spot_img
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăNaționalCine este avocata care s-a ocupat de procesul Roşia Montană, câştigat de...

Cine este avocata care s-a ocupat de procesul Roşia Montană, câştigat de România

România a câştigat, vineri, procesul Roşia Montană, după ce instanţa internaţională a respins pretenţiile reclamanţilor, companiile Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey). Astfel, statul român nu va plăti nicio despăgubire, România urmând să recupereze de la Gabriel Resources peste 1,4 milioane dolari cheltuieli de judecată.

Decizia definitivă și executorie a Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții al Băncii Mondiale (ICSID) a venit după aproape nouă ani de procese. România a fost reprezentată în acest proces de Casa de avocatură românească Leaua Damcali Deaconu Păunescu – LDDP și de firma elvețiană LALIVE SA.

Lidera echipei de avocați care a câștigat pentru România procesul de miliarde cu Gabriel Resources este prof.univ. dr. Crenguța Leaua, o avocată cu o carieră excepțională, specializată în arbitraj internațional.

Crenguța Leaua a absolvit trei facultăţi: la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi (1996), Universitatea Ecologică Bucureşti (1994) şi Universitatea Lucian Blaga din Sibiu (1997). Este avocat din 1996, iar în 2008 a obţinut doctoratul în drept la Universitatea din Bucureşti.

Amplă activitate ca arbitru în peste 130 de dosare

Aceasta are o amplă activitate ca arbitru, în peste 130 de dosare, din care mare parte la Curtea Internațională de Arbitraj ICC Paris și Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României, dar și arbitraje ad-hoc sub regulile UNCITRAL. Este membră a listelor de arbitri a numeroase centre de arbitraj, cum sunt cele de pe lângă camerele de comerț și industrie din România, Bulgaria, Slovenia, Polonia, Moldova, Centrul de Arbitraj și Mediere din cadrul Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale (WIPO), Centrului de Arbitraj Internațional din cadrul Camerei Federale pentru Economie din Austria (VIAC), centrele de arbitraj din Beijing (CIETAC), Shanghai și Kuala Lumpur.

Crenguța Leaua fost vicepreședinte al Curții Internaționale de Arbitraj – ICC Paris (2015- 2018), membră a Curții (2012-2015) și este în continuare membră a Comisiei de Arbitraj a ICC. A fost vicepreședinte al Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României (2008-2012).

Încă cinci procese majore câştigate pentru România

Crenguța Leaua este absolventă a programului Emerging Leaders, executive education din cadrul Harvard University, John F. Kennedy School of Government.

Din 2007, este profesor universitar la Facultatea de Drept din cadrul Academiei de Studii Economice din București. A fost visiting scholar la Columbia Law School (New York) și invitată să susțînă prelegeri la Science Po (Paris), Georgetown Law (Washington, D.C.), Columbia Law School (New York), Washburn University (Kansas).

Avocata Crenguţa Leaua are experienţă impresionantă în arbitraje internaţionale, până acum câştigând împreună cu LALIVE nu mai puțin de cinci procese foarte importante de arbitraj pentru România la Curţile de Arbitraj Internaţionale, în valoare totală de peste trei miliarde de dolari. Aceste procese au fost: dosarul Rompetrol de la ICSID – cu un litigiu de 139 milioane dolari; dosarul Awdi de la ICSID (litigiu de 447 milioane euro); dosarul Micula 2, (litigiu de 2 miliarde de euro); dosarul acţiunii în anulare Micula 2 de la ICSID și dosarul Fin.CO.Ge.Ro. de la Curtea de Arbitraj de la Londra, cu un litigiu de 362 milioane de dolari.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
12.3 ° C
14.2 °
10 °
85 %
2.2kmh
52 %
sâm
19 °
Dum
21 °
lun
20 °
mar
20 °
mie
14 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

În urmă cu aproape un an, mai exact pe 14 aprilie 2023, în „Monitorul de Botoșani”, apărea sub umila mea semnătură un editorial intitulat...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...