marți, mai 21, 2024
AcasăLocalControverse în CJ privind Conacul Alexandrescu de la Guranda. Ce a generat...

Controverse în CJ privind Conacul Alexandrescu de la Guranda. Ce a generat scandalul (video)

Tensiune și dezacord în Consiliului Județean (CJ) privind exercitarea dreptului de preemțiune în cazul Conacului Alexandrescu de la Guranda (comuna Durnești). S-a întâmplat vineri (n.r. – 26 ianuarie a.c.), când executivul CJ a propus, pentru a treia oară în ultimii ani, preluarea acestui imobil de la un investitor particular.

Ideea a fost respinsă din nou de liberali, motivele fiind multiple. „Noi ne-am susținut și argumentat de fiecare dată punctul de vedere – consilierii liberali – cu argumente științifice, medicale, economice. Suntem consecvenți, rămânem pe același punct de vedere și vom vota împotriva acestui proiect”, a spus consilierul județean liberal Mirela Saucă.

De altfel, de la începutul discuțiilor, atmosfera în cadrul ședinței a fost tensionată. Conacul, ce a ajuns subiect de dezbatere în cadrul CJ, pare să fie în centrul unei lupte constante între proprietar și consilierii județeni. Acesta a fost propus pentru a treia oară spre aprobare, însă nu a reușit să obțină susținerea necesară.

Risc epidemiologic invocat de liberali

Mirela Saucă, consilier județean din partea PNL, a adus în discuție dezinteresul formațiunii față de proiect. Aceasta consideră că proprietarul Conacului Alexandrescu de la Guranda își dorește cu disperare să se elibereze de această „belea”, subliniindu-și opinia prin mențiunea „cu ghilimelele de rigoare”.

Principalul motiv al respingerii ar fi un presupus risc epidemiologic. Asta pentru că, pe vremea comuniștilor, clădirea, care a fost naționalizată, a avut diverse funcțiuni printre care și cea de spital de pneumoftiziologie. De altfel, Saucă a pus o singură întrebare în plen – „Ați locuia acolo două – trei zile alături de familii? Poate și-ar trimite soacrele, dar copiii în niciun caz…”.

În acest context, Mirela Saucă a susținut că în străinătate „aceste clădiri se dărâmă” sau „după utilizarea lor de 10 ani maximum sunt arse pur și simplu”, solicitând punctul de vedere al unui alt consilier județean, social-democrata Ramona Guraliuc, medic de profesie și șef al Serviciului UPU-SMURD din cadrul Spitalului Județean „Mavromati”. „Nu știu să existe un microorganism în 2024 care să nu poată fi distrus”, a replicat Ramona Guraliuc în cadrul discuțiilor. Aceasta a adus argumente în favoarea proiectului, subliniind minimul risc epidemiologic și posibilitatea de a găsi soluții adecvate.

Proiectul a fost respins

Într-o notă ironică, consilierul județean liberal Gabriel Alecsandru a susținut că respingerea proiectului reprezintă, de fapt, un beneficiu pentru investitor. „Îi dăm aripi investitorului, nu îl mai blocăm și atunci ar putea face investiții acolo, poate vinde imobilul privat. Îi dorim mult succes, i-am făcut un bine astăzi”, a declarat acesta.

Președintele CJ Botoșani, Doina Federovici, a subliniat că, în cazul în care un investitor poate contribui la dezvoltarea conacului, atunci CJ-ul ar trebui să susțină proiectul. Totuși, a adăugat că pentru aprobare este nevoie de o majoritate calificată, adică două treimi dintre voturile consilierilor.

În final, proiectul a fost respins cu 16 voturi pentru și 14 împotrivă, amplificând astfel controversele și tensiunile din cadrul Consiliului Județean.

Conacul Alexandrescu de la Guranda a fost construit la sfârșitul secolului al XIX-lea de către familia Alexandrescu, Mathilde și Mihai Alexandrescu. Imobilul a fost realizat în stil neoromânesc, cu influențe eclectice din arhitectura europeană, în apropierea Mănăstirii Guranda. Conacul este inclus pe Lista monumentelor istorice, se întinde pe 1.334 metri pătrați și dispune de peste 16 hectare de teren.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
13.3 ° C
13.3 °
13.2 °
76 %
2.9kmh
86 %
mar
24 °
mie
24 °
joi
25 °
vin
26 °
sâm
24 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Măcar te poți certa cu polițistul că mașina ta nu e parcată pe trecerea de pietoni.

EDITORIAL

Dacă în primii zece ani de după Revoluție presa a fost unul dintre principalele motoare ale profundelor schimbări sociale din România, de la o...

EPIGRAMA ZILEI

La Eforie, pe nisip, O tânără umbla în slip Și zău, intrat-am la idei, Văzând că ... nu-i al ei!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...