sâmbătă, mai 25, 2024
AcasăLocalHristos a Înviat! Biserici pline în noaptea de Înviere (video)

Hristos a Înviat! Biserici pline în noaptea de Înviere (video)

Astăzi este Sărbătoarea Paştelui, cu semnificaţie primordială în religia creştină. Celebrăm Trecerea Mântuitorului Iisus Hristos, prin Jertfă şi Credinţă, către Viaţa Veşnică.

Mii de botoşăneni au umplut bisericile din oraş pentru a lua Lumina adusă de la Ierusalim. Oamenii s-au adunat, cu mic cu mare, în curţile lăcaşurilor de cult, cu lumânări în mâni înainte de miezul nopţii. La Biserica din curtea Cimitirului Pacea de exemplu au fost aproximativ 1500 de oameni.

Slujbă în aer liber la Biserica Sfântul Spiridon

La Biserica Sfântul Spiridon, slujba religioasă a adunat credincioși din toate etniile. Declarat monument istoric, lăcașul de cult a fost refăcut în ultimii ani, iar curtea a fost decorată cu arbuști ornamentali. Acum, enoriașii au venit cu mic cu mare pentru a asista la cea mai frumoasă ceremonie religioasă de peste an, una cu totul aparte, susținută de părintele paroh Pavel Vițel și de părintele îmbisericit Vasile Acatrinei.

Datorită vremii bune, slujba a fost susținută în aer liber, iar curtea bisericii s-a dovedit neîncăpătoare pentru oamenii veniți să împartă Taina Învierii. Din acest motiv, o parte dintre enoriași au rămas pe trotuar, pe lângă lăcașul de cult. Tineri sau bătrâni, adolescenți sau copii, s-au încolonat mai apoi şi au înconjurat biserica de trei ori rostind vestea cea mare „Hristos a Înviat!”.

Ceremonialul religios a continuat până spre dimineață când biserica şi curtea lăcaşului de cult s-au dovedit neîncăpătoare pentru credincioşii veniţi să-şi sfinţească bucatale.

Înşiraţi de o parte şi de alta a aleilor, aceştia s-au împânzit mai apoi şi pe Strada Independenţei, şirul întinzându-se până spre intersecţia cu Strada Dragoş Vodă, pasca, ouăle roşii şi cozonacul nelipsind din coşurile aduse de enoriaşi. Alţii, care s-au dovedit mai vrednici, au adus până şi bucăţi de friptură, dar şi sticle cu vin, pentru a fi stropite cu agheasmă.

Puzderie de oameni la Biserica Duminica Mare

Puzderie de lume a fost și la Biserica Duminica Mare din cartierul Grivița. Și aici, slujba de Înviere a fost oficiată afară, în parfumul salcâmilor înfloriți. După ce părintele a primit Sfânta Lumină, a aprins candela de deasupra sfintei mese şi apoi a ieșit în fața bisericii, unde, înconjurat de o mulțime de enoriași, a rostit cu glas puternic chemarea „Veniţi de luaţi lumină!” de trei ori.

În câteva minute, curtea bisericii a devenit un fluviu de lumină. Toţi credincioşii au ieşit în faţa lăcaşului, unde s-a pus din vreme o masă gătită şi împodobită după rânduială, şi cu feţele întoarse spre răsărit, au ascultat citatele din Sfânta Evanghelie.

Slujbă transmisă live pe facebook la Biserica Izvorul Tămăduirii 

Lume multă a fost și la Biserica Izvorul Tămăduirii din Parcul Tineretului. Datorită numărului mare de enoriași, și aici ceremonia religioasă s-a derulat în aer liber, undeva în dreapta lăcașului de cult. Pentru a veni în sprijinul celor care nu s-au putut deplasa până la biserică, slujba a fost transmisă live și pe pagina de facebook a parohiei.

Lumea s-a împânzit până în parcul aflat în imediata apropiere, dar și pe băncile montate de primărie în apropierea stației de transport local din cartierul Alexandru Donici. De altfel, întreaga zonă a fost luminată imediat după miezul nopții când enoriașii, cu lumânări aprinse în mâini, au împânzit aleile și străzile din jur.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
16.1 ° C
18.6 °
16.1 °
59 %
1.7kmh
13 %
sâm
25 °
Dum
24 °
lun
18 °
mar
16 °
mie
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Când se face, trebuie făcut la amiază, să vadă toată lumea.

EDITORIAL

După Gala Superscrieri în care au fost premiați ziariștii, o jurnalistă a găsit curajul de a spune public că un fost coleg a violat-o....

EPIGRAMA ZILEI

Frumoasă foc la trup și chip Ea sta cu fundul pe nisip, Și-orice bărbat, cât de cuminte, Simțea cum plaja-i mai … fierbinte !   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...