vineri, aprilie 19, 2024
AcasăInterviuALEŞII BOTOŞANIULUI - ”Așa înţeleg rolul meu ca parlamentar: să pot arăta...

ALEŞII BOTOŞANIULUI – ”Așa înţeleg rolul meu ca parlamentar: să pot arăta peste ani lucrurile concrete făcute pentru judeţul pe care îl iubesc, pentru botoșăneni”

Interviu cu senatorul Cristian Achiţei, președintele organizaţiei municipale PNL Botoșani

Voi imprima echipei liberale de la municipiu spiritul de învingător

– Aţi fost ales preşedintele Organizaţiei Municipale a PNL Botoşani. Care sunt priorităţile dumneavoastră?
În primul rând vreau să le mulțumesc încă o dată colegilor mei liberali pentru încrederea acordată. Era nevoie de o schimbare la nivelul organizației municipale a PNL, după rezultatele înregistrate la alegerile din 2020. O organizație politică are nevoie de victorii pentru a-și demonstra forța, pentru a arăta că mesajul propriu transmis electoratului este unul convingător, că oamenii propuși pentru diverse funcții publice sunt de încredere și valoroși. Cred că în municipiul Botoșani există în acest moment o majoritate a electoratului deschisă la ideile dreptei. Problema noastră a fost că nu am reușit să mobilizăm această majoritate. Așa se explică absenteismul foarte mare înregistrat atât la alegerile locale, cât și, mai ales, la parlamentare. Astea sunt lucrurile pe care, ca organizație municipală, trebuie să le îmbunătățim și vom face acest lucru. De aceea, prioritatea mea numărul 1 este organizarea eficientă și construirea unei echipe performante, muncitoare, active, dinamice, care să îi convingă pe botoșăneni că soluția liberală este cea mai bună pentru municipiu.
– Ce trebuie făcut pentru ca PNL să aibă rezultate mult mai bune în alegerile viitoare?
Așa cum am spus anterior, o echipă unită, puternică, determinată, care știe ce are de făcut și care își face simțită prezența continuu printre oameni este cheia pentru a obține rezultatele pe care PNL le merită pe deplin la viitoarele alegeri, în 2024. Liberalii trebuie să transmită continuu, credibil și convingător mesajul absolut real că susținem cu toată forța investițiile și dezvoltarea economică, de natură să producă prosperitate și bunăstare pentru botoșăneni. Voi imprima acestei echipe spiritul de învingător, fără de care nu poți câștiga bătăliile electorale. Eu sunt un învingător și știu cum putem bate stânga și putem deveni partidul cel mai important în municipiul Botoșani.
– Cum veţi colabora cu preşedintele Organizaţiei Judeţene a PNL, dat fiind faptul că s-a tot vorbit despre faptul că în PNL Botoşani ar fi două tabere?
Întotdeauna de când fac politică, adică de mai bine de 20 de ani, eu unul am fost și m-am manifestat ca un om de partid. Din punctul meu de vedere nu poate exista nicio problemă între membrii aceleiași formațiuni politice dacă avem aceleași obiective. Iar acestea nu pot fi, cum am mai spus public în ultima perioadă, decât binele comunității, binele partidului și abia mai apoi, binele personal al unuia sau altuia. Aceasta este ierarhia corectă a priorităților. Dacă această ierarhie este răsturnată, atunci avem o problemă. Revenind la întrebarea dumneavoastră, voi colabora instituțional, statutar, în interesul partidului cu președintele organizației județene.

Viitorul președinte al PNL va fi prim-ministrul României, Florin Cîţu

– De ce îl susţineţi pe premierul Florin Cîţu în cursa pentru câştigarea funcţiei de preşedinte al PNL?
Prim-ministrul Florin Cîțu este cea mai bună soluție pentru viitorul Partidului Național Liberal. Avem nevoie de o conducere nouă, de un președinte nou, de o echipă nouă, de un spirit nou, astfel încât să putem guverna cu succes România în următorii 8-12 ani. Ca și la Botoșani, și la nivel național rezultatele obținute în alegeri pot fi îmbunătățite substanțial cu un nou președinte. În plus, trebuie să revenim la normalitatea din societățile democratice, în care prim-ministrul în funcție este și președintele principalului partid de guvernământ. Mi-am declarat deschis, în prezența actualului președinte al PNL, susținerea pentru Florin Cîțu și voi face toate eforturile pentru a-i convinge pe toți colegii mei care vor participa la congresul partidului să voteze pentru Florin Cîțu.
– Cine va fi preşedintele PNL după congresul din toamnă?
Am convingerea că Florin Cîțu va fi noul președinte al PNL, pentru binele acestui partid. Partidul Național Liberal are nevoie de energia și viziunea lui Florin Cîțu pentru a-și demonstra forța și capacitatea de a dezvolta România printr-o guvernare performantă de 8-12 ani.
– Consideraţi că după alegerea preşedintelui PNL, partidul se va scinda?
Categoric nu! PNL este și va rămâne un partid mare. E drept că adesea vocile care se fac auzite din interiorul partidului ajung să se pronunțe destul de agresiv în contradictoriu pe o temă sau alta, dar acesta este spiritul normal al unui partid democratic. Libertatea de expresie este una din valorile la care ținem foarte mult. Pumnul în gură și batista pusă pe țambal, ca și votul slugarnic în unanimitate pentru cei care controlează partidul sunt apanajul pesediștilor. La noi, la liberali, nu poate fi vorba vreodată de așa ceva. De aceea, sunt absolut convins că Partidul Național Liberal își va păstra unitatea după congres, indiferent care sunt aparențele acestei perioade de campanie electorală internă.

Experiența de șantier îi va prinde bine fiului meu!

– Ce ne puteţi spune despre angajarea fiului dumneavoastră ca şef district Vârfu Câmpului din cadrul Secției Drumuri Naționale Botoșani?
Vă pot spune că fiul meu a absolvit Facultatea de Construcții din cadrul Universității Gheorghe Asachi din Iași și masterul în specializarea Drumuri și Poduri, în urmă cu trei ani, la aceeași universitate. Deci nu și-a făcut studiile pe la nu știu ce fabrică privată de diplome. Vă pot spune că a profesat continuu după absolvire ca inginer de drumuri și poduri, continuând astfel o tradiție a familiei și că eu personal sunt mândru de realizările sale profesionale. Vă mai pot spune că s-a înscris la concursul organizat pentru poziția de șef de district după pensionarea vechiului titular și că acest concurs a fost organizat cu respectarea tuturor regulilor de transparență. Poziția obținută prin concurs reprezintă cel mai mic post de conducere pentru un inginer de drumuri în cadrul SDN Botoșani. Fiul meu nu are în subordine, ca să vă faceți o idee, nici un alt inginer sau absolvent de studii superioare, ci doar muncitori foarte buni. L-am încurajat pe Vlad să aplice pentru acest post tocmai pentru a învăța în practică de la nivelul cel mai de jos posibil meseria de constructor de drumuri. Experiența de șantier îi va prinde bine. Am văzut modul tendențios în care a fost pusă problema pe câteva site-uri și regret că nu am fost întrebat și eu, până acum, nimic pe acest subiect, așa cum cred că ar fi fost deontologic să se întâmple. În opinia distinșilor comentatori de ocazie, inginerul de drumuri Vlad Achiței ar trebui să renunțe la cariera sa, la profesia care îi place și ar trebui să se apuce de altceva doar pentru că, vremelnic, eu, tatăl lui, ocup o poziție publică aleasă?
– Dar despre promovarea finei dumneavoastră ca director al AJOFM?
În primul rând nu este vorba de o ”promovare”. Este vorba de câștigarea pe merit a unui concurs dificil, organizat în conformitate cu toate regulile prevăzute de legislație, pentru ocuparea unei poziții devenite vacante după pensionarea vechiului director. ”Fina mea”, Anca Apăvăloaie, era tot ”fina mea” și acum 10 ani, când nu era directoare. Lucrează de foarte mult timp la AJOFM Botoșani, este un profesionist desăvârșit și a acces prin forțele proprii, prin multă muncă, derulată pe parcursul unei întregi cariere, la poziția de director. Și iarăși întreb: ar fi trebuit să nu se înscrie sau să nu se prezinte la un concurs care reprezintă încununarea carierei ei de până acum doar pentru că eu sunt senator și ar putea nu știu cine să se lanseze în fel de fel de bârfe total lipsite de fundament?

Lucrăm peste tot!

– Liderii PSD Botoşani spun că judeţul nostru a primit fonduri insuficiente pentru investiţii. Cum comentaţi?
Botoșaniul a primit cele mai mari fonduri din istorie pentru proiectele de investiții. Propaganda mincinoasă a pesediștilor este capabilă să întoarcă realitatea cu susul în jos și să prezinte albul ca fiind negru, dar realitatea este clară pentru orice om de bună credință. Sunt în execuție proiecte investiționale în valoare de multe sute de milioane de euro. Mă refer în primul rând la modernizarea drumurilor naționale Botoșani – Tg. Frumos și Botoșani-Ștefănești, la modernizarea Drumului Strategic, la toate proiectele cuprinse în PNDL, dar și la alte proiecte importante pentru toți botoșănenii. Nu a existat niciodată până acum vreun guvern mai implicat în proiectele de investiții botoșănene. Pesediștii ar face bine să se concentreze asupra proiectelor pe care le coordonează, fie la nivelul Consiliului Județean, fie la cel al municipiului Botoșani, ca să nu mai pierdem, așa cum s-a întâmplat mereu până acum, finanțări de zeci și zeci de milioane de euro pentru că ei, tovarășii pesediști, sunt incapabili să le transpună în practică.
– Sunteţi la al doilea mandat de parlamentar. Ce proiecte aţi susţinut şi veţi susţine pentru Botoşani?
Așa cum am spus încă dinaintea începerii mandatului de deputat, în 2016, principalul proiect căruia m-am dedicat a fost cel al modernizării DN 28B Botoșani-Tg. Frumos. Sunt mândru că am contribuit personal substanțial la parcurgerea etapelor preliminare, astfel încât acum investiția este în derulare. Sunt la fel de mulțumit de investiția în modernizarea DN 29D Botoșani-Ștefănești, dar și de celelalte lucrări importante în domeniul infrastructurii rutiere care sunt în derulare în tot județul nostru în acest moment. Lucrăm peste tot și asta mă bucură. Modernizarea infrastructurii rutiere este o etapă indispensabilă pentru dezvoltarea județului. Continui să monitorizez toate aceste investiții și să intervin legal, ori de câte ori este nevoie, pentru depășirea problemelor de parcurs și pentru finalizarea cu succes, la termenele prevăzute, a tuturor proiectelor. Am însă o viziune mult mai amplă privind dezvoltarea infrastructurii județului și fac deja demersurile care îmi stau în putință în acest sens. Viitoarele artere importante de transport, autostrăzile A7 și A8, trebuie să poată fi accesate foarte ușor, pe drumuri moderne, de la Botoșani. Asta înseamnă în primul rând realizarea unui drum rapid între municipiul Botoșani și autostrada A7, cu care ar urma să se intersecteze undeva, în zona localității Dumbrăveni. Sunt foarte determinat să obțin sprijinul autorităților competente și pentru continuarea investiției la acumularea hidrotehnică de la Vf. Câmpului, viitoarea sursă de apă potabilă pentru aproximativ jumătate din populația județului, inclusiv municipiul Botoșani. Susțin cu tărie proiectele de investiții ale comunităților locale, ale primarilor din tot județul, în perspectiva unui nou program național de investiții locale. Am lăsat întotdeauna în urma mea din pozițiile publice pe care le-am ocupat realizări concrete, investiții finalizate. Asta fac și acum, așa înțeleg eu rolul meu ca parlamentar de Botoșani: să pot arăta punctual, concret, acum și peste ani, lucrurile făcute pentru județul pe care îl iubesc, pentru botoșăneni.

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer fragmentat
4 ° C
4.6 °
1.6 °
80 %
1.8kmh
67 %
vin
11 °
sâm
15 °
Dum
9 °
lun
12 °
mar
13 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...