spot_img
joi, mai 2, 2024
AcasăPrima PaginăFarmacii luate cu asalt pentru medicamente la suprapreţ

Farmacii luate cu asalt pentru medicamente la suprapreţ

În contextul pandemiei de coronavirus românii au ajuns să simtă pe propria piele efectul unei societăţi de consum, care nu mai produce aproape nimic. Asta deoarece în această perioadă majoritatea distribuitorilor de medicamente şi a farmaciştilor, în goana după profit, nu au rezistat tentaţiei şi au mărit preţurile medicamentelor, a suplimentelor alimentare, dar şi pe cel al materialelor sanitare. În această situaţie cei care au de suferit sunt oamenii de rând care, în încercarea de a se proteja, îşi fac stocuri de vitamine, medicamente, măşti sau dezinfectant.

„Eu îmi cumpăr un anumit tip de vitamia C şi un supliment cu zinc. Nu de acum, ci de mai bine de jumătate de an. De o lună, însă, preţul acestora aproape s-a dublat. Asta în farmaciile în care mai există. Era 10-15 lei cutia. Acum costă şi 25-30 de lei. Acelaşi produs. Ca să nu mai spun de suplimente cu zinc, magneziu sau altele”, a spus un botoşănean.

În această perioadă Vitamina C şi spirtul au fost unele dintre cele mai căutate produse. Deşi s-au vehiculat informaţii potrivit cărora Vitamina C ar ajuta la prevenirea coronavirusului, medicii demontează acest mit şi susţin că nu există studii care să demonstreze această ipoteză. Mai mult specialiştii sfătuiesc oamenii să se informeze din surse sigure şi susţin că ar trebui evitat consumul de Vitamina C în cantităţi mari, pentru că ne riscăm sănătatea.

„Preţurile vor exploda”

O parte dintre farmaciştii botoşăneni recunosc această situaţie, însă spun că principala cauză pentru majorarea preţurilor este faptul că importăm aproape orice, iar în această perioadă de criză, nu numai că a crescut euro, dar multe medicamete încep să fie tot mai greu de produs. „Multe depozite au motivat creşterea de preţ pe fondul creşterii cursului euro. Posibil ca unii farmacişti sau distribuitori să mărească şi ei preţul, dar asta e o alegere a fiecăruia în parte”, a spus un farmacist botoşănean.

O altă cauză pentru majorarea preţurilor o reprezintă faptul că unele ţări au sistat exporturile de medicamente şi materiale sanitare. „Marii distribuitori sunt din Germania. Dezinfectaţi, mănuşi, măşti, chiar şi suplimente alimentare. De când cu coronavirusul, Germania a spus că sistează orice exporturi. Doresc să producă tot pentru populaţia lor. Noi trebuie să cumpărăm şi să cerşim de acum, să sperăm că mai <<pică>> ceva pe lângă. Iar când va veni, preţurile vor exploda”, a mai spus farmacistul botoşănean.

Mai mult, Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER), anunţă că s-au înregistrat scumpiri pentru materiile prime folosite la anumite medicamente, precum cele care tratează febra şi durerile. Din PRIMER fac parte 19 fabrici de medicamente din toată ţara.

China şi India au restricţionat exportul de materii prime

În această perioadă China şi India au restricţionat exportul de materii prime, iar, în acest context,  unele ţări europene au început să îşi facă stocuri de medicamente, astfel că este de aşteptat ca şi acestea să impună restricţii la exporturi. „China şi India încep să restricţioneze exporturile de materii prime. Sunt ţări europene, precum Danemarca şi Germania, care au început să facă stocuri de medicamente. Este evident că dacă aceste ţări încep să-şi facă stocuri, vor restricţiona exporturile”, a declarat Dragoş Damian, reprezentant PRIMER. Potrivit acestuia, au crescut cu 25% preţurile la materiile prime pentru Paracetamol şi Ibuprofen. De asemenea preţurile au crescut cu până la 500% la materiile prime care vin din China pentru fabricaţia de antibiotice, antiparazitare, hormoni, paracetamol, heparină, vitamine, aminoacizi, precum şi la multi excipienţi utilizaţi în procesul de fabricaţie.

Producătorii de medicamente generice susţin că din cauza crizei generate de coronavirus în China există pericolul dispariţiei sau scumpirii unor medicamente în România, mai ales dacă această criză se va prelungi şi după 15 martie 2020. „China este un mare producător de produse farmaceutice – în special din materii prime cheie, materiale intermediare şi ingrediente farmaceutice active. Există câteva sute de fabrici situate în regiunile cele mai afectate de focarul viral (provinciile Hubei şi Zhejiang, care găzduiesc peste 100 de locaţii de producţie), iar controlul asupra mişcării oamenilor din aceste provincii ar putea afecta şi producţia din celelalte provincii“, au precizat reprezentanţii PRIMER.

Românii au început să facă stocuri de medicamente

Pe termen scurt nu vor fi probleme de producţie şi aprovizionare, a mai spus Dragoş Damian, producătorii având stocuri de materii prime până în iunie. „În farmacii sunt medicamente, dar se observă că cetăţenii încep să îşi facă stocuri, ceea ce noi nu recomandăm, în primul rând pentru că medicamentele au un termen de valabilitate şi, în al doilea rând, pentru că trebuie administrate doar la indicaţia medicului”, a adăugat Damian.

Acesta a precizat că, aşa cum este şi recomandarea generală a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, bolnavii cronici trebuie să aibă un stoc de medicamente pentru trei luni, însă este vorba de medicamentele pe care ei le folosesc pentru afecţiunile cronice.

Exporturi sistate şi în România

Guverniul României a decis deja ca toate exproturile de medicamente şi materiale sanitare să fie sistate, până la depăşire crizei, însă problema este că majoritatea medicamentelor de pe rafurile farmaciilor noastre provin din exprot şi nu din producţia proprie. Astfel, această creştere de preţuri va pune o presiune şi pe industria farmaceutică din România, fiind posibil ca în absenţa unei decizii de la Guvern sau Parlament taxa clawback să ajunge până la 35% din cifra de afaceri în trimestrul I din 2020.

 

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer acoperit de nori
14.5 ° C
14.6 °
9.9 °
61 %
0.8kmh
100 %
joi
23 °
vin
23 °
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Oamenii se pregătesc, se vede că vin sărbătorile.

EDITORIAL

Eliminarea din cărțile Primăriei pe motive de incompatibilitate a medicului Cîrstoiu este doar praful în ochi pe care Ciolacu și ai lui ni l-au...

EPIGRAMA ZILEI

Lumina din felicitare Să n-o considerați plocon, Ne costă ea, pe fiecare Cu mult mai mult ca la … E on!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...