spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăInterviuAleşii Botoşaniului - „Riscăm să pierdem toţi banii europeni pentru incompetenţa şi...

Aleşii Botoşaniului – „Riscăm să pierdem toţi banii europeni pentru incompetenţa şi delăsarea unor oameni”

Răzvan Rotaru, liderul judeţean al APP susţine că principala preocupare a multor şefi din PSD este aceea de a obţine funcţii pentru ei şi pentru rude

Reporter: – Pentru început, vă rog să vă prezentaţi.

Răzvan Rotaru: – Am 44 de ani, sunt comisar al Gărzii de Mediu, fost comisar şef al Gărzii de Mediu, fost deputat, actualmente preşedinte interimar Alianţa Pentru Patrie Botoşani. Am o familie frumoasă, am doi copii, sunt un tată foarte bucuros pentru că eu cred că cea mai mare avere sunt copiii şi sper că lucrurile vor fi bune pentru viitorul copiilor din această ţară.

– Cum v-aţi decis să plecaţi din PSD şi să preluaţi conducerea APP?

– În urmă cu un an şi ceva, când au avut loc alegerile locale, am făcut campanie inclusiv pentru primarul Cosmin Andrei. Rezultatul a fost cel dorit de toată lumea, a câştigat Primăria Botoşani, crezând că va face lucruri mult mai bune decât fostul primar Cătălin Flutur. Lista pentru parlamentare nu a fost trecută printr-un vot în partid, ci a venit pur şi simplu o listă de la Bucureşti. Având o relaţie foarte bună cu Marcel Ciolacu, mi-a explicat foarte clar „Răzvane, a câştigat şi Primăria şi Consiliul Judeţean şi rezultatele o califică pe doamna preşedintă să facă lista cum vrea dumneaei”. După acel episod, lucrurile au început să capete un fel de dictatură în interiorul PSD şi anume cei care pupau ghiulul şi erau pe lângă doamna preşedintă erau cei care erau cei mai buni, cei mai frumoşi, cei mai deştepţi. Nu puteam să mai rămân într-un partid în care eşti hulit de câţiva oameni care conduc, vremelnic, acest partid. Tensiunile în partid au început de la conferinţa judeţeană, când eu, doamna Ciofu şi domnul Macaleţi nu figuram pe lista de vicepreşedinţi.

– Au fost reacţii după plecarea dumneavoastră?

– A fost un şoc. Am primit nenumărate telefoane. În continuare am o relaţie foarte apropiată cu foarte mulţi primari. Reacţia a fost destul de dură pentru partid, pentru că nu se aşteptau să plecăm trei oameni cu o imagine, cu activitate, experienţă. Sperăm ca la viitoarele alegeri să le demonstrăm că acei oameni care au fost înlăturaţi din partid au avut o cu totul altă viziune în comparaţie cu cei care conduc acum partidul. Orice încercam noi să dezvoltăm, să facem pentru comunitate, eram îndepărtaţi. Nu am avut proiecte personale pentru a ne angaja copiii, nepoţii, verişorii, strănepoţii, cumătrii. Nu. Noi am vrut să facem ceva pentru comunitate.

– Ce vi se spunea când mergeaţi cu proiecte la Bucureşti?

– Domnul Stănescu, ministrul Dezvoltării, m-a întrebat „aţi vorbit cu Doina”? I-am spus, „dar ce, trebuie să luăm acceptul de la doamna preşedintă pentru a face un proiect pentru o localitate din judeţul Botoşani?”. Multe proiecte au fost blocate de dumneaei pentru că trebuia să treacă prin filtru, filtrul însemnând dumneaei. Ea era cea care decidea totul. Ceilalţi colegi nu aveau curajul să deschidă gura pentru că erau bucuroşi că au prins vicelider de grup, chestor prin Parlament. Când ceri funcţii pentru cumătru, cumătra, mama lui cumătra etc., niciodată această comunitate nu va putea să se dezvolte. La noi prioritară este angajarea finilor, cumătrilor, nepoţilor, verişorilor. Asta e prioritatea clasei politice din Botoşani, mai puţin dezvoltarea. Funcţia e mai importantă. Dacă apare în CV că a fost chestor sau vicelider, sau vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, ei cred că dezvoltă această comunitate. Dar nu, din contră, orice funcţie primită înseamnă un minus pentru comunitatea locală pentru că, odată ce ai cerut o funcţie mare, alte comunităţi o să primească fonduri. Toţi îşi păzesc spatele să mai prindă un mandat. Niciodată nu m-a interesat o astfel de funcţie. Eu nu stau ghiocel în faţa unei persoane. Nu, din contră, când am ceva de spus, spun în faţă. Aşa am fost educat, crescut.

– V-au urmat colegi din PSD în APP?

– La momentul acesta sunt foarte mulţi consilieri locali, primari în funcţie care vor să vină, numai că, dacă ar veni acum, şi-ar crea probleme. Consilierii locali şi-ar pierde mandatul, iar primarii nu vor mai intra în acel program celebru, „Anghel Saligny”. Oamenii aşteaptă acest program „Anghel Saligny”, după care vor urma anumite lucruri pe scena politică botoşăneană. De interes.

– Câţi membri aveţi acum?

– Aproximativ 400 de membri.

– Când vine Liviu Dragnea la Botoşani?

– Până de Paşti sperăm să ajungă la Botoşani. Sunt primari PSD care şi-ar dori întâlnirea cu Liviu Dragnea. Acum sunt foarte mulţi primari PSD care îi dau telefoane şi îi spun că vor fi alături de domnia sa când vor avea loc alegerile. Sunt anumite prietenii, nu poţi să te dai la o parte, să te disociezi de un om când ştii ce a făcut pentru tine, pentru comunitatea ta. Este un om foarte deschis, ţine foarte mult cu primarii. Când va veni la Botoşani, va spune totul, exact cum a fost. Nu cred că cei din PSD vor avea curajul să-l contracareze pentru că, să nu uităm, datorită lui sunt unde sunt.

– Deci au ceva emoţii.

– Au emoţii, sunt sigur. De asta şi fac tot felul de întâlniri şi îi întreabă pe primari „am auzit că vreţi să plecaţi”, iar primarii răspund că sunt loiali partidului. Să nu uite doamna preşedintă că unii primari au fost aduşi în PSD de către mine, de către domnul Macaleţi. Eu cu domnul Macaleţi şi cu doamna Ciofu mergem în teritoriu împreună şi suntem foarte bine primiţi. Lucrurile sunt pe drumul cel bun.

– Spunea Codrin Ştefănescu „este incredibil câtă trădare, răutate şi lipsă de scrupule este în jurul nostru. Noi suntem cu totul altfel decât ei şi de aceea se şi tem de noi”.

– Asta este realitatea. Păi cine erau Doina Federovici şi Marius Budăi dacă nu era Liviu Dragnea să-i promoveze în diferite funcţii? Liviu Dragnea l-a făcut pe Marius Budăi preşedinte de comisie buget finanţe, după care l-a făcut ministru. Dacă nu, rămânea un simplu deputat. Au umblat numai după funcţii, atât, iar acei oameni acum au început să dea în omul care i-a făcut să ajungă sus, să crească pe scena politică. Lucrurile astea, vă daţi seama, că nu vor rămâne aşa. În fiecare comunitate când va ajunge va spune câte ceva despre doamna preşedintă, despre domnul Marius Budăi, despre cei care ne conduc, pentru că, din păcate, spre dezamăgirea lor, oamenii ăştia încă trăiesc şi cred că au încă un cuvânt greu în a spune realitatea care este.

– Cum era vorba din popor, să nu muşti mâna care ţi-a dat o bucată de cozonac?

– Corect. Eu niciodată nu m-am dat la o parte de relaţia pe care o am cu omul care m-a crescut politic, domnul Costică Macaleţi. Nu mă feresc niciodată să spun lucrul acesta. Aş fi putut şi eu să mă duc lângă Doina Federovici, să stau pe lângă ea şi să mai prind un mandat de deputat, dar nu pot să las la o parte o prietenie şi sinceritatea unui om, să trădez pe cineva, doar pentru a obţine eu ceva. Nu am făcut şi nici nu am să o fac niciodată. Poate de asta am avut de pierdut.

– Cum vedeţi atmosfera din Parlament?

– Urâtă. Eu cred că Parlamentul ar trebui să fie o zonă în care să ne batem în proiecte, în lucruri bune pentru cetăţeni, pentru ţară, nu să ne înjurăm, să ne prindem de gât, să facem live-uri pe facebook, să ameninţăm. Consider că Parlamentul a decăzut foarte mult. În alte mandate au fost parlamentari somităţi ale politicii româneşti. Cu bune şi cu rele, dar discursurile politice erau de un alt nivel, comparativ cu ce este acum.

– Cum vedeţi ieşirea din actuala criză energetică?

– Consider că ar trebui alegeri anticipate. Nu este normal ca întreagă clasă politică să stea impasibilă având în vedere că oamenii primesc facturi astronomice, preţul la carburant a crescut exorbitant şi toate astea se vor reflecta în preţurile la alimente. Oamenii sunt disperaţi. Pe stradă nu mai vezi un om care să zâmbească. Noi deviem atenţia publică la problema din Ucraina ca să lăsăm în umbră creşterea preţurilor. Am văzut că montăm corturi, căutăm spaţii pentru refugiaţi, e noaptea minţii, nu alta. Au ajuns oraşe să stingă lumina, mai ceva ca pe vremea lui Ceauşescu. Mai avem puţin şi ne dă pâinea pe cartelă. Suntem într-o situaţie cum nu ştiu dacă a mai fost în România în ultimii 20 de ani.

– Ce părere aveţi despre activitatea Consiliului Local Botoşani?

– Mă aşteptam ca tânărul primar Cosmin Andrei, după două mandate de viceprimar, să aibă mai multe proiecte de anvergură pentru municipiu. Municipiul Botoşani mi se pare lăsat aşa undeva într-un colţ, parcă ne este frică să luăm aceste fonduri europene. Am văzut problema cu tramvaiele, acum problema cu teatrul. Riscăm să pierdem toţi banii europeni pentru incompetenţa şi delăsarea unor oameni. Teatrul stă de atâţia ani în paragină, este strigător la cer. Ceilalţi consilieri nu au nici o vină, sunt doi oameni care decid totul, Cosmin Andrei şi Bogdan Buhăianu. Dar, din păcate, nu ştiu de unde să o apuce. Reabilitarea căii de rulare nu se va face pentru că nu mai au timpul fizic necesar. Stadionul nu au cum să îl facă, centura municipiului nu au cum să o facă. A, că asfaltăm două străzi, asta este o chestie normală. Cred că cea mai bună soluţie pentru botoşăneni ar fi să cumpărăm 10.000 de trotinete electrice şi lumea să nu mai solicite asfalt şi toate astea. Sau să luăm nişte căruţe, să ne întoarcem în Evul Mediu. Municipiul arată groaznic. Sărac, fără nici un fel de viziune, fără niciun fel de obiectiv pe termen mediu şi lung. Păcat că un tânăr nu reuşeşte să facă nimic pentru municipiu. A schimbat pavelele, a peticit intrarea în municipiu dinspre Iaşi, parcă e un lego acolo. În rest, absolut nimic. Municipiul Botoşani e spart, e distrus de cei de la Nova Apaserv. Numai eu am făcut numeroase sesizări că pe strada Colonel Tomoroveanu curgea apa de o lună. Nimeni nu ţinea cont de acest lucru. Asta înseamnă indiferenţa celor care ne conduc.

– Dacă aţi fi primar, ce aţi face?

– În primul rând, cred că trebuie să schimbată mentalitatea celor care lucrează în primărie. Primarul trebuie să-şi pună amprenta în aparatul care se ocupă de fonduri europene. Şi trebuie să meargă cât mai mult printre oameni, să vadă problemele reale. Lumea trebuie să-l vadă că rezolvă probleme, că nu sunt făcute lucrări de mântuială. Mă uit cum se dezvoltă Dorohoiul, capătă culoare, iar pe municipiul Botoşani se aşează praful. Posibilităţi sunt, dar trebuie să şi vrei, să şi poţi. Dacă până în vară nu e rezolvată problema cu Teatrul Eminescu, dacă această lucrare va rămâne în paragină, cred că mă voi ocupa să strâng semnături să-l demitem pe Cosmin Andrei. Mai bine să meargă acasă, să-şi vadă de familie, de copii pentru că nu este competent pentru această funcţie. Fondurile europene sunt până în 2023, restul banilor vor trebui puşi de primărie. Reabilitarea teatrului va costa comunitatea enorm de mult. Mai bine se făceau la teatru mici reparaţii şi rămânea acea clădire frumoasă. Aveam teatru şi nu avea de suferit comunitatea.

– Ce le transmiteţi botoşănenilor?

– Să nu-şi piardă speranţa, iar peste doi ani să fie atenţi când vor vota pentru că minciuna, din ce ştiu eu, are picioare scurte. S-a demonstrat încă o dată că neputinţa şi incompetenţa nu poată să facă performanţă.

(Acest material reprezinta punctul de vedere al APP)

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.5 ° C
9.6 °
9.3 °
85 %
3.4kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...