spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăInterviuALEŞII BOTOŞANIULUI - „Trebuie făcută o reformă în zona administrativă”

ALEŞII BOTOŞANIULUI – „Trebuie făcută o reformă în zona administrativă”

Maricel Maxim, consilier municipal PNL, spune că ar susţine o reformă care să eficientizeze şi aparatul administrativ.

Reporter: – Pentru început vă rog să vă prezentaţi.

Maricel Maxim: – Sunt absolvent al Facultăţii de contabilitate şi informatică de gestiune din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai”. Am fost până în 2005 angajat al societăţii Mecanica, în funcţia de şef oficiu de calcul. Am studii postuniversitare în management şi marketing bancar şi comunicare. Totodată, am urmat cursuri postuniversitare pentru a profesa ca mediator. Conduc o societate cu profil de construcţii şi zi de zi sunt pus la încercare, în sensul că trebuie să găsesc soluţii în privinţa salariaţilor care sunt din ce în ce mai puţin dispuşi să muncească în acest domeniu. Cei care vor să se angajeze sunt motivaţi de faptul că au fost majorate salariile la 3.000 de lei brut, dar nu au calificarea necesară.

– Recent aţi demisionat din Biroul Politic Municipal al PNL.

– Eu sunt membru PNL din septembrie 2012. L-am susţinut pe Ludovic Orban la congres şi automat mi-am atras câteva comentarii, dar vreau să cred că în PNL avem voie să spunem ce gândim, să venim cu idei, să ne spunem părerea asupra unor lucruri şi doar aşa, prin dialog, prin consultare, să putem să progresăm. Mi-am dat demisia din funcţia de membru ales al BPM, ca urmare a negocierilor pe care PNL le abordează asupra guvernării cu PSD, lucru absolut anormal, din punctul meu de vedere, pentru că noi am avut practic girul şi votul cetăţenilor pentru a guverna ţara într-un mod liberal. Cetăţenii ne-au votat tocmai pentru a aduce în faţa lor un program de guvernare liberal, care presupune creştere, progres, nivel de trai mai bun. După congresul din 25 septembrie s-a hotărât să se meargă într-o altă direcţie, consider greşită, şi am vrut să trag un semnal de alarmă, aşa cum a făcut la nivelul lui Ludovic Orban. Practic, mi-am dat demisia pentru a atrage atenţia că nu suntem pe drumul cel bun.

– Cum comentaţi excluderea lui Ludovic Orban din PNL?

– Este o atingere gravă la democraţia românească, nu numai a PNL, şi sunt convins că aceste lucruri o să ne ducă înapoi cu mult timp şi o să ne aducă o imagine foarte proastă în faţa cetăţeanului. Se pare că actuala conducere a PNL nu respectă nici pe departe doctrina, valorile, principiile PNL, aşa cum au fost puse la baza înfiinţării partidului, la 1875, de către IC Brătianu. Negruzzi, Rosetti şi alţi oameni care şi-au dedicat viaţa, au făcut eforturi supraomeneşti, şi-au vândut averea ca să promoveze şi să susţină asemenea lucruri. Ştim cu toţii că ei au fost cei care au pus bazele dezvoltării României moderne. Astăzi (vineri – n.r.) suntem într-o zi de doliu, în condiţiile în care unul dintre cei mai adevăraţi oameni de dreapta, Ludovic Orban, a fost exclus din PNL. Eu o să merg mai departe cu convingerile mele liberale, o să încerc din interiorul partidului să conving colegii, cetăţenii, că noi suntem soluţia cea mai rezonabilă pentru a guverna şi pentru a aduce prosperitate cetăţenilor.

– Vă aşteptaţi la o decizie similară în ceea ce vă priveşte?

– Totul este posibil. Eu m-am implicat cu trup şi suflet şi am depus eforturi pentru promovarea partidului. Nu o să-mi dau niciodată demisia din PNL şi voi lupta cu toate forţele, până la ultima picătură de sânge, cum spunea regretatul Ion Raţiu, pentru a promova democraţia, libertatea de exprimare pentru că de asta m-am înscris PNL, pentru că în acest partid există libertatea de expresie, de opinie, libertatea de a veni cu soluţii sau cel puţin aşa ar trebui să fie. Acesta este rolul nostru, să ieşim în faţa cetăţeanului cu soluţii concrete, reale, pentru creşterea nivelului de trai. Rolul nostru nu este acela de a sta după nişte uşi capitonate să facem jocuri de joasă speţă.

– Sunteţi printre puţinii aleşi locali liberali care activaţi în mediul privat. Cum comentaţi?

– Nu printre puţinii, singurul. Dacă ne uităm la fiecare coleg care reprezintă PNL în Consiliul Municipal, sunt singurul care activez în mediul privat şi care încerc să arăt că asta e calea. „Prin noi înşine” – acesta este sloganul liberalilor, să facem şi să creăm ceva, nu să căutăm funcţii. Din păcate, sunt colegi care activează în PNL doar pentru a obţine sau a păstra o funcţie şi nimic mai mult. Se şi vede, de altfel, cum sunt luate deciziile şi care e gândirea unora. Cred că ar trebui revizuită din temelii partea de selecţie a oamenilor care să-i reprezinte pe liberali în funcţiile publice.

– Cum caracterizaţi activitatea şi atmosfera din Consiliul Municipal?

– Eu sunt la al doilea mandat de consilier local PNL şi întotdeauna mi-am dorit ca noi, consilierii locali, să facem administraţie în slujba cetăţeanului, nu politică. Din păcate, în deliberativul local sunt orgolii şi de stânga şi de dreapta şi fel de fel de orgolii personale, care, de multe ori nu duc la ceea ce ne dorim noi, la o grijă, la o atenţie deosebită acordată cetăţeanului în a-i oferi dezvoltare, servicii publice de calitate. Trebuie să facem în aşa fel încât să egalizăm oarecum standardul de bunăstare cu zonele limitrofe. Noi suntem deficitari în această privinţă, în sensul că zonele limitrofe nu sunt alimentate cu apă în totalitate, nu au canalizare în totalitate, unele chiar nu au reţea publică de alimentare cu energie electrică, nu mai vorbim de asfalt, trotuare şi transport public local. Acesta este rolul nostru în CL, asta mi-am dorit să se întâmple, şi nu se întâmplă, dar mă voi zbate ca aceste lucruri să fie puse în practică şi să fim în slujba cetăţeanului.

– Ce ne puteţi spune despre proiectul vizând reabilitarea infrastructurii de transport cu tramvaiul?

– În primul mandat, am spus că, dacă aş fi primar, în secunda doi aş scoate tramvaiele. Nu ştiu dacă tramvaiul mai este necesar. Zona Industrială este cum este şi nu mai e o mare nevoie de mijloace de transport de capacitate mare. Un transport public cu autobuze electrice ar fi mai uşor de extins şi ar beneficia toţi cetăţenii municipiului de acesta. Câteva autobuze electrice nu ar fi schimbat aerul din Botoşani, dar cel puţin era un semnal pentru cetăţeni că noi putem veni cu autobuze electrice şi avem grijă de mediu, de cetăţeni, de infrastructura rutieră. Eu mai am un argument împotriva tramvaielor şi anume partea de cofinanţare care este foarte mare. S-au schimbat foarte mult lucrurile de la iniţierea proiectului şi până acum şi sunt convins că o să fie şi o cheltuială mult mai mare până la final, pentru că timpul trece şi trece în detrimentul nostru. Una peste alta, dacă este să punem în balanţă aspectele pozitive şi negative, aş merge pe varianta renunţării la tramvaie, dar nu sunt eu cel care decid. Dacă sunt soluţii din punct de vedere financiar şi se merge mai departe, atunci clar că o să-l susţin. S-au cheltuit bani cu acest proiect şi chiar dacă se duce mai târziu ca realizare în timp, important este că aceşti bani vin, intră în economia municipiului. Proiectul trebuie pus în practică cu atenţie şi să nu deranjeze foarte mult populaţia. Atunci când o să fie scoase toate dalele din beton, o să deranjeze foarte mult circulaţia în municipiul Botoşani şi aşa îngreunată din cauza numărului mare de maşini şi a infrastructurii care lasă de dorit.

– Şi acum un alt subiect delicat – reabilitarea Teatrului Eminescu.

– Lipsa de curaj a unui primar PSD, ca să nu spun mai mult şi mai dur, a dus la blocarea acestui proiect. Atunci, trebuia să facem un credit pentru a duce lucrările la bun sfârşit, însă nu s-a vrut, lucrările s-au oprit şi proiectul a fost blocat. Am pierdut câţiva ani, însă lucrările trebuie reluate pentru ca această clădire emblematică pentru municipiu să fie repusă în valoare.

– Despre Zona Metropolitană ce ne puteţi spune?

– Zona Metropolitană a plecat ca un proiect frumos, însă deocamdată nu are multe realizări. Consider că este nevoie de mai multă implicare şi aici mă refer la tot aparatul Primăriei, la Consiliul Local, pentru a găsi soluţii pentru scrierea proiectelor şi atragerea de finanţări. Altfel spus, mai putem da credit Zonei Metropolitane. Mai ales că în exerciţiul financiar european 2021-2027 aceste structuri asociative sunt eligibile la finanţare.

– O altă problemă delicată este lipsa utilităţilor din zona Luizoaia.

– Pentru Luizoaia şi alte zone pur şi simplu nu s-a găsit înţelegere, deschidere din partea edililor. Unii edili au calculat politic. „Câţi votează acolo, şapte-opt, vom vedea noi ce vom face”. Nu e în regulă. În aceste zone locuiesc tot cetăţeni ai municipiului. Eu am făcut interpelare şi pentru Luizoaia şi pentru Aluniş-Tulbureni şi pentru strada Hatman Arbore. Am mai spus că nu este în regulă să tot refacem străzile centrale ale municipiului, inclusiv Bulevardul Eminescu. Trebuie să reabilităm străzile nemodernizate, să aducem cetăţenii de acolo la nivelul zonei centrale, ca dotări şi utilităţi, după care să reparăm şi celelalte străzi. Cetăţenii care locuiesc în acele zone plătesc impozite, taxe şi le înţeleg supărarea că nu au condiţii. În ultima perioadă au apărut diverse oportunităţi de finanţare şi sunt convins că dacă suntem atenţi şi găsim soluţii, putem să facem mai mult şi pentru aceste zone.

– Ce părere aveţi despre salariile din domeniul bugetar?

– Există o discrepanţă foarte mare între nivelul salariilor din domeniul bugetar şi cel privat. Mulţi nu mai doresc să lucreze în producţie şi vor să se angajeze ca şoferi, paznici sau pe oricare alt post în instituţiile publice. Pentru că acolo au anumite beneficii, salariu mare, zile libere, weekend-uri prelungite, vacanţe şi bineînţeles că nici efortul fizic nu este aşa de mare. La drept vorbind, angajaţii instituţiilor publice trebuie să fie plătiţi, însă întrebarea este următoarea – există muncă depusă pentru aceste salarii? Este clar este că trebuie făcută o reformă în zona administrativă. Eu aş susţine o reformă teritorială a României. Spre exemplu, din 78 de UAT-uri din judeţul Botoşani să facem 30 şi ceva şi atunci s-ar micşora aparatul administrativ şi fondul de salarii din sistemul bugetar. Să fim corecţi şi să spunem că mulţi iau banii degeaba. Prin această reformă, ar rămâne numai oameni competenţi în administraţie şi ar creşte şi numărul angajaţilor în mediul privat pentru că bugetul se face pe spinarea celor care produc. Personalul din administraţie trebuie dimensionat în aşa fel încât să fie eficient. Noi nu am reuşit să facem treaba asta. Uitaţi-vă ce concurenţă există pentru fiecare post scos la concurs în instituţiile publice. Sunt locuri călduţe, unde nu trebuie să prezinte rapoarte de lucrări. O reformă administrativ teritorială, din punctul meu de vedere, este obligatorie. Dar nu se doreşte acest lucru. De ce? Pentru că sunt foarte multe persoane care aşteaptă să fie răsplătite din punct de vedere politic. „Ai lipit 50 de afişe, gata, eşti bun de şef”. Nu o să ieşim din bula aceasta foarte repede, dar eu sper ca odată să se ia taurul de coarne şi să se ia decizii pentru ca lucrurile să meargă bine în România.

– Ce le transmiteţi botoşănenilor în calitate de ales local?

– Îi asigur că întotdeauna mă voi implica pentru promovarea şi votarea proiectelor care vizează binele comunităţii. Voi susţine toate proiectele care aduc bunăstare pentru cetăţeni.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.5 ° C
9.6 °
9.3 °
85 %
3.4kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...