spot_img
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăSărbătoarea ZileiSf. Arhanghel Gavriil

Sf. Arhanghel Gavriil

Este unul din cei 7 arhangheli menționați în Sfânta Scriptură, iar rolul său este de vestitor al voii lui Dumnezeu. Numele său înseamnă „puterea lui Dumnezeu” și toate veștile aduse prevesteau minuni mari.

Astfel, Îngerul Gavriil în Vechiul Testament este menționat cu numele lui în două viziuni ale profetului Daniel. Aici, el îi arată lui Daniel viitorul lui Israel. De asemenea, Gavriil este cel care l-a inspirat pe profetul Moise să scrie Cartea Facerii.

În Noul Testament Gavriil îi vestește mai întâi lui Zaharia nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. „Eu sunt Gavriil, cel ce stă înaintea lui Dumnezeu. Și am fost trimis să grăiesc către tine și să-ți binevestesc acestea” (Luca 1, 19), apoi vestește lui Ioachim și Ana că vor naște pe Maica Domnului. De asemenea tot el vestește fecioarei Maria nașterea Mântuitorului. Tot Gavriil a fost cel care a vestit Învierea Domnului femeilor mironosițe, la mormânt, și el va fi cel care va vesti A doua Venire a Domnului, suflând într-o trâmbiță.

 

Sf. mucenici preotul Montanus și soția sa Maxima

 

Aflându-se în cetatea Singidunum, astăzi Belgrad, în secolul al IV-lea, perioadă de persecuție a creștinilor, Sfântul Montanus, fiind preot, a fost prins și dus la judecată. Refuzând să se lepede de jurămintele sale și să slujească zeilor, a fost schingiuit cu multă cruzime, dar fără rezultat. Atunci ighemonul a poruncit să fie adusă și soția lui, gândind că îl va îndupleca, dar, spre surprinderea chinuitorului, și Sfânta Maxima a cerut să pătimească pentru Hristos. Atunci le-a fost legată câte o piatră de gât și au fost aruncați în râul Sava, trupurile lor fiind aduse la mal și îngropate cu cinste de credincioși.

 

Biserica, noi toți, suntem o mulțime în mișcare, o mulțime îmbrăcată în zdrențe duhovnicești, o mulțime de păcătoși.

Un singur lucru avem în comun – nu sfințenia, ci conștiența nevoilor noastre disperate. De aceea trebuie să fim în stare a ne deschide celorlalți, să fim milostivi, înțelegători și împreună-pătimitori cu ceilalți. Dacă am fi cu adevărat conștienți de nevoia disperată în care ne aflăm, am fi dispuși să fim deschiși și iubitori către ceilalți. Dacă nu suntem așa, este semn că nu am înțeles încă cine suntem și unde ne aflăm. Ne aflăm încă într-o țară străină, chiar dacă suntem pe drum de întoarcere și, precum fiul risipitor, nu am ajuns încă la destinație.

Știm doar că suntem așteptați, că Tatăl ne așteaptă, că Îi e dor de noi, dar noi nu am ajuns încă în pacea, în împlinirea de acasă.

Lumea nu cunoaște nimic mai măreț decât chemarea de creștin. Dar cu cât țelul este mai înalt, cu atât mai anevoioasă atingerea lui.

Suntem făuriți după chipul lui Hristos, al Absolutului. Problema, taina vieții noastre este trecerea de la relativ la Absolut. Dacă ființa a fost zidită de Dumnezeu, ea nu trebuie să moară. Dumnezeu a făcut viața, nu moartea. Țelul nostru este viața cu Hristos-Dumnezeu, nemurirea.

După cădere, omul s-a făcut un câmp de luptă între Dumnezeu și vrăjmașul. Pentru Biserică mântuirea omului înseamnă îndumnezeirea lui. Ce este îndumnezeirea omului? Este a trăi așa cum a trăit Domnul. Un singur lucru trebuiește: a păstra încordarea rugăciunii și a pocăinței. Moartea atunci nu va mai fi o ruptură, ci o trecere către Împărăție. (Mitropolitul Antonie de Suroj)

 

Preot Olivian SANDU

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
17.7 ° C
18.3 °
15.5 °
60 %
3.1kmh
4 %
sâm
19 °
Dum
21 °
lun
20 °
mar
20 °
mie
14 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

În urmă cu aproape un an, mai exact pe 14 aprilie 2023, în „Monitorul de Botoșani”, apărea sub umila mea semnătură un editorial intitulat...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...