spot_img
vineri, mai 3, 2024
AcasăLocal BTProtest spontan la Nova Apaserv. Angajații cu salariul minim cer mai mulți...

Protest spontan la Nova Apaserv. Angajații cu salariul minim cer mai mulți bani (video)

Protest spontan la Nova Apaserv, din cauza nemulțumirilor salariale. Astăzi la prânz, o parte dintre angajații operatorului de apă, care sunt plătiți cu salariul minim pe economie, și-au încetat activitatea și s-au prezentat la sediul companiei din strada Octav Băncilă pentru a purta o serie de discuții cu cei din conducere, solicitând majorarea salariilor.

„Sunt cele mai mici salarii pentru că vorbim de salariul minim pe economie. Este foarte greu ca în condițiile actuale, după ce prețurile au crescut la aproape orice, să te mai descurci cu 3.000 de lei”, s-au plâns salariații, care au invocat că ar fi vorba de o grevă de avertisment.

Angajații s-au adunat în fața companiei, unde au stat timp de câteva zeci de minute, iar la negocieri au participat liderii sindicatului, însă discuțiile au rămas, deocamdată, fără rezultat. Asta pentru că cei din conducere au invocat faptul că situația financiară a societății nu permite creșteri salariale peste plafonul legal și peste bugetul aprobat. Prin urmare, după numai circa o oră, angajații și-au reluat activitatea.

Nu sunt bani pentru salarii mai mari

Directorul general al Nova Apaserv, Liviu Ștefan, admite că în cadrul companiei există 330 de angajați care beneficiază de salariul tarifar de 3.000 de lei, la care se adaugă tichetele de masă, tichetele de concediu și sporul de vechime. La fel, cei din echipele de intervenție beneficiază lunar și de un așa-zis spor de intervenție reprezentând o sumă fixă de 450 de lei, însă cel puțin în momentul de față nu există suficiente resurse financiare care să permită majorarea salariilor.

„Sindicatele din Nova Apaserv au transmis în scris, încă de luna trecută, solicitări către conducerea unității, în mod special cu privire la o potențiale creșteri salariale. Noi suntem în procesul de negociere cu reprezentanții salariaților, respectiv cu cei din sindicat. Am analizat și analizăm în continuare solicitărilor dumnealor, dar aceste solicitări vin concomitent cu acele intenții de creștere a salariului minim pe economie, de creștere a valorii tichetelor de masă, care sunt legiferate de Guvern.

Evident e că ceea ce avem prevăzut noi în contractul colectiv de muncă trebuie să aplicăm și trebuie să ținem cont și de prevederile legale, de bugetul aprobat al societății. Prin urmare, în funcție și de posibilitățile noastre reale, vom lua o decizie privind o eventuală creștere a salariilor”, a spus Liviu Ștefan. Totuși, acesta nu a lăsat să se întrevadă nicio șansă de creștere imediată și a vorbit mai mult de aliniere în primă fază a salariilor și veniturilor la nivelul noilor valori stabilite de Guvern, dar și acestea vor fi acordate numai după rectificarea bugetului. „Mai departe, în funcție de rezultatele analizei privind performanțele noastre financiare, vom încerca să ajungem la o anumită poziție legată de un anumit procent sau de o sumă fixă”, a mai spus Liviu Ștefan.

Şefii cer scumpirea apei

Cert este că cei din conducerea operatorului de apă vor trimite, luna aceasta, la toate organismele competente, o solicitare pentru a se aproba o nouă creștere a tarifelor practicate. Altfel spus, nu este exclus ca până la finele acestui an serviciile oferite de Nova Apaserv să se scumpească.

„Noi funcționăm în prezent cu un tarif aplicat din 1 mai 2022. Urmează să depunem documentația aferentă pentru o nouă creștere la ANRSC. Lucrul acesta se va întâmpla în luna august, dar procesul de avizare-aprobare pe tot lanțul acesta este de durată și nu ne așteptăm mai devreme de sfârșitul anului să avem un nou tarif. Un nou tarif care, în măsura prevederilor legale, va include și o componentă de majorare a salariilor, mai mică sau mai mare…Vom vedea”, a recunoscut Liviu Ștefan.

Societatea se scaldă în datorii

Toate aceste probleme survin într-o perioadă în care Nova Apaserv se scaldă în datorii. Conducerea companiei a recunoscut, în mai multe rânduri, că principalele probleme ar fi apărut în 2022, în urma creșterii facturilor la energie electrică.

Anul trecut, de exemplu, operatorul de apă a încasat circa 64 de milioane de lei, iar circa 31 la sută, reprezentând 20 de milioane de lei, s-au dus numai pen energie electrică. Asta pentru că Nova ApaServ nu ar fi beneficiat de preț plafonat în lunile septembrie – decembrie 2022. Creșterile au afectat situația financiară întrucât aceste majorări nu s-au regăsit și în tarifele practicate de societate în furnizarea apei.

Stimulente pentru angajaţii de la Antifraudă

La finele anului trecut, conducerea societății a propus însă acordarea unor stimulente financiare numai pentru angajații Serviciului de Control și Antifraudă.

Propunerea viza acordarea unui bonus de 1000 de lei în plus. Astfel, 10% din valoarea încasărilor rezultate în urma activităților de control în care s-au constatat prejudicii de 649.255 lei, aceștia ar fi trebuit să împartă aproape 65.000 de lei. Mai mult, șefii Nova Apaserv au propus ca la fiecare două luni se constituie un buget raportat la încasări iar 10% din această sumă să ajungă la cei din cadrul serviciului Antifraudă.

O altă variantă era aplicarea unui spor de 15% din salariul tarifar existent, independent de valoarea încasărilor rezultate în urma activității de control. Cele două puncte au fost respinse de Consiliul de Administrație, care a decid acordarea unei sume fixe de 1000 de lei brut.

Nova Apaserv

Nova Apaserv Nova Apaserv Nova Apaserv

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
14.5 ° C
14.6 °
10.5 °
69 %
1.2kmh
100 %
vin
23 °
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
25 °
mar
26 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Dacă vrei ceva bine făcut, tot tu cu mâna ta trebuie să faci.

EDITORIAL

Respectând proporțiile, și recunoscând din start atipicul comparației, este posibil ca din punctul de vedere al celor implicați, depunerea dosarelor de candidaturi să fie...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...