spot_img
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăLocalProtestatari chemaţi la masa discuţiilor. „Am fost nevoiți, de fiecare dată, să...

Protestatari chemaţi la masa discuţiilor. „Am fost nevoiți, de fiecare dată, să ajungem la instanță pentru a ne obține drepturile”

Protestatarii care şi-au strigat nemulţumirile, marţi, în faţa Prefecturii din Botoşani au fost chemaţi de prefect la discuţii. Cu această ocazie, sindicaliștii au depus un memoriu și au solicitat ca acesta să fie transmis Ministerului Muncii.

Alături de președintele sindicatului „Impact”, Camelia Socianu, în fața prefectului, s-au aflat și doi asistenți personali, mame ai unor copii cu dizabilități.

„Ei sunt la limita sărăciei”

În cadrul discuției, reprezentanții sindicatului „Impact” au evidențiat consecințele eliminării asistenților personali din grila de salarizare, subliniind necesitatea recunoașterii contribuției lor esențiale în furnizarea de servicii de calitate în domeniul sănătății și asistenței sociale.

Prin legea 153, din 2017, legea salarizării, asistentul personal este funcție profesională din sectorul de activitate asistență socială, este personal calificat, iar la majorarea salarială, începând din luna martie, nu se mai regăsește în această grilă. (…) În afara faptului că fac parte din categoria profesională a bugetarilor, au în îngrijire și o familie, și o persoană cu dizabilități, ceea ce înseamnă că având un salariu minim ei sunt la limita sărăciei. Nu pot să asigure cele necesare unei persoane cu dizabilități, nici medicamente, nici recuperare, tot ce este nevoie pentru ca aceste persoane să aibă o viață cât de cât decentă”, a explicat Camelia Socianu, președintele sindicatului „Impact”.

Asistenții personali, care au grijă de persoane cu handicap în nevoie permanentă, lucrează adesea într-un program non-stop, 24 de ore din 24. Această muncă este esențială pentru bunăstarea și siguranța persoanelor cu handicap, însă, în multe cazuri, condițiile lor de muncă nu sunt recunoscute corect.

Mie mi se rupe sufletul când mă gândesc la ziua de mâine, când eu n-am să mai fiu, copilul meu unde va fi? Probabil dus într-un centru că în altă parte nu-și asumă nimeni responsabilitatea. (…) Rugăm Guvernul României să țină cont și de noi, părinți ai persoanelor cu dizabilități pe care îi întreținem zi de zi acasă, să aibă un pic de milă și de noi”, a spus Maricica Maftean, președinte al Consiliului Director la Asociația Părinților Copiilor cu Autism.

„Am fost nevoiți, de fiecare dată, să ajungem la instanță pentru a ne obține drepturile”

Ștefania Băltoiu, unul dintre asistenții personali prezenți la masa dezbaterilor, a făcut un apel la recunoașterea și respectarea drepturilor asistenților personali. Aceasta a evidențiat necesitatea unei politici mai incluzive în ceea ce privește sprijinul acordat celor cu nevoi speciale.

„Sunt mama a doi copii cu handicap grav, unul tocmai a împlinit 18 ani și am avut o situație neplăcută la trecerea aceasta de la copil la adult și acesta este un drept care ne este încălcat, deși s-a aprobat cu Hotărâre de Guvern privind acordarea gradului de handicap până la 24 de ani cu certificat de valabilitate și apoi definitiv. Dar astăzi suntem aici pentru că suntem direct implicați în această acțiune și era normal și de datoria noastră să venim să ne susținem colegii, cei care ne reprezintă și să ne spunem și noi doleanțele care de cele mai multe ori ne-au fost încălcate. Am fost nevoiți, de fiecare dată, să ajungem la instanță pentru a ne obține drepturile”, a spus Ștefania Băltoiu.

Guvernanții înțeleg, dar fără a lua măsuri

Prefectul Sorin Cornilă i-a asigurat pe protestatari de sprijinului său. Îmi pare rău să aud de inechitățile pe care le reclamați dumneavoastră. Vă asigur de tot sprijinul meu, pentru a transmite mesajul vostru către ministerele de resort”, a transmis prefectul Sorin Cornilă.

Totodată, reprezentanții sindicatului „Impact” au transmis prefectului Sorin Cornilă un memoriu, în care au solicitat revizuirea și anularea acestei decizii, subliniind necesitatea unei abordări juste și echitabile în ceea ce privește politica salarială în domeniul sănătății și asistenței sociale. Acest memoriu va fi transmis către Ministerul Muncii.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
4.3 ° C
4.3 °
4.3 °
81 %
1.3kmh
66 %
sâm
19 °
Dum
21 °
lun
21 °
mar
21 °
mie
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...