spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăInterviu„Cei care vin la «Seri Melancolice Eminesciene» o să plece cu o...

„Cei care vin la «Seri Melancolice Eminesciene» o să plece cu o altă imagine despre muzică”

SUPRA: Relu Oneaga, organizatorul Festivalului de folk „Seri Melancolice Eminesciene”, susţine că evenimentul este unic deoarece se adresează şi copiilor, are un premiu special dedicat unui scriitor şi va cuprinde şi momente de blues şi jazz

-Reporter: – Sunteţi iniţiatorul Festivalului Naţional „Seri Melancolice Eminesciene”, ajuns în acest an la a 13-a ediţie.

Relu Oneaga: – Este un proiect pornit acum 12 ani, cu ideea de a-i determina pe copii să citească mai mult poezia lui Eminescu şi să o pună pe muzică, deoarece foarte puţini muzicieni cântă pe versuri de Eminescu. E foarte greu de cântat, şi atunci am zis să facem un festival, să fie ceva deosebit. De la 10 concurenţi, am avut 28 de concurenţi la individual, ce a însemnat patru ore de jurizare. Am avut concurenţi începând din zona Botoşani, Dorohoi, Săveni, Piatra Neamţ, Iaşi, Bacău, Cluj, Tulcea, Bucureşti, Buzău, Vrancea. Am încercat de fiecare dată să aducem artişti care cântă muzică folk, artişti din Cenaclul Flacăra, ca să dea greutate evenimentului. Suntem singurul festival care se adresează şi copiilor. De obicei, festivalurile sunt pentru tineret. Noi primim concurenţi de la 7 la 30 de ani. Festivalul se împarte în două grupe, 7 – 15 ani, respectiv 16 – 30 de ani. PREMIUL SPECIAL „MIHAI EMINESCU” este de 2.500 de lei. După aceea sunt premiile I, II, III şi menţiune, la individual şi la grup. Dar cine cântă pe versuri de Eminescu, este jurizat pentru marele premiu. Perioada de înscriere pentru ediţia din acest an a debutat pe 1 mai şi se va încheia pe 30 iunie. Important este să afle cât mai mulţi concurenţi şi să se înscrie.

-Ce ne puteţi spune despre juriul festivalului?

-Avem un juriu foarte competent şi profesionist. Am încercat să-i aducem pe cei mai buni, ca să nu fie discuţii. Copiii sunt foarte sensibili şi nu ne putem juca cu sufletul lor. Ei trebuie să ştie că sunt jurizaţi corect. Din juriu fac parte Mihai Cosmin Popescu, din Bucureşti, care face emisiunea „Omul cu chitara”, de la Radio România Actualităţi, cu Ducu Bertzi. După aceea este Ovidiu Mihăilescu, care făcea emisiunea de folk de pe Radio 3Net, un proiect al regretatului artist Florian Pittiş. Acum Ovidiu Mihăilescu cântă folk şi scrie poezii. Îi mai avem în juriu pe Emeric Imre, de la Cluj, un folkist foarte bun şi cunoscut, şi pe Ludvig Schibinschi, fostul director şi profesor de chitară de la Palatul Copiilor. Până acum nu a contestat nimeni deciziile acestui juriu. De fiecare dată, a doua zi după eveniment, organizăm un workshop în care copiii se întâlnesc cu membrii juriului şi discută. Pentru copii nu numai premiul este important, importantă este participarea, să se obişnuiască cu scena, să cânte, să înveţe cum să pună o poezie pe muzică. Sunt lucruri foarte importate care îi ajută să-şi dezvolte pasiunea pentru muzică şi poezie.

-Festivalul a fost organizat în ultimii doi ani?

-În anul 2020 l-am organizat doar online şi am luat toţi câştigătorii premiilor speciale Eminescu şi am făcut un montaj video cu ei. Anul trecut, am organizat doar pentru concurenţii la secţiunea individual, nu am organizat şi pentru grupuri şi a ieşit destul de bine.

-Ce noutăţi aduce ediţia din acest an?

-În acest an, organizatorul, Memorialul Ipoteşti, mai are doi parteneri, Centrul de Creaţie şi Şcoala Populară de Arte. De data asta ne-am reunit şi vrem să dezvoltăm proiectul. Asta înseamnă că Festivalul „Seri Melancolice Eminesciene” va avea două etape. Vor fi două zile de folk, la individual şi grup, cu decernarea de premii, iar următoarele două zile vor fi pe blues şi jazz. Reprezentanţii Consiliului Judeţean au propus ca festivalul să fie dezvoltat şi să rămână sub acest brand un eveniment muzical la noi în judeţ.

-Cine sunt artiştii invitaţi la festival?

-Am discutat cu câţiva artişti, acum urmează să facem protocoalele de colaborare. La folk va veni trupa „Fără Zahăr”, Daniel Iancu de la Constanţa, un folkist foarte bun, care e plin de umor şi de fantezie. Are piesa cunoscută „Vine valul şi-mi ia calul”. Va cânta şi Emeric Imre, alături de o formaţie. El a cântat în festivalul nostru, dar la Săveni. La secţiunea blues şi jazz o să vină „Trenul de noapte”, cu Marcian la muzicuţă. Va mai veni Liviu Mărculescu, fost membru al orchestrei Filarmonicii Botoşani. Acum este pensionar, stă în Iaşi şi are formaţia lui care se cheamă „Balcanamera Jazz Quartet”. Liviu Mărculescu este singurul muzician din lume care cântă la bucium. El va susţine un recital de bucium, pe versuri şi muzică de folclor. Folclor pus pe jazz, o să fie ceva foarte frumos. După aceea, va veni Mike Godoroja, într-un proiect nou, cu Marius Mihalache la ţambal. Am mai discutat cu Sorin Zlat, un pianist foarte bun, cu foarte multe premii internaţionale. A cântat în deschidere la Chick Corea. Va mai fi o formaţie din Sibiu, care va prezenta un dixieland, un jazz foarte plăcut.

-Cine va prezenta festivalul?

-În prima parte va veni Doru Ionescu de la Bucureşti, el face emisiunile „Timpul chitarelor” şi „Remix Tv”. Este printre puţinii care are acces la tot ce înseamnă muzica românească din televiziune. Doru Ionescu o să vină cu un workshop, unde va prezenta folkul românesc din anii ’70, toţi folkiştii, cum erau ei la debut. Are un material video care va fi proiectat.

-Cu alte cuvinte, Festivalul „Seri Melancolice Eminesciene” va fi un eveniment deosebit.

-Noi încercăm să facem un eveniment deosebit, numai să găsim şi publicul căruia să-i placă acest gen de muzică. La blues va veni Mike Godoroja cu un film de o oră şi workshop legat de Led Zeppelin şi va povesti despre această formaţie care a fost gigant în anul 1968, când a început să cânte. În partea a treia va veni Moşul, Florian Lungu, care va prezenta festivalul de jazz şi blues. Este unul dintre cei mai buni prezentatori şi muzicologi de jazz din România. Mă bucur că toţi cei patru vor veni la Botoşani. Să-i prinzi pe toţi într-un eveniment muzical, mă refer la Doru Ionescu, Mike Godoroja, Florian Lungu şi Mihai Cosmin Popescu, este un lucru extraordinar.

-Cum aţi reuşit să-i convingeţi să vină la Botoşani?

-Noi ne cunoaştem de ani de zile şi am stabilit o perioadă de comun acord în care să poată veni toţi. Festivalul va avea loc în perioada 11-14 august. Spectacolele vor avea loc la Ipoteşti. Vom organiza şi diferite activităţi, pentru copii, pentru părinţi, pentru toţi cei care vor dori să ajungă la Ipoteşti. Vor fi standuri cu apă, cu sucuri, ca spectatorii să stea mai mult la Ipoteşti. După amiază, pe la 17:00 – 18:00 o să înceapă evenimentul care va ţine până la ora 23:00. Spectacolele vor fi în amfiteatrul în aer liber. Vom pune la dispoziţie mijloace de transport pentru cei care vor dori să vine la festival, şi seara, la finalul spectacolului, vor fi microbuze care să-i ducă pe spectatori în municipiul Botoşani.

-Din câte aţi povestit până acum, festivalul se anunţă un eveniment muzical care nu trebuie ratat.

-Încercăm să fim la înălţime. Acesta este primul pas. Dacă lumea vine şi va aprecia ce vom face, la ediţiile viitoare vom apela şi la muzicieni români care sunt plecaţi în străinătate şi cunosc foarte mulţi muzicieni cu greutate, în special pe jazz, care cântă în Europa. E vorba de Ion Baciu Junior, care cântă în Suedia, Lucian Ban, care cântă în Franţa, Laurenţiu Gondiu care cântă în Anglia, mai am pe cineva în Austria. Un botoşănean de-al nostru, Mircea Ruj, cântă în Danemarca blues şi e bine cotat.

-Ce le oferiţi concurenţilor?

-Noi asigurăm cazarea şi masa, iar ei îşi plătesc transportul. Îi cazăm la Ipoteşti. Regulamentul festivalului se poate descărca de pe site-ul Memorialului Ipoteşti. Acolo este şi fişa de înscriere, care poate fi trimisă la adresa folkipotesti@gmail.com.

-Festivalul „Seri Melancolice Eminesciene” este proiectul dumneavoastră de suflet, organizator fiind Memorialul Ipoteşti.

-Am mai avut parteneri, în prima perioadă Asociaţia Judeţeană a Organizatorilor de Evenimente, am avut o perioadă Primăria Săveni cu primarul Relu Târzioru, care ne-a ajutat de fiecare dată şi a fost foarte bine. La ultimele trei ediţii am avut partener Fundaţia Judeţeană pentru Tineret Botoşani, iar la ediţia din acest an colaborăm toate instuţiile de cultură din subordinea Consiliului Judeţean.

-Acest festival este cunoscut în lumea muzicală?

-Noi am încercat de fiecare dată să găsim soluţii să nu întrerupem acest festival, care este foarte cunoscut în lumea muzicală. Suntem cotaţi chiar foarte bine, ca eveniment şi de multe ori suntem sunaţi din ţară şi ni se solicită datele de contact ale unor copii care să fie chemaţi şi la alte festivaluri în ţară. La noi vin cei mai mulţi.

-Organizaţi festivalul din dragoste pentru muzică, din dorinţa de a-l promova pe Eminescu?

-Bineînţeles. Eu lucrez de 22 de ani la Memorialul Ipoteşti, ca maestru de sunet şi lumini şi una dintre atribuţiile mele este să organizez şi un eveniment de o asemenea anvergură. Practic, acest festival este un eveniment făcut pentru iubitorii de muzică şi iubitorii de Eminescu. La Ipoteşti avem multe manifestări de foarte bună calitate.

-Cu alte cuvinte, botoşănenii trebuie să ţină aproape.

-Dacă vor veni la festival, vor avea mult de câştigat, mai ales în plan sufletesc. La ediţiile anterioare au venit sute de oameni, 400-500, în acest an sperăm să vină şi mai mulţi. Cu cât mai mulţi cu atât mai bine.

-Muzica ne ajută?

-Foarte mult. Eu am trecut perioada de pandemie foarte uşor cu ajutorul muzicii. Adică eu nu m-am plictisit acasă. Pot să stau acasă câţiva ani şi nu mă plictisesc. Am ce asculta, am ce vedea, am ce citi.

-Muzica ne face viaţa frumoasă?

-Absolut. În primul rând, atunci când ascultăm muzică, nu ne gândim la lucrurile neplăcute. Muzica ne binedispune, ne scapă de stres, de depresie. Când mergem la un spectacol plecăm mai bogaţi sufleteşte. Dacă încărcăm sufletul pozitiv, putem depăşi orice obstacol. În concluzie, îi aşteptăm pe botoşăneni la Festivalul „Seri Melancolice Eminesciene”, să vină că o să le placă şi o să plece cu o altfel de imagine despre muzică. Va fi o muzică diferită de cea care se difuzează la radio sau televiziune.

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer acoperit de nori
9.4 ° C
9.6 °
8.2 °
97 %
4.8kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...