ten + 15 =

A password will be e-mailed to you.

Ambasadorul României în SUA, George Maior, a fost chemat, ieri, la audieri în Comisia pentru Politică Externă a Senatului, subiectul audierilor fiind declaraţiile făcute de ambasadorul român la Washington în dosarul scrisorii lui Giuliani către Iohannis. Misiva a fost folosită de Liviu Dragnea pentru a „justifica” atacul asupra sistemului de Justiţie.

Maior este învinuit de faptul că a declarat că scrisoarea în care se vorbea despre amnistie şi graţiere este expresia unui lobby iniţiat de forţe interesate să apere persoane cu probleme cu legea, asta înainte ca Giuliani să admită, pentru portalul Politico.eu, că a fost plătit pentru a scrie scrisoarea adresată lui Klaus Iohannis.

Audierile din Senat au debutat cu un atac frontal la adresa lui George Maior, sub conducerea preşedintelui ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu. „Suntem însă în faţa unei premiere absolute, ca un ambasador să vină să dea explicaţii pe tema unei declaraţii pe care eu le consider cel puţin neinspirate”, a declarat Tăriceanu.

„Ce aţi zis dumneavoastră că scrisoarea lui Giuliani este expresia unui lobby iniţiat de persoane cu probleme cu Justiţia… este o distorsionare a realităţii cu care probabil sunteţi obişnuit de când eraţi director SRI şi pe care am văzut-o şi când aţi apărat protocoalele cu SRI. E un modus operandi descalificant pentru un ambasador”, a mai spus Tăriceanu, care a propus Ministerului de Interne rechemarea lui Maior.

În replică, George Maior a afirmat că a discutat cu ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, cu privire la declaraţiile sale în legătură cu scrisoarea trimisă de avocatul preşedintelui american, Rudolph Giuliani, dar Meleşcanu nu i-a comunicat că s-a demarat vreo procedură de rechemare a sa de la postul de ambasador. El a subliniat că şi-a făcut datoria în interesul naţional românesc şi profesional, iar parteneriatul dintre SUA şi România este la cel mai înalt nivel calitativ, iar dacă există un interes politic pentru a fi rechemat din postul de ambasador, acesta trebuie explicat, dar ar fi o greşeală politică.

Apreciază calitatea articolului

EVALUAȚI ARTICOLUL -
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele
Încarc...