duminică, decembrie 1, 2024
HomeInterviu„Curajul este literă de lege la Serviciul de Acţiuni Speciale”

„Curajul este literă de lege la Serviciul de Acţiuni Speciale”

Agentul şef Mihai Trincu de la Serviciul de Acţiuni Speciale susţine că în toate misiunile efectuate de către SAS „ingredientul” secret este Team Effort, adică munca de echipă

Reporter: – Cum e să faci parte dintr-o astfel de structură?

Mihai Trincu: – Când am fost acceptat în cadrul Serviciului de Acţiuni Speciale (SAS), acum 16 ani, nu prea ştiam ce înseamnă să faci parte dintr-o astfel de structură. Sportul de performanţă a fost pentru mine liantul cu SAS. Cu timpul, şi în urma participării alături de ceilalţi camarazi la diferite stagii de pregătire de specialitate, am realizat că este o onoare să faci parte din această structură.

– Care e diferenţa între a fi simplu executant al misiunilor şi instructor de poligon?

– Operatorii din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale nu sunt simpli executanţi de misiuni. Sunt poliţişti cu experienţă în spate, chiar dacă unii sunt selectaţi pe parcurs din alte structuri ale Poliţiei Române. Diferenţa dintre noi o face pasiunea fiecăruia pentru diferitele discipline necesare nouă, celor din SAS.

– Ce v-a determinat să optaţi pentru o astfel de specializare?

– Dintotdeauna am fost atras de această disciplină. La început a fost doar dorinţa de a cunoaşte cât mai mult pentru pregătirea mea, însă, odată cu trecerea timpului, mi-am dat seama că de cunoştinţele mele au nevoie şi colegii mei, atât cei din cadrul SAS cât şi din celelalte structuri ale poliţiei.

– Cum sunt recrutaţi cei din SAS, pentru că aţi pomenit că unii sunt selectaţi pe parcurs? Sunt şi femei?

– La nivelul MAI sunt criterii specifice în vederea recrutării de poliţişti în cadrul SAS. Sunt probe fizice speciale, de tragere cu arma din dotare. Fiecare operator SAS deţine abilităţi necesare muncii de intervenţie şi acţiuni speciale, cea mai importantă fiind abilitatea de a lucra sub stres indus. La nivelul SAS Botoşani nu sunt încadrate femei, însă ştiu că în ţară alte SAS-uri au încadrate şi fete.

– Luna trecută aţi participat la un concurs de specialitate. Reflectă calitatea echipelor care participă la aceste competiţii nivelul de pregătire al Serviciilor pentru Acţiuni Speciale?

– În cadrul serviciilor de acţiuni speciale de la nivelul tuturor inspectoratelor de poliţie fac parte doar poliţişti cu pregătire, dedicaţi si pasionaţi. Antrenamentele lor sunt duse la limite aproape imposibile pentru un om obişnuit, iar diferenţele care apar pe Score Board sunt de rândul sutimilor. Gândiţi-vă că un operator de 107 kg, echipat cu complet balistic, însemnând cască şi vestă balistică, deci încă vreo 25 de kg, a alergat pe o distanţă de aproximativ 100 de metri, a dezasamblat şi reasamblat pistolul din dotare, a tras asupra a 8 ţinte şi a alergat înapoi pe cei 100 de metri într-un minut şi treizeci şi patru de secunde.

– Situaţiile din exerciţii diferă de cele din cadrul misiunilor…

– În cadrul şedinţelor de pregătire încercăm să încorporăm cât mai multe situaţii ce pot fi întâlnite în realitate. Diferenţa dintre antrenament şi situaţia reală este, bineînţeles responsabilitatea pentru colegii din celelalte structuri, pe care noi îi protejăm în cadrul misiunilor mixte.

– Când intervin de fapt „mascaţii”? Ce fel de misiuni executaţi?

– Serviciul de Acţiuni Speciale se subordonează direct inspectorului şef. Conducerea inspectoratului ne ordonă când să intervenim sau când este necesară prezenţa noastră. Misiunile sunt diverse, mai ales atunci când intervenţiile necesită o forţă suplimentară sau atunci când datele şi informaţiile existente indică un grad sporit de pericol. Tot noi intervenim pentru luarea primelor măsuri în cazul producerii unor atacuri de către infractori foarte periculoşi sau înarmaţi, pentru eliberarea ostaticilor şi a persoanelor sechestrate.

– Sunt pregătiţi luptătorii SAS pentru un eventual conflict real?

– Să nu punem răul în faţă, însă toţi operatorii din cadrul serviciilor de acţiuni speciale ştiu sigur că-şi vor face datoria sacră de a-şi apăra patria.

– Totuşi cum sunteţi alertaţi în situaţiile excepţionale care impun intervenţia SAS?

– La nivelul inspectoratului, alertarea serviciului de acţiuni speciale se face prin intermediul canalelor specifice tuturor structurilor Poliţiei Române.

– Cine decide cum se intervine ? Există anumite limite peste care mascaţii nu au voie să treacă în timpul misiunilor?

– În urma informaţiilor oferite de structurile cu care colaborăm, modul de intervenţie este stabilit şi convenit cu ofiţerul structurii organizatorice. Limitele legale au fost respectate întotdeauna de către operatorii SAS. Nu cunosc alte limite.

– Există riscul unor abuzuri în intervenţii?

– Un abuz se face când nu există un temei legal. Acţiunile la care luăm parte au întotdeauna temei legal.

– Le mai daţi şi la coaste celor care opun rezistenţă? Faceţi uz de forţă?

– În cadrul procesului de imobilizare, dacă persoana împotriva căreia trebuie luată măsura încătuşării devine agresivă, poliţistul are dreptul de a folosi mijloacele din dotare – spray, baston, tomfă – sau tehnici de autoapărare. Aceste mijloace de autoapărare sunt folosite pentru protecţia poliţistului şi a celor din jur, nu pentru a crea suferinţe celui încătuşat.

– Au fost situaţii în care aţi simţit că dumneavoastră sau colegii dumneavoastră sunteţi în pericol? Ce misiuni au avut risc ridicat?

– De obicei Serviciul de Acţiuni Speciale este solicitat la misiuni cu grad de risc ridicat. Niciodată nu ştii în amănunt ce este dincolo de uşa imobilului în care trebuie să intervii. Au fost multe misiuni de genul acesta. Însă o misiune specială a fost cea în care, pe lângă alte servicii din ţară, SAS Botoşani a făcut parte din Counter Terror Unit, cu ocazia venirii Sanctităţii Sale, Papa Francisc, în anul 2019, la Iaşi.

– Cum s-a intervenit şi ce v-a ajutat cel mai mult să duceţi la bun sfârşit misiunile?

– În toate misiunile efectuate de către SAS <<ingredientul>> secret este Team Effort, adică munca de echipă. Modul de intervenţie este specific misiunilor, secret de serviciu.

– Şi totuşi aţi avut misiuni în care aţi simţit că viaţa vă este pusă în pericol?

– La câte au fost, nici nu îmi mai aduc aminte. Încerc să le las în paginile trecutului.

– Curajul este în fişa postului?

– Da, Curajul este Litera de Lege.

– Ce se întâmplă atunci când ceva nu funcţionează corect?

– Ne adunăm în <<Cuib>> şi discutăm. Dezbatem şi căutăm rezolvare la toate problemele.

– S-a greşit adresa la unele descinderi sau percheziţii? De ce au loc astfel de erori?

– Nu Serviciul de Acţiuni Speciale emite mandatele pentru percheziţii. Noi acţionăm pe baza unor informaţii primite din partea altor structuri.

– De ce este nevoie să purtaţi cagule?

– Renumita cagulă este purtată pentru protecţia identităţii noastre. Misiunile noastre provoacă reacţii dintre cele mai neaşteptate, iar uneori unii dintre suspecţi pot riposta.

– Merită riscurile? Salariul este diferit?

– Niciodată nu m-am gândit dacă salariul meu este diferit faţă de al altui coleg sau alt salariat din Ministerul Afacerilor Interne (MAI) sau din privat. Iubesc prea mult această vocaţie. Am avut ocazia să plec din structurile MAI în mediul privat, însă ceva m-a întors tot timpul în familie.

– Care ar fi programul de lucru pentru un luptător SAS, sau mai bine spus ce faceţi când nu mergeţi la intervenţii?

– În timpul orelor de serviciu, dacă nu avem acţiuni, continuăm pregătirea atât fizică, cât şi de specialitate. Individual, cât şi cu întreaga echipă.

– Cum v-a marcat viaţa această specializare în muncă?

– Aici nu este vorba de a-mi fi marcată viaţa, în urma brevetării mele în calitatea de instructor Poligon. Este vorba de recunoaşterea şi confirmarea nivelului meu de cunoştinţe în domeniul armelor de foc. Ca drept dovadă, cel mai cunoscut poligon de arme letale din zona Moldovei mi-a propus o colaborare, pe care am şi acceptat-o, şi unde alături de un alt operator, însă de data aceasta din cadrul Forţelor pentru Operaţii Speciale ale Ministerului Apărării, am creat o şcoală în cadrul căreia îi învăţăm pe posesorii de arme şi nu numai cum să folosească în mod corect şi legal o armă de foc.

– Dacă aţi fi pus în situaţia să alegeţi din nou, aţi opta tot pentru SAS?

– Nici nu mă văd făcând altceva……fiecare ne naştem meniţi pentru ceva.

 

 

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Botoșani
cer senin
4.5 ° C
4.6 °
3.9 °
87 %
2.7kmh
6 %
Dum
5 °
lun
5 °
mar
5 °
mie
4 °
joi
2 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici prea mult patriotism nu e bun, că se face frig.

EDITORIAL

Nu știu prin alte părți cum o fi dar la noi la Botoșani, conferința de presă a ajuns într-o mizerie absolută.  Politicieni, șefi de...

EPIGRAMA ZILEI

Afacerile pe la noi Anticipează un război Pentru că multe otrepe Mereu dau „tunuri” și „țepe”! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...