greu să treci printre zece jucători! Ocazii au fost şi dacă eram puţin mai limpezi în faţa porţii, acum vorbeam de cu totul altceva. Aşa, ei au venit, şi-au jucat cartea şi au avut câştig de cauză.

– Bun, dacă nu v-au citit pe dumneavoastră, l-au citit pe Eduard Pap!

– Sunt nişte execuţii…şi cea de la Dinamo şi cea de acum cu Shkendija, care sunt rare. Asta este! L-au prins undeva pe drum şi mi-e greu să dau un verdict. Nu am închis un ochi toată noaptea de după joc şi m-am uitat de nenumărate ori la acea execuţie. Mi-e greu să accept că ni s-a întâmplat tocmai nouă. Crede-mă, pentru mine noaptea de după acest joc a fost zi. Am făcut noapte albă, nu am putut să dorm, m-am uitat la meci, m-am gândit ce am greşit, unde am greşit…

– Şi dacă tot aţi făcut o analiză, acum, la rece, aveţi ceva să vă reproşaţi?

– Am făcut o analiză, eu mereu îmi fac o analiză după fiecare meci, nu numai după acesta. Şi când câştig îmi fac o analiză. Normal că aş avea ce să-mi reproşez, dar mă abţin să spun ce.

– Sincer, nu v-am mai văzut niciodată atât de marcat de un eşec!

– Eram în faţa unui moment bun, istoric pentru club, şi nu mă gândeam sincer că nu ne putem califica. Am crezut mult în lucrul acesta şi probabil şi de aici dezamăgirea foarte mare. Nimic altceva. Doar dezamăgire!

– Nu credeţi că s-a vorbit foarte mult, enorm chiar, despre posibilul duel cu Tottenham, unde va avea loc meciul, cum îl primim pe Mourinho, în ce limbă vorbim cu el, ce îi spunem…Nu credeţi că toată această nebunie creată în jurul lui Mourinho şi Tottenham i-a dereglat puţin pe jucători?

– Nu noi am vorbit, nu noi am făcut aceste subiecte. Nu noi am sunat ziariştii, televiziunile, nu noi am spus că jucăm cu Tottenham. Noi am fost sunaţi. Jucătorii au fost sunaţi, patronul nostru a fost sunat…Dacă o să ajungeţi, dacă o să jucaţi, şi îţi dau dreptate, e posibil să-i fi dereglat puţin pe băieţi. Nu aş vrea să pun, însă, eşecul pe acest subiect şi să spun că băieţii nu au fost conectaţi şi concentraţi la importanţa jocului cu macedonenii.

– Bine, dumneavoastră aţi fost concentrat pentru că şi înaintea jocului cu Shkendija le-aţi cerut jucătorilor echilibru, să le fie gândul la macedoneni şi aţi avertizat că adversarii au mai multă experienţă în cupele europene, dar se pare că mesajul nu a ajuns unde trebuie, respectiv în vestiar!

– Din păcate…chiar nu ştiu sincer ce să spun, pentru că băieţii au încercat, au dat totul pentru calificare şi nu am ce să le reproşez. Nu cred că vreun jucător s-a gândit în timpul meciului cu Shkendija că joacă cu Tottenham, nu cred. Probabil, însă, că şi această nebunie făcută artificial înainte de meci i-a dezechilibrat puţin. Realitatea numai jucătorii o ştiu.

– Odată încheiată această aventură europeană, este posibil ca în perioada imediat următoare să asistăm la câteva plecări ale unor jucători de la FC Botoşani?

– Este posibil orice!

– Sincer, sunt jucători care şi-au exprimat dorinţa de a pleca în cazul în care se încheie aventura europeană?

– Da, sunt jucători care şi-au exprimat această dorinţă. Acum ei trebuie să vină şi cu o ofertă concretă, care să fie benefică şi pentru club. Degeaba vor ei să plece că au oferte bune. Gratis nu pleacă nimeni. Trebuie să fie o ofertă acceptată şi de club, în folosul clubului, pentru că până la urmă FC Botoşani i-a readus în prim plan.

– Nu ştiu dacă îmi veţi confirma, dar din informaţiile mele în capul listei e clar Dugandzic, urmat de Ofosu, Chindriş…

– Da, confirm. E vorba de ei trei. La alţii nu mă gândesc că aş putea să renunţ acum. Ar fi prea multe plecări şi m-ar deregla total. Avem drum lung, un campionat în care trebuie să fim ok din toate punctele de vedere pentru a ajunge din nou în play-off şi de a ataca din nou cupele europene.

– Aţi deja stabilită o strategie, aveţi ce pune în loc dacă vor pleca cei trei?

– Variante am. Mă uit în continuare la jucători, pentru că mă aştept ca până la încheierea perioadei de transferuri, care va fi undeva pe 4-5 octombrie, să fie aceste plecări. Şi atunci eu trebuie imediat să fiu acoperit. Ceva jucători sunt şi probabil din această săptămână îi veţi vedea. Indiferent că pleacă sau nu pleacă cineva, de venit vin trei jucători.

– Este vorba de jucători români sau străini?

– Străini. Am trei jucători pe care vreau să-i aduc. E vorba de jucători de profil ofensiv.

– Trăgând linie, sunteţi mulţumit de tot ceea ce aţi realizat? Primul an ca antrenor principal, calificare în play-off, clasare pe locul 4 în Liga 1 şi participare în Europa League, unde aţi trecut un tur! Se putea mai mult?

– Eu zic că da, se putea mult mai mult. Şi în campionat, dar mai ales în cupele europene. În play-off am terminat pe locul 4, la un punct de locul 3, ceea ce arată că se putea mai mult. Acum am fost practic scoşi dintr-o cupă europeană cu un şut, de fapt cu o „scăriţă”, că acela nu a fost şut. Trăgând linie, pot spune că sunt mulţumit de ceea ce am realizat în primul an ca antrenor, dar tot ceea ce am făcut până acum mă obligă. Mulţi au spus la început că e întâmplător: că am trei meciuri, că am cinci meciuri, dar iată că după un campionat disputat şi altul început sunt tot acolo sus. Ori să fii tot acolo sus în primele şase, arată, fără falsă modestie, că Marius Croitoru nu este o „întâmplare” de antrenor.

– Veţi pune preţ în acest an pe Cupa României? E cea mai scurtă variantă pentru a ajunge din nou în cupele europene!

– Cu siguranţă nu voi mai repeta greşeala de anul trecut şi în acest an voi trata Cupa ca şi cum ar fi un campionat. Toată competiţia, de la început până la sfârşit. Anul trecut am mers la Clinceni cu jucătorii care au evoluat mai puţin şi am avut de suferit. Ori în acest an nu voi mai repeta greşeala. Dacă voi fi scos din competiţie, va fi cu cea mai bună echipă pe care o voi alinia.

– Vă gândiţi la trofeu? Ar putea FC Botoşani câştiga Cupa României în acest sezon?

– FC Botoşani poate câştiga un trofeu, dar acum nu pot anticipa ce se va întâmpla. Avem această necunoscută a transferurilor, pentru că nu ştiu cine va pleca. Cupa României va fi, însă, unul dintre obiectivele noastre principale.

– În cazul în care nu vor fi plecări, puteţi garanta o nouă prezenţă a echipei în play-off şi în Cupele Europene?

– Este mult mai greu acum, dar îmi doresc din tot sufletul. Faţă de sezonul trecut, în acest campionat sunt încă 12 puncte puse în joc pentru fiecare echipă. Dacă anul trecut s-a intrat în play-off cu un număr de 39-42 de puncte, în acest sezon calculele vor fi mult mai complicate şi va fi mult mai greu pentru toate echipele să acceadă în play-off. Îmi doresc să repetăm ce am realizat anul trecut.

– Veţi duce acest sezon la bun sfârşit sau există posibilitatea să plecaţi în plin campionat? Vă întreb acest lucru pentru că, pe surse, am aflat că aţi avut oferte din Turcia şi ţările arabe!

– Ai surse bune! E adevărat că am avut şi încă mai am oferte, dar nu se pune problema să plec acum de aici. Am semnat un contract şi am promis că mai stau aici doi ani de zile. Bine, asta în cazul în care voi avea şi rezultate, pentru că ştii cum e în fotbal. Eu unul acum nu mă gândesc să plec de la Botoşani. Familia mea se simte bine aici, copiii sunt la şcoală, aici este casa mea, iar eu ca antrenor mai am multe de demonstrat şi realizat cu FC Botoşani.

 

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
6.1 ° C
6.1 °
4.3 °
95 %
2.7kmh
100 %
vin
11 °
sâm
15 °
Dum
8 °
lun
12 °
mar
8 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Senatorul Trufin arată pe unde se poate ieși cel mai rapid din județ. Nu acum, în viitor, evident.

EDITORIAL

Ca la fiecare patru ani, înainte de începerea cursei electorale, stâlpii electrici ai județelor, în special cei din orașe, s-au umplut cu postere cu...

EPIGRAMA ZILEI

Găina bătrână Face ciorba bună, Puica tinerea Face ce vrea ea!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...