spot_img
sâmbătă, mai 4, 2024
AcasăLocal BTIsteria azilelor duce la proteste. Rudele cer soluţii, iar autorităţile ridică din...

Isteria azilelor duce la proteste. Rudele cer soluţii, iar autorităţile ridică din umeri (video)

„Autorizaţia nu ajută să şteargă la fund bătrânii”. Asta spune una dintre rudele unui bătrân cazat în Casa de odihnă „Sfânta Parascheva”, de pe Strada Viilor, închisă de o instituţie şi redeschisă de instanţă câteva zile mai târziu.

Oamenii au mers joi în faţa centrului pentru a-şi spune oful şi pentru a arăta că statul nu face decât să îşi dea cu stângul în dreptul. Aceştia spun că în urma controalelor au fost descoperite nereguli minore, precum borcane de zacuscă neetichetate, însă nimeni nu poate oferi şi soluţii concrete la problemele reale.

Rudele care au mers în faţa casei de odihnă spun că ştiu foarte bine siuaţia casei în care îşi au fraţi, surori sau soţi, unii cu probleme grave, alţii doar bătrâni sau bolnavi. Aceştia spun, însă, că nu au alte opţiuni, iar statul nu îi ajută. „Eu am aici pe fostul soţ. Copiii sunt plecaţi în străinătate. Chiar dacă suntem divorţaţi, am zis să am grijă în continuare şi am vorbit aici să îl aducem. La un moment dat era vorba să îl mute şi nu a vrut el, că s-a obişnuit cu personalul şi cu ceilalţi din cămin. Totul e pe banii noştri. Chiar dacă e mai scump decât în alte părţi, dar e îngrijit. Iar la stat nu am găsit nimic”, a spus o femeie venită să îi susţină pe reprezentanţii centrului.

Ce fac cu el acasă, îmi dă foc la casă”

Alţii recunosc, cu jumătate de gură, că au ales „răul mai mic”.

„Eu pe fratele meu l-am dus aici de patru ani. E cu afecțiuni psihice, nu poate avea singur grijă de el. Vă spun sincer, am mers întâi într-un cămin de stat. Era mai ieftin, ce e dret, dar când am văzut ce era, era dezastru, mizerie. Ce fac cu el acasă, îmi dă foc la casă. Eu cred că dacă un bolnav este hrănit şi îngrijit, ce îi mai trebuie? Iar aici eu văd că au grijă de el”, a spus o altă femeie.

Statul nu îţi oferă nicio mână de ajutor”

Aceasta este completată de ruda unei femei care a decedat în cămin în urmă cu câteva luni. „A decedat aici în cămin, după patru luni. Dar am fost foarte mulţumită de îngrijiri, de loc, de tot. Nu zic că este căminul perfect. Dar nici acasă nu aş fi putut avea perfect grijă de ea. De ce statul nu face legi mai clare şi să ajute să se facă aceste azile? Şi legile care sunt acum mai mult îţi pun piedici. Statul nu îţi oferă nicio mână de ajutor când ai un astfel de bolnav”, a spus femeia.

O altă rudă spune că i s-a cerut şpagă pentru a-şi duce mama într-un cămin administrat de DGASPC. „Şpaga era mai mare decât dacă veneam aici să plătesc. Ei îşi duc doar pilele lor în căminele de stat şi noi rămânem să ne descurcăm, cu bătrânii noştri. De ce nu duc cazurile sociale în căminele de stat?”, s-a întrebat femeia.

Asociaţie prinsă pe picior greşit

Asociaţia administrată de medicul Daniela Babei a fost prinsă pe picior greşit de către organele de control, iar DSP a propus închiderea imediată a centrului. Asta pentru că ascoiaţia adminstrată de medic a modificat codul de activitate al centrului, din cămin de bătrâni, în centru de cazare. Prin această modificare se spera evitarea unor controale suplimentare de la autorităţile statului.

Când au mers în control, cei de la poliţie şi Direcţia de Sănătate Publică (DSP) au găsit 33 de bolnavi, deşi centrul era autorizat pentru 18. Reprezentanţii unităţii de cazare spun, însă, că în momentul depunerii cererii de acreditare ar fi fost comisă o greşeală de redactare şi în loc de 28 au tastat 18. Chiar şi aşa, reprezentanţii asociaţiei au cotestat în instanţă decizia de închidere, iar pentru moment judecătorii au decis ca centrul să rămână deschis.

Nu există locuri în altă parte pentru oamenii din centrul închis

De altfel, chiar şi autorităţile recunosc că, şi dacă ar vrea, cu greu ar putea închide un centru. Asta pentru că nu ar avea unde să ducă bătrânii. Concret, centrul vizat în prezent pentru a fi închis avea 33 de bonalvi, iar autorităţile cu greu ar fi putut găsi 20 de locuri, şi acelea împrăştiate în mai multe locaţii.

Chiar şi aşa, reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean, singura instituţie care a luat măsuri dure în acest val de controale spune că bătrânii nu au fost puşi în pericol până în prezent. “Nu am constatat nici anterior, nici în perioada asta infracțiuni contra persoanei, să avem persoane abuzate, rele tratamente sau care să aibă ca și parte vătămată o persoană cazată în aceste centre. Cert este că totul gravitează în jurul infracționalității economice, sunt niște activități care sunt constituite în scop economic și vom aborda împreună cu Parchetul la modul cel mai profesionist această problematică”, a spus Ioan Aniței, inspector șef IPJ Botoșani.

Poliţiştii au deschis şase dosare penale

Şeful IPJ a mai spus că, în urma controalelor organizate în această perioadă au fost deschise şase dosare penale. Toate vizează casele de bătrâni private, organizate ca centre de cazare, precum unitatea de pe strada Viilor.

„Am constatat 39 de contravenții din care 5 amenzi și 33 de avertismente. La infracțiuni am constatat un număr de 15, fiind constituite șase dosare penale. Aceste dosare penale privesc infracțiuni de evaziune fiscală, exercitatea fără drept a unei profesii și fals în declarații. În momentul în care și-au schimbat codul CAEN au declarat în fals că desfășoară o anumită activitate hotelieră, în realitate desfășurau o activitate de adăpostire a persoanelor vârstnice”, Ioan Aniței, inspector șef IPJ Botoșani.

Prejudiciul creat va fi calculat împreună cu ANAF-ul. Vor fi stabilite prejudiciile, se fac cercetări sub coordonarea procurorului de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani.

Autorităţile se laudă cu amenzi pentru igrasie

În ceea ce priveşte măsurile concrete pentru ajutorarea beneficiarilor centrului autorităţile ridică din umeri. Se laudă, însă, cu amenzi pentru igrasie şi borcane de zacuscă neetichetate. Aste deşi atât problemele, cât şi artificiile, erau cunoscute, însă nimeni nu a făcut nimic.

“Măsura principală a fost aceea de a se autoriza sau Reautoriza pe cod CAEN specific activităților pe care le desfășoară și acela pentru persoanele vârstnice cu dizabilități sau cu probleme medicale. Pentru că în toate cele cinci centre în care s-au verificat, s-au găsit persoane cu diverse probleme medicale și persoane cu dizabilități. În aceste cazuri se necesită autorizarea sau reautorizarea centrului pe acel cod CAEN de servicii specifice și verificat și monitorizat de AJPIS al cărei instituții are ca rol. În aceste centre de cazare, personalul care activează acolo nu este un personal specializat. Sunt chiar și persoane necalificate care îngrijesc persoane vârstnice cu diverse probleme medicale și cu dizabilitati”, a spus prefectul Sorin Cornilă.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
20.6 ° C
20.6 °
19.9 °
40 %
4.5kmh
15 %
sâm
20 °
Dum
22 °
lun
25 °
mar
24 °
mie
12 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Liberalii au venit cu mesaje tematice pe tricouri, deci teoretic știu cum stă treaba. Mai trebuie să le spună și lui Iohannis, Ciucă.

EDITORIAL

A trecut și ziua de 1 Mai, cunoscută în trecutul din ce în ce mai îndepărtat drept și „Paștele comunist”. O zi destul de...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...