spot_img
joi, mai 2, 2024
AcasăLocal BTComisari şpăgari prinşi din întâmplare

Comisari şpăgari prinşi din întâmplare

Cazul celor doi comisari de la Comisariatul pentru Protecția Consumatorului Botoșani, Niculai Rață și Lăcrămioara Constantin, acuzați de luare de mită după un flagrant organizat în aprilie 2022, arată că fenomenul corupției este atât de extins încât cei care dau și iau șpagă nu mai țin cont de nimic.

Uneori, faptele frizează absurdul, iar faptul că se ia mită de 100 sau 200 de lei arată că sunt funcționari care nu mai au nici simțul ridicolului. Chiar dacă există riscul să se facă de râs și să-și fac praf cariera și viitorul, ei închid ochii la tot felul de abateri pentru niște sume infime.

Controale cu noaptea-n cap

Povestea își are începutul pe 7 aprilie 2022, când cei doi comisari au plecat dis de dimineață spre Darabani, pentru un control în zonă. Dis de dimineață însemnând că au plecat undeva în jur de ora 7 pentru că de regulă distanța Botoșani – Darabani se parcurge în circa o oră, iar una dintre opriri a fost la Neculai Răileanu, un localnic care deține un magazin în fața casei.

Cei doi comisari au intrat în unitate înainte de ora 8, s-au legitimat, după care au început să verifice produsele expuse pe rafturi sau aflate în frigidere. În magazin era doar o vânzătoare, iar cei doi i-au cerut să-și anunțre patronul pentru că urma un control. Neculai Răileanu s-a prezentat imediat, iar cei doi i-au adus la cunoștință că s-a găsit deja un baton de carne tocată cu termenul de valabilitate expirat, o bere fără alcool expirată, respectiv mărfuri din Ucraina care nu aveau pe etichetă traducerea în limba română. Atunci Lăcrămioara Constantin s-a ocupat de controlul propriu-zis, iar Niculai Rață i-a solicitat buletinul. Din acel moment localnicul a conștientizat că urmează să fie amendat. Prin urmare s-a gândit să le remită, cu titlu de mită, o sumă de bani.

Mită cu bani de împrumut

Șpagă – șpagă, dar cum nu avea banii la el, patronul magazinului a împrumutat 400 de lei de la o angajată, după care a revenit în magazin. S-a apropiat de domnul din echipa de control și i-a strecurat discret, în buzunar, suma de 400 lei, fără ca acesta să spună ceva. După acest episod, Niculai Rață, care scria în Registrul unic de control, nu a mai întocmit nici un proces-verbal de contravenție, iar comisarii au plecat din magazin.

„Controlul” nu a durat mai mult de un sfert de oră, iar de bucurie că a rezolvat totul, localnicul și-a sunat imediat soția, căreia i-a povestit la telefon de-a fir-a-păr cum s-a desfășurat totul.

Destăinuiri interceptate de anchetatori

Ce nu a știut patronul era că toate convorbirile lui telefonice erau supravegheate încă din 10 martie 2022, cu acordul instanței, în cadrul unui dosar penal în care se derulau deja o serie de investigații. Așa că, imediat ce au auzit destăinuirile făcute de patron în fața soției, polițiștii s-au autosesizat. Mai ales că aveau și înregistrarea convorbirii în care bărbatul spune ce și cum a făcut. Prin urmare, au fost demarate toate procedurile pentru organizarea flagrantului, iar cei doi comisari au fost interceptați în Darabani, conduși la sediul poliției din oraș, verificați corporal, iar mașina de serviciu a fost percheziționată.

Așa au fost descoperite mai multe sume de bani în buzunar, plicuri cu sume de bani în torpedo și în portiera dreaptă față, un pachet de cafea pe bancheta din spate a autoturismului, un recipient de 3 litri cu suc natural. În ceea ce privește banii din mașină, nici unul dintre cei doi comisari nu a știut să dea relații, iar referitor la suma de 3.250 de lei identificată în buzunarul lui Niculai Rață, acesta a declarat că urma să achiziționeze un pachet de servicii turistice.

În schimb, în portofelele lor s-au găsit sume mici de bani – 78 de lei la Niculai Rață și 23 de lei la Lăcrămioara Constantin. Cu ocazia audierii în calitate de suspecți și de inculpați, cei doi comisari au uzat de dreptul de a nu da declarații.

Șpagă filmată cu camerele de supraveghere

Anchetatorii au descins și la magazinul cu pricina, unde au găsit și registrul unic de control în care se menționau verificările făcute dimineață. Ba mai mult, fusese menționat și faptul că s-a întocmit un proces verbal de sancționare.

Cum patronul și vânzătoarea au susținut la unison că nu au fost sancționați, anchetatorii au dorit să verifice și carnetul cu procesele verbale. Aşa s-a descoperit că informațiile menționate în registrul unic de control făceau referire la un procesul verbal încheiat în aceeași zi, dar cu ocazia unui control la un magazin chinezesc și la care s-a aplicat o amendă de 10.000 lei (n.r. – semn că acțiunea de la Darabani a fost pusă la cale chiar cu noaptea în cap).

Doar că anchetatorii au mai observat ceva ce nu au sesizat comisarii de la Protecția Consumatorului – camerele de supraveghere montate în magazin. Așa că au ridicat sistemul de stocare a imaginilor, iar în urma percheziției informatice s-au găsit și înregistrările cu șpaga – cum merge patronul la angajată, cum merg împreună să ia banii dintr-un rucsac aflat în portbagajul unei mașini, inclusiv momentul în care patronul magazinului se apropie de Niculai Rață și îi introduce în buzunar „niște hârtii care au caracteristicile bancnotelor”.

Denunțuri făcute și de alți administratori

Cu toate aceste probe, inclusiv cu mărturiile celor audiați, anchetatorii i-au trimis în judecată pe cei doi comisari de la Protecția Consumatorului.

Interesant este în timpul cercetărilor au depus denunțuri încă două persoane din orașul Darabani, înainte de a fi sesizate organele de urmărire penală, acești fiind reprezentanți ai unor agenți economici, care au declarat că au procedat în mod similar oferind sume de bani, și anume 400 de lei, respectiv 100 de lei, comisarilor pentru protecția consumatorului veniți în control în ziua de 7 aprilie 2022, pentru a nu le fi aplicate sancțiuni contravenționale, sau pentru a li se aplica sancțiunea avertismentului și nu a amenzii contravenționale.

„În mod evident, în lipsa altor mijloace de probă care să confirme realitatea acestor denunțuri, nu a fost dispusă extinderea urmărirea penală cu privire la aceste fapte sesizate”, au menționat anchetatorii.

Totodată, au fost audiate și alte persoane, în calitate de martori, care nu au recunoscut faptul că ar fi remis sume de bani comisarilor cu ocazia controalelor efectuate de inculpați, la agenții economici din în orașul Darabani. Acum, dosarul a ajuns pe rolul Tribunalului Botoșani, luna aceasta având loc și primul termen de judecată. Până la pronunțarea unei sentințe definitive, cei doi comisari vor beneficia de prezumția de nevinovăție.

Șpaga, o soluție pentru cei certați cu legea

Între timp, însă, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani au înregistrat și alte dosare de dare de mită, în cele mai multe cazuri fiind vorba de denunțuri făcute de polițiștii de la Rutieră. Și în aceste situații, presupusele fapte de corupție au fost înregistrate cu aparatura tip bodycam aflate în dotarea polițiștilor. De altfel, doi dintre cei care au oferit șpaga au fost trimiși și ei în judecată, faptele fiind înregistrate vara aceasta. Toate aceste cazuri vin să demonstreze faptul că cei obișnuiți să-și „cumpere” nevinovăția cu șpagă nu realizează că pot fi înregistrați oricând de camere de supraveghere.

În plus, încă mai există persoane care cred că, dacă dai șpagă, este posibil să scapi nesancționat. Deși inclusiv cei care dau mită sunt trași la răspundere, iar banii care fac obiectul faptelor de corupție sunt confiscați. Este drept, de cele mai multe ori șpăgile nu reprezintă sume consistente, ci mai mult un fel de bacșișuri.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
23.7 ° C
23.8 °
22.7 °
33 %
3.1kmh
92 %
joi
23 °
vin
22 °
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doamna tot nu cedează locul din centru, că e puterea obișnuinței. După alegeri o să fie mai greu.

EDITORIAL

Suntem în plină campanie electorală, deși până la startul oficial mai e ceva vreme. Candidații bombardează electoratul cu promisiuni care de care mai gogonate,...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...