sâmbătă, mai 18, 2024
AcasăPrima PaginăSpital sub ameninţarea colapsului financiar

Spital sub ameninţarea colapsului financiar

Cea mai mare unitate sanitară din Moldova este la un pas de colaps financiar. Spitalul Județean de Urgenţă (SJU) „Mavromati” Botoșani nu a reușit în nicio lună a acestui an să realizeze contractul încheiat cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS).

Potrivit reprezentanților CAS Botoșani unitatea sanitară a realizat, în medie, doar 87% din serviciile medicale contractate în perioada ianuarie-mai 2023. Asta înseamnă o finanțare mai mică pentru cel mai mare spital din județ. În cifre, aceste neajunsuri se traduc în aproape şapte milioane de lei deficit la bugetul spitalului.

De exemplu, unitatea sanitară a raportat un total de 358,8 milioane de lei buget pentru 2023. Adică aproape 30 de milioane de lei lunar. Din aceşti bani 20 de milioane merg numai pe salariile celor peste 2.500 de angajați în fiecare lună. În primele cinci luni din acest an, însă, în loc de aproximativ 150 de milioane de lei, încasările au fost de 143 de milioane. Cu toate acestea, salariile nu pot fi diminuate încă pe acest considerent, astfel că deocamdată unitatea sanitară merge din inerţie.

Isteria din pandemie încă afectează spitalul

Medicul Ștefan Bercea, directorul medical al Spitalului Județean, spune că principalul motiv pentru această situaţie este scăderea adresabilității.

„Față de anii 2018-2019, internările prin Unitatea de Primiri Urgențe se mențin la un nivel ridicat, în schimb cele realizate prin biroul de internări au scăzut foarte mult. Pacienții care în trecut se prezentau periodic la spital pentru evaluarea medicală periodică, în prezent evită spitalul, deoarece nu și-au recăpătat încrederea pierdută în pandemie, când o bună parte din sistemul sanitar a fost supus unei denigrări permanente.

În prezent din cauza modului în care a fost privit sistemul sanitar în ultimii doi ani, se internează cu precădere pacienți în stare foarte gravă, care necesită asistență medicală complexă și durată mare de internare. Treptat, odată cu recăpătarea încrederii în spitale, vom reuși să ajungem la numărul maxim de cazuri contractate”, a declarat medicul Ștefan Bercea.

Accent pe controalele preventive

Reprezentanţii unităţii sanitare îndeamnă botoşănenii să meargă la spital şi să îşi verifice mai des starea de sănătate. Acesta spune că evaluările medicale periodice au drept scop identificarea potențialelor probleme de sănătate.

„Persoanele cu afecțiuni preexistente pot avea un risc crescut de a dezvolta complicații în lipsa unui tratament adecvat. Din acest motiv adresarea cu regularitate la medicii de familie și la medicii specialiști din cadrul ambulatoriului integrat a spitalului are un rol important în identificarea semnelor și simptomelor precoce de boală. În concluzie, controlul medical periodic al stării de sănătate poate ajuta la prevenirea apariției unor complicații severe. Este recomandat ca pacienții să se prezinte la medic chiar dacă aparent nu avem nici o problemă de sănătate. Asta pentru că este mai ieftin să previi o boală, decât să o tratezi”, a mai spus directorul medical.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
13.9 ° C
15.6 °
13.9 °
62 %
2.2kmh
76 %
sâm
17 °
Dum
22 °
lun
23 °
mar
23 °
mie
17 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Când mâncarea e gustoasă, culoarea politică nu mai contează.

EDITORIAL

Atât de mult s-a scris, s-a comentat și s-a pălăvrăgit despre noua lege a pensiilor, încât dacă aș afirma că acest act legislativ reprezintă...

EPIGRAMA ZILEI

De-abia acum, în miezul verii, Când i-am văzut la plajă goi, Am înțeles traseul berii: Dintr-un butoi, în alt butoi! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...