spot_img
luni, mai 6, 2024
AcasăLocal BTRude îndemnate de DSP să verifice autorizaţiile azilelor unde îşi duc aparţinătorii

Rude îndemnate de DSP să verifice autorizaţiile azilelor unde îşi duc aparţinătorii

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Botoşani au anunţat că, în urma controalelor făcute în perioada 10-18 iulie, în județul Botoşani au fost identificate 5 unități de cazare care au solicitat și obținut autorizație sanitară de funcționare pentru activități turistice.

În momentul controlului s-a constatat, însă, că acestea desfășurau activități specifice centrelor rezidențiale de îngrijire în care, conform prevederilor legale, condițiile de desfășurare a serviciilor sociale prestate sunt mult mai complexe, necesitând o structură de personal calificat care să asigure servicii medicale. Pentru acestea s-au depus masuri de intrare in legalitate cu termen imediat de remediere.

„Activitățile pentru care au solicitat aceste unități de cazare autorizație sanitară de funcționare  obligă  doar la asigurarea de servicii turistice si nu la asigurarea serviciilor specifice persoanelor cu diverse patologii. În virtutea acestor informații, atragem atenția persoanelor interesate ca, în momentul în care vor fi în căutarea unor centre rezidențiale destinate persoanelor vârstnice, să se informeze corect cu privire la autorizațiile pe care acestea le dețin, pentru a beneficia de servicii corespunzătoare necesităților beneficiarilor”, au transmis reprezentanţii DSP.

Numele centrelor nu au fost făcute publice.

Centru închis de poliţie, redeschis de instanţă

Recomandarea DSP vine în contextul în care, la finalul săptămânii trecute poliţiştii botoşăneni au închis Casa de odihnă „Sfânta Parascheva”, de pe Strada Viilor, însă după doar câteva zile aceasta a fost redeschisă de instanţă câteva zile mai târziu.

Casa în cauză este una dintre unităţile care funcţiona cu autorizație sanitară pentru activități turistice. Rudele beneficiarilor au spus, însă, că ştiau foarte bine siuaţia casei în care au fraţi, surori sau soţi, unii cu probleme grave, alţii doar bătrâni sau bolnavi. Aceştia spun, însă, că nu au alte opţiuni, iar statul nu îi ajută.

În casa de odihnă, cei de la poliţie şi Direcţia de Sănătate Publică (DSP) au găsit 33 de bolnavi, deşi aceasta era autorizată pentru 18. Reprezentanţii unităţii de cazare spun, însă, că în momentul depunerii cererii de acreditare ar fi fost comisă o greşeală de redactare şi în loc de 28 au tastat 18. Chiar şi aşa, reprezentanţii asociaţiei au cotestat în instanţă decizia de închidere, iar pentru moment judecătorii au decis ca centrul să rămână deschis.

De altfel, chiar şi autorităţile recunosc că, şi dacă ar vrea, cu greu ar putea închide un centru. Asta pentru că nu ar avea unde să ducă bătrânii. Concret, centrul vizat în prezent pentru a fi închis avea 33 de bonalvi, iar autorităţile cu greu ar fi putut găsi 20 de locuri, şi acelea împrăştiate în mai multe locaţii.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
11.6 ° C
15.6 °
10.6 °
59 %
2.3kmh
9 %
lun
25 °
mar
26 °
mie
14 °
joi
15 °
vin
12 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Liberalii au venit cu mesaje tematice pe tricouri, deci teoretic știu cum stă treaba. Mai trebuie să le spună și lui Iohannis, Ciucă.

EDITORIAL

A trecut și ziua de 1 Mai, cunoscută în trecutul din ce în ce mai îndepărtat drept și „Paștele comunist”. O zi destul de...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...