spot_img
miercuri, mai 1, 2024
AcasăPrima Pagină11 răniţi într-un accident de groază (video)

11 răniţi într-un accident de groază (video)

Planul Roşu de intervenţie a fost declanşat ieri în judeţ în urma unuia dintre cele mai grave accidente din ultimul deceniu. 11 persoane au ajuns la spital, dintre care una în comă profundă, după impactul violent dintre un autoturism şi un microbuz.

Accidentul a avut loc ieri după-amiază, pe DN 29 D, în apropiere de localitatea Silişcani, în dreptul unei benzinării din localitatea Talpa. Un şofer, în vârstă de 54 de ani, se deplasa, la volanul unui Opel, în care se mai aflau doi adulţi şi un copil, dinspre localitatea Blândeşti spre municipiul Botoşani, însă nu a respectat indicatorul  „Stop” şi a pătruns pe contrasens, unde a intrat în coliziune cu un microbuz, în care se aflau nouă persoane, condus de un bărbat de 42 de ani.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), imediat după momentul impactului, autoturismul a luat foc. Şoferul, împreună cu unul dintre pasageri şi copilul în vârstă de 12 ani au reuşit să iasă siguri din maşina în flăcări. Pe bancheta din spate, însă, a rămas o femeie inconştientă, încarcerată. Aceasta tocmai fusese luată la ocazie pentru a veni spre Botoşani.

„Un pompier aflat în timpul liber, plutonier major Cătălin Grindei, a încercat sa stingă incendiul, nu a reuşit, dar, ajutat de alţi participanţi la trafic, a reuşit sa scoată victima inconştientă din autoturism”, a precizat ofiţerul Dorina Lupu, purtător de cuvânt al ISU Botoşani.

Femeia rănită grav a fost trimisă la Iaşi

 

Cadrele medicale de la Botoşani au decis transferul femeii rănite la un spital din Iaşi, starea ei fiind foarte gravă. „În urma examenului imagistic au rezultat traumatisme grave la nivelul craniului, cu hemoragii intracraniene. Pacienta a fost transferată în comă profundă, intubată, cu prognostic rezervat”,a precizat medicul Cătălina Duhaniuc, din cadrul SJA Botoşani.

Doi dintre pacienţi adulţi şi minorul au fost şi ei internaţi pe secţiile chirurgicale ale Spitalului Judeţean, alţi doi au fost externaţi, iar ceilalţi cinci pacienţi mai erau în curs de investigare, însă rînile suferite nu le puneau viaţa în pericol.

Desfăşurare de forţe de intervenţie

 

Imediat după incident a fost declanşat Planul Roşu de intervenţie, la faţa locului având loc o adevărată desfăşurare de forţe. Ambulanţa de Terapie intensivă Mobilă (TIM), două maşini de stingere, una de descarcerare, autospeciala pentru transport victime multiple, o ambulanţă de prim ajutor (EPA) şi cinci ambulanţe ale Serviciului Judeţean de Ambulanţă au plecat aproape simultan către locul accidentului.

Medicul de pe ambulanţa SMURD a triat victimele la faţa locului şi a coordonat trimiterea acestora către Botoşani, patru dintre ambulanţe mergând în coloană cu antemergător de la Poliţia Rutieră, pentru ca victimele să ajungă în timp cât mai scurt la Urgenţe.

Victima în starea cea mai gravă a fost preluată de ambulanţa cu medic, fiind în stare de inconştienţă. De asemenea alte 10 persoane, printre care şi copilul de 12 ani, au fost preluate şi transportate la spital. „Adulţii au vârste cuprinse între 21 şi 54 de ani. Toţi sunt policontuzionaţi şi politraumatizaţi, însă sunt conştienţi şi au fost stabilizaţi şi echilibraţi de echipaje medicale de la faţa locului”, a precizat medicul Eduard Gurău, coordonator în cadrul dispeceratului integrat SJA-ISU.

De asemenea, cadrele medicale de la Unitatea de Primiri Urgenţe au fost informate din timp şi au fost sistate activităţile care nu puneau în imediat pericol viaţa celor care erau sub tratament, fiind eliberate paturile din camerele de urgenţe majore, urgenţe minore şi reanimare pentru preluarea pacienţilor din accident.

 

Dosar penal deschis pe numele şoferului vinovat

 

Traficul în zonă a fost blocat pentru ancheta poliţiei, cei doi şoferi fiind testaţi cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ. „Din cercetările efectuate a rezultat că şoferul autoturismului Opel se deplasa pe drumul judeţean, dinspre localitatea Blândeşti, iar la intersecţie cu drumul naţional nu a acordat prioritate de trecere unui microbuz care circula dinspre Botoşani”, a precizat inspectorul Maria Carp, purtător de cuvânt al IPJ Botoşani. Pe numele acestuia a fost deschis un dosar penal pentru vătămare corporală din culpă.

 

Ce este Planul Roşu

 

Potrivit actelor normative în vigoare, Planul Roşu asigură un răspuns coordonat al tuturor structurilor cu atribuţii de intervenţie în cazul producerii unor accidente colective sau calamităţi cu manifestări deosebit de rapide şi efecte limitate în timp, având ca rezultate victime multiple sau având potenţialul de a produce victime multiple. Planul roşu se elaborează de inspectorul-şef al ISU şi implică Ministerul Afacerilor Interne, instituţiile prefectului, Jandarmeria, SMURD, spitalele de urgenţă şi serviciile publice de ambulanţă.

Din momentul declanşării Planului roşu de intervenţie, serviciile publice de ambulanţă intră sub coordonarea ISU.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
14.9 ° C
17.6 °
14.4 °
48 %
1.9kmh
98 %
mie
15 °
joi
22 °
vin
22 °
sâm
19 °
Dum
23 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Oamenii se pregătesc, se vede că vin sărbătorile.

EDITORIAL

Eliminarea din cărțile Primăriei pe motive de incompatibilitate a medicului Cîrstoiu este doar praful în ochi pe care Ciolacu și ai lui ni l-au...

EPIGRAMA ZILEI

Lumina din felicitare Să n-o considerați plocon, Ne costă ea, pe fiecare Cu mult mai mult ca la … E on!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...