vineri, aprilie 19, 2024
AcasăInterviuALEŞII BOTOŞANIULUI - „Îmi doresc foarte mult să fiu viceprimarul tuturor botoşănenilor”

ALEŞII BOTOŞANIULUI – „Îmi doresc foarte mult să fiu viceprimarul tuturor botoşănenilor”

Liviu Toma, viceprimar al municipiului Botoşani, susţine că va vota doar în interesul botoşănenilor.

 

Reporter: – Cum vedeți activitatea municipalității botoșănene, după jumătate de an de la instalarea în funcția de viceprimar?

Liviu Toma: – Activitatea de la primărie este diversificată. Sunt cetățeni ai municipiului care se prezintă la sediul din Piața Revoluției pentru probleme care pot fi rezolvate de către aparatul tehnic, dar și probleme care țin de alte instituții ale statului. Ca reprezentant al PRO România, un partid deschis și interesat de problemele cetățenilor municipiului Botoșani, consider că trebuie să ne facem timp pentru toţi cetăţenii care se prezintă la primărie cu diferite probleme. Așa cum în mandatul 2016-2020, când eram vicepreședinte de Consiliu Județean, primeam zilnic cetățenii în audiență, la fel procedez și în prezent. Cu alte cuvinte, îmi adaptez zilnic programul de activitate pentru a reuși să discut și să relaționez cu un număr cât mai mare de cetățeni.

– Ce probleme ați identificat în compartimentele pe care le coordonați?

– Pentru o îmbunătățire a serviciilor de salubrizare am făcut demersurile necesare pentru adoptarea unei HCL care să completeze reglementările existente privind gestionarea deșeurilor, cât și o monitorizare riguroasă și exigentă în vederea atingerii obiectivelor conținute în Directiva Europeană a deșeurilor. Chiar dacă am întâlnit uneori o atitudine conflictuală a persoanelor pentru care instrumentăm anchete sociale, de multe ori de obstrucționare sau refuz de colaborare cu reprezentanții Primăriei Botoșani, am reușit, cu implicarea colegilor din cadrul Biroului Autoritate Tutelară, să nu mai avem situații de depășire a unor termene stabilite de către Judecătorie, Notariat, Poliție, etc. Am efectuat recent o evaluare a necesarului lucrării privind reabilitarea instalațiilor sanitare și termice la Centrul pentru persoane fără adăpost și am inclus fondurile necesare în proiectul de buget al Direcției de Asistență Socială pentru acest an.

– V-ați creionat propuneri pentru bugetul pe anul 2021?

– Mai întâi trebuie asigurate fonduri pentru partea de funcționare a serviciilor oferite botoșănenilor de către Primărie și societățile subordonate Consiliului Local. Continuarea lucrărilor la Teatrul „Mihai Eminescu” reprezintă o prioritate pentru oraș. Trebuie finalizate lucrările aflate în curs de desfășurare, respectiv reabilitarea și modernizarea Grădiniței 22, Grădiniței Șotron, execuția utilităților pentru Spitalul de Boli cronice și îngrijiri paliative, lucrările de modernizare pentru autorizare la incendii a unităților de învățământ. De asemenea, importante sunt şi proiectele ce vizează construire Creșă Cartier ANL Cișmea, extinderea rețelelor de gaze naturale pe cel puțin şase străzi, execuție canalizare pluvială în intersecția Împărat Traian cu Octav Onicescu, reabilitarea și modernizarea unor străzi de la periferia orașului (așa cum am și promis în campania electorală), amenajarea unor noi locuri de parcare, extinderea Cimitirului Eternitatea, reabilitarea unor imobile din Centrul Istoric. Îmi doresc să existe fonduri pentru toate aceste investiţii, în Bugetul pe anul 2021.

– Cum ați colaborat în această perioadă cu ceilalți membri ai Executivului? Dar cu funcționarii din primărie?

– Am capacitatea şi experiența necesară pentru a mă putea integra în orice echipă. În zece ani de activitate în mediul privat și tot atâția în administrație publică am avut ocazia să am mulți șefi și colegi cu care am reușit de fiecare dată să colaborez bine și foarte bine. Pe majoritatea funcționarilor din primărie îi cunosc de mult timp, dintotdeauna cu dumnealor am avut o colaborare instituțională corectă, fie că lucram la Cibocaz, Elsaco, Urban Serv sau Consiliul Județean. Acum suntem colegi de serviciu, colaborăm profesional și ne implicăm cu toții pentru a asigura partea de funcționare a municipalității. Pe partea de investiții nu am primit atribuții din partea domnului primar.

– La nivelul Consiliului Municipal există o încrâncenare politică. Dumneavoastră cum vedeți ieșirea din acest blocaj politic?

– Dacă încrâncenarea politică la care vă referiți produce efecte pozitive prin proiecte de investiții, reabilitări, lucrări, dotări care să ducă la creșterea calității vieții locuitorilor municipiului Botoșani, pot să accept ca atare, dar dacă încrâncenarea politică între cele două mari partide nu duce decât la blocarea funcționării administrației, atunci categoric nu sunt de acord. Pentru a ieși dintr-un blocaj politic este nevoie de dialog, pe care să-l accepte liderii de grup din Consiliul Local și care să ducă la desfășurarea unor activități administrative și nu politico-administrative.

– Vă asumați rolul de mediator între cele două tabere din Consiliul Local?

– Între consilierii locali trebuie să existe o mai bună comunicare şi o mai bună colaborare. Trebuie să avem răbdare să ne ascultăm unii pe alții, pentru că doar așa vom lua împreună cele mai bune decizii. Totodată, nu trebuie să uităm nicio clipă că avem obligația față de cetățeni să facem administrație. Referitor la rolul de mediator, vreau să precizez faptul că sunt viceprimarul municipiului Botoșani cu votul acordat de consilierii locali ai celor două mari formațiuni politice. Prin definiție, mediatorul nu trebuie să favorizeze sau să fie partinic cu niciuna dintre părți. Mediatorul este cel care nu impune niciodată soluții, ci doar reușește să determine părțile să identifice și să adopte o decizie comună.

– Consilierii din PSD vă acuză de trădare. Cum comentați?

– Putea fi vorba de trădare dacă promiteam PSD că voi vota varianta pe care și-o doreau a proiectului mult discutat-mediatizat, iar la votul efectiv votam invers, trădând astfel o înțelegere făcută. Am anunțat grupul PSD de poziția pe care o voi avea în speța Eltrans, acesta fiind și motivul pentru care, probabil, au fost nevoiți să poarte negocieri cu cei doi consilieri locali USR. Mi-aș fi dorit ca domnul primar să fi venit cu aceeași variantă de proiect în ședința de CL, pe care a susținut-o și promovat-o pentru dezbatere în ianuarie și martie, pentru a fi validați sau nu membrii în CA de la Eltrans, care au câștigat concursul de anul trecut. Acum însă, din păcate, fără a se ține cont de riscurile care pot apărea ulterior, a fost numit un CA politic la Eltrans. Știu că a fost organizată legal o selecție a candidaților pentru funcția de administrator, selecție finalizată cu un raport ce consemnează rezultatul final al acesteia. Rezultatul acestei selecții nu a fost contestat în instanță, situație în care consider că selecția a fost corectă și legală. Pornind de la spețele de la Urban Serv, unde instanța a dat câștig de cauză unor persoane care au atacat actul administrativ, consider că noi, consilierii locali, trebuie să învățăm din greșelile care s-au făcut în mandatul trecut și să nu le mai repetăm. Nu cred că a avea un punct de vedere diferit de cel a altor colegi, un punct de vedere legal, argumentat, înseamnă că trădez pe cineva.

– Ați declarat că veți vota orice proiect care este în interesul cetățenilor.

– Așa cum de cinci luni am votat aproape toate proiectele inițiate de către domnul primar, așa voi proceda în continuare, cu condiţia ca aceste proiecte să vină în sprijinul cetățenilor. Atunci când aceste proiecte vin doar în sprijinul unui partid și al membrilor săi voi avea aceeaşi poziţie. Nu voi fi de acord cu politizarea conducerii unor instituții publice sau societăți comerciale prin simple numiri și fără concurs. Sunt convins că în acest mandat de viceprimar nu o să defavorizez niciun botoșănean prin deciziile administrative pe care le voi lua, pentru că îmi doresc foarte mult să fiu viceprimarul tuturor botoșănenilor.

– Aveți emoții în privința funcției de viceprimar?

– În urma alegerilor locale am obținut un mandat de consilier local și unul de consilier județean. Ulterior, în urma unor înțelegeri politice, am fost ales de către majoritatea consilierilor și fără niciun vot împotrivă în funcția de viceprimar. Acest lucru mă obligă moral să fiu echidistant, să discut și să ascult toate punctele de vedere și toate argumentele aduse de toți colegii din Consiliul Local. Sunt consilier local din partea partidului PRO România, dar viceprimar sunt atât timp cât majoritatea consilierilor locali văd în mine un factor de echilibru, stabilitate, maturitate și nu în ultimul rând de normalitate. Dacă a vota împotriva unui proiect de hotărâre ce prezintă suspiciuni asupra legalității sau a unui proiect care denotă un interes politic înseamnă că se impune schimbarea din funcție a unui viceprimar, cred că ajungem în situația de a nu mai putea vorbi nici de administrație și nici de eficiența codului administrativ. Consider că atât timp cât voi face ceea ce am promis, adică administrație în interesul cetățenilor, și voi sprijini și vota toate proiectele de hotărâre legale și care respectă acest principiu, nu ar trebui să am astfel de emoții.

– Ce ne puteți spune despre rolul dumneavoastră în implementarea proiectului de modernizare a Pieței Viilor?

– La lucrările de modernizare a Pieței Viilor au fost implicate mai multe persoane din Urban Serv și Primăria Botoșani. Am avut parte de toată deschiderea primarului Ovidiu Portariuc și sprijinul tehnic al doamnei Adriana Zăiceanu, persoană cu experiență semnificativă în implementarea proiectelor benefice comunității. La Urban Serv, împreună cu domnul Simion Drelciuc, am coordonat echipa care a parcurs toate etapele de întocmire a documentelor, obținere a autorizației, organizare a licitației și ulterior de coordonare și monitorizare a lucrărilor. Nu pot să nu amintesc de determinarea șefului de Sector Piețe, Iustinian Bozi, în realizarea acestui proiect, de experiența în servicii publice a domnului Viorel Negru și a doamnei Angelica Dieaciuc. Atunci am colaborat foarte bine atât cu salariații din Urban Serv dar și cu funcționarii din cadrul Primăriei Botoșani. Am reușit cu toții să depășim barierele politice, să ne implicăm, să facem administrație, iar la final să avem o piață europeană la Piața Viilor.

– Ce le transmiteți botoșănenilor?

– Ori de câte ori voi avea ocazia voi transmite același mesaj. Sunt un om al faptelor, dar și al promisiunilor ce vizează activități ce pot fi duse la îndeplinire. Voi rămâne același politician onest care se bazează pe moralitate, dar și pe respectarea unor principii sănătoase. Voi avea oricând curajul să privesc în ochii oricărui cetățean al municipiului Botoșani pentru că am depus și voi depune mereu toate eforturile pentru ca noțiunea de administrație publică să fie sinonimă cu administrația în folosul comunității.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
5.5 ° C
5.6 °
3.8 °
86 %
2.7kmh
100 %
vin
11 °
sâm
15 °
Dum
9 °
lun
12 °
mar
11 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Senatorul Trufin arată pe unde se poate ieși cel mai rapid din județ. Nu acum, în viitor, evident.

EDITORIAL

Ca la fiecare patru ani, înainte de începerea cursei electorale, stâlpii electrici ai județelor, în special cei din orașe, s-au umplut cu postere cu...

EPIGRAMA ZILEI

Găina bătrână Face ciorba bună, Puica tinerea Face ce vrea ea!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...