spot_img
joi, mai 2, 2024
AcasăLocal BTDenigrări pe Facebook taxate cu un dosar penal

Denigrări pe Facebook taxate cu un dosar penal

Atacurile și mesajele denigratoate postate pe Facebook, chiar și de pe conturile create clandestin, pot atrage răspunderea penală. S-a convins de acest lucru o femeie din Săveni, care a fost trimisă în judecată de procurori sub acuzația de fals informatic.

Cazul seamănă mai mult a telenovelă, la mijloc fiind vorba de mai multe intrigi amoroase între colegi, vecini sau cunoscuți. Astfel, pentru a se răzbuna pe un fost amic, femeia a apelat la o strategie care, credea dânsa, îi va asigura anonimatul. Cu toate acestea o informație de care nu a ținut cont a dat-o de gol. Faptele s-au petrecut în urmă cu mai mulți ani, însă întreaga poveste a ieșit la iveală abia anul acesta, după ce anchetatorii au reușit să finalizeze cercetările și au ajuns la concluzia că femeia este cea care ar fi pus la cale totul.

Faptă petrecută în 2018

În fapt, în primăvara lui 2018, protagonista acestui caz, A.G.B.. ar fi creat pe rețeaua de socializare Facebook un cont cu un nume asemănător al colegului său, cu care a avut o relație pasageră, cont de pe care a postat mai apoi în două zile consecutive, 5 și 6 mai 2018, mesaje publice denigratoare la adresa altor localnici, foști curtezani și ei. Limbajul licențios folosit a generat tot felul de reacții.

Ba mai mult, unul dintre curtezanii pomeniți în acele postări, fără să știe ce se ascunde în spatele acelor mesaje, a mers la poliție și a depus plângere penală împotriva așa-zisului titular al contului de pe Facebook pe care l-a acuzat de hărțuire. Luat prin surprindere la rândul său, A.P.P., pe numele căruia fusese creat contul fals, a trebuit să-și demonstreze nevinovăția.

Anchetă desfășurată de polițiști

Acesta a fost practic punctul de plecare în anchetă pentru că polițiștii au încercat să afle cine a creat contul de pe Facebook și a postat mesajele denigratoare. Încetul cu încetul informațiile au început să se lege, iar cercetările au început să dea rezultate.

Doar că investigațiile au necesitat un timp mai lung, până în 2021, după ce anchetatorii au purtat o întreagă corespondență atât cu cei de la Facebook, cât și cu operatorii de internet și telefonie mobilă, pentru probarea faptelor. Așa s-a descoperit că în 2017, A.P.P., cel pe numele căruia a fost deschis contul fals, a avut o colegă de serviciu care tocmai se separase de fostul concubin și a încercat să lege o relație cu ea.

În luna decembrie 2017 a fost într-o vacanță cu femeia, ocazie cu care a cumpărat și o tabletă pe care i-a oferit-o fiicei colegei, introducând și contul de e-mail pentru activarea unor aplicații. Doar că povestea de dragoste nu a ținut așa că s-au despărțit la începutul lui 2018. Iar după numai câteva luni a apărut istoria mesajelor de pe Facebook.

Cum i s-a aflat identitatea

Investigațiile au arătat că acel cont fals a fost creat de la o adresă de IP și prin transmiterea unui mesaj text la un număr de telefon. Polițiștii au obținut listingul de pe acel post telefonic, după care i-au căutat pe cei care au avut convorbiri cu respectivul număr de telefon. Așa au aflat de identitatea femeii, numărul cu pricina fiind folosit inclusiv ca număr de contact la liceul unde fiica sa era elevă.

Dată în vileag, A.G.B. a declarat că numărul de telefon i-a aparținut, însă a negat faptul că a creat contul de Facebook. Ulterior, când a fost audiată în calitate de inculpat, femeia a declarat că în perioada de referință a pierdut un telefon care conținea o cartela SIM și a mai vândut un telefon unor necunoscuți.

Doar că afirmațiile ei au fost contrazise de listing. Astfel, de pe numărul de telefon pentru crearea contului fals au fost trimise mai multe mesaje SMS către unii dintre martorii audiați Prin urmare, femeia a fost pusă sub urmărire penală, iar anul acesta a fost trimisă în boxa acuzaților.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
15.3 ° C
15.6 °
12.1 °
58 %
1.3kmh
100 %
mie
15 °
joi
22 °
vin
22 °
sâm
19 °
Dum
23 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Oamenii se pregătesc, se vede că vin sărbătorile.

EDITORIAL

Eliminarea din cărțile Primăriei pe motive de incompatibilitate a medicului Cîrstoiu este doar praful în ochi pe care Ciolacu și ai lui ni l-au...

EPIGRAMA ZILEI

Lumina din felicitare Să n-o considerați plocon, Ne costă ea, pe fiecare Cu mult mai mult ca la … E on!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...