spot_img
marți, aprilie 30, 2024
AcasăLocal BTMajorat cu droguri dejucat în taxi

Majorat cu droguri dejucat în taxi

♦ Un botoşănean care voia să-şi serbeze majoratul cu droguri a fost dat de gol de un taximetrist şi dus pe tavă jandarmilor 
♦ Cazul nu este singular, mascaţii spărgând la Botoşani mai multe petreceri cu droguri

Un botoșănean care a vrut să-și sărbătorească majoratul cu droguri s-a trezit dus direct la Jandarmerie și anchetat. Cel care l-a denunțat a fost chiar taximetristul cu care intenționa să meargă acasă.

Trimis în judecată pentru deținere de droguri pentru consum propriu, botoșăneanul s-a ales cu măsura educativă a stagiului de formare civică pe o perioadă de două luni. Asta pentru că totul s-a întâmplat în seara de dinaintea zilei sale de naștere și prin urmare în momentul comiterii faptei era considerat încă minor. Sentința a fost pronunțată de Tribunalul Botoșani în urmă cu câteva zile și nu este definitivă.

Povestea cu iz tragi-comic s-a întâmplat pe 16 noiembrie 2017, cu o zi înainte ca Florin R. să împlinească 18 ani. Însoțit de un prieten, tânărul a decis să cumpere niște cannabis de la o cunoștință a amicului său. Cu 80 de lei, a cumpărat aproape un gram de marijuana, după care a urcat într-un taxi cu gândul să meargă până în zona Donici. Doar că pe traseu taximetristul și-a dat seama că aceasta a cumpărat droguri și, în loc să-l ducă la destinație, a schimbat imediat direcția și l-a dus direct la sediul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Botoșani, unde l-a predat jandarmilor de serviciu.

Poveste inventată, demontată de anchetatori

Acolo, tânărului i s-a efectuat un control corporal, ocazie cu care a fost găsită o foiță de staniol împachetată, în interiorul căreia se afla o substanță vegetală de culoarea tutunului, sub formă de muguri, care s-a dovedit a fi cannabis. Luat la întrebări, Florin R. a invocat că ar fi cumpărat drogurile pentru un alt amic de-al său, doar că povestea nu a ținut și în fața anchetatorilor. Cazul a ajuns în atenția structurilor de combatere a criminalității organizate și antidrog, tânărul fiind trimis în judecată.

Când s-a văzut în fața instanței, botoșăneanul a recunoscut totul și a cerut să fie judecat în formă simplificată. Cum incidentul a fost unul singular, magistrații au considerat că nu se impune o pedeapsă mai aspră și au dictat măsura educativă, mai ales că tânărul nu împlinise încă 18 ani. Acum, botoșăneanul este plecat la muncă în străinătate, însă magistrații consideră că sancțiunea îi va fi de leac.

Cazuri similare în judeţ

Cazul nu este singular. Un chef cu droguri pus la cale de un botoșănean a fost dejucat în urma unei intervenții a jandarmilor. Petrecerea trebuia să aibă loc pe 13 iulie 2019, undeva în comuna Răchiți, când un tânăr și-a invitat prietenii la un grătar. Cu circa o săptămână înainte, B.G.A., în vârstă de 21 de ani, a cumpărat din municipiul Cluj, dintr-un club marijuana, iar ca „bonus” ar fi primit și un pliculeț cu MDMA (n.r. – amfetamine). Nu le-a folosit atunci, ci le-a ținut pentru petrecere. Așa că, în momentul în care s-a întâlnit cu prietenii pentru a merge la grătar, el a luat și drogurile cu pricina, pe care le-a pus într-un rucsac. Au plecat cu toții cu un VW Golf spre Răchiți, însă pe traseu manifestările tinerilor le-a atras atenția unui echipaj de jandarmi, care a anunțat imediat poliția, mașina fiind oprită în trafic.

Știind ce are în rucsac, B.G.A. a încercat să scape de probele compromițătoare și a aruncat plicul cu MDMA, după care a încercat să fugă, dar a fost prins. În urma acestei întâmplări, tânărul s-a ales cu o condamnare de un an de închisoare cu suspendare pentru cumpărare și deținere de droguri de mare risc.

Furturi din magazine pentru bani de droguri

Drogurile au ajuns să reprezinte însă o problemă. Anul trecut, de exemplu, patru tineri din Botoșani au început să fure de prin magazinele din centrul orașului, sperând că vor face astfel rost de bani pentru droguri.

Tot anul trecut, poliţiştii au surprins un tânăr, care ar fi urcat la volan deși era sub influența drogurilor. În vârstă de 25 de ani, botoșăneanul conducea un autoturism pe Calea Națională din municipiu și a fost oprit pentru control de rutină. Ce le-a dat de bănuit agenților rutieri a fost comportamentul tânărului, care părea confuz şi dezorientat. Prin urmare, polițiștii au decis să-l testeze cu aparatul DrugTest, rezultatul fiind pozitiv pentru substanţa cannabis.

În iunie 2019, o crimă comisă în Centrul vechi al municipiului a scos la iveală că atât victima, cât și autorul omorului, s-ar fi aflat sub influența etnobotanicelor. Astfel, potrivit anchetatorilor, cu numai trei ore înainte de comiterea crimei, tinerii ar fi consumat droguri aduse de un localnic.

O analiză făcută de Agenția Națională Antidrog (ANA) arăta că 5% dintre elevi botoșăneni intervievați în cadrul studiului au recunoscut că au consumat cel puțin o dată în viață droguri ilicite, substanţe psihoactive, sedative, inhalanți sau steroizi anabolizanți. Cei mai mulți, adică 4%, au declarat că au consumat cannabis sau hașiș cel puţin o dată în viaţă. Potrivit ANA, județul Botoșani face parte din zona de risc, împreună cu municipiul București și alte șapte județe – Bihor, Dolj, Cluj, Galați, Iași, Mureș și Timiș, aici fiind consemnată 62,3% din cazuistica înregistrată la nivel național.

 

– Sebastian GHEORGHIU

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer senin
15.2 ° C
15.6 °
13.6 °
61 %
2.4kmh
1 %
mar
20 °
mie
20 °
joi
22 °
vin
23 °
sâm
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Încă e bine, faza următoare e că dispar și camerele de luat vederi.

EDITORIAL

Nu e prima dată când pomenesc de Cănuță-om sucit, acel personaj aparent inventat de Caragiale, dar cât se poate de reprezentativ pentru spațiul mioritic....

EPIGRAMA ZILEI

Lumina din felicitare Să n-o considerați plocon, Ne costă ea, pe fiecare Cu mult mai mult ca la … E on!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...