spot_img
marți, aprilie 30, 2024
AcasăEditorialLege şi pentru fărădelege

Lege şi pentru fărădelege

Ciprian MITOCEANU

scriitor

Un nou scandal zguduie PSD, partid care se zbate cu îndârjire să-şi asigure o imagine cât mai favorabilă înainte să abandoneze guvernarea. Să nu ne facem iluzii sau aşteptări – depinde de orientarea politică – PSD o să părăsească guvernarea şi se va refugia în confortul opoziţiei, aşteptând cu interes momentul în care adversarii politici se vor dovedi la fel de predispuşi la corupţie şi mânării pe banii statului. Dar până atunci mai este şi, deocamdată, suntem siliţi să culegem roadele seminţelor plantate de ceva vreme şi îngrijite de toate guvernările.

Un anume consilier parlamentar de prin Prahova, Lucian Rădulescu, membru de vază în PSD, a devenit peste noapte un personaj mai notoriu decât şi-au dorit el personal şi partidul. Individul s-a iritat peste poate când a fost luat la întrebări de poliţişti pentru că a oprit maşina într-o zonă în care acest lucru era interzis. Şi pentru că s-a iritat a început să se manifeste aşa cum o face orice parvenit politic, indiferent de partidul care l-a făcut om mare. A început, evident, cu „ştii cine sunt eu?” şi a continuat cu ameninţările de care cred că nu a scăpat niciunul dintre cei care au deranjat vreun trepăduş politic. Te las fără serviciu şi nu vrei să ai de-a face cu mine…

Astfel de incidente sunt la ordinea zilei într-o Românie care îşi merită cu prisosinţă porecla de „ţara lui ştii cine sunt eu”. Orice individ cu funcţie sau cunoştinţe se simte îndreptăţit să ignore legile scrise şi nescrise şi să se comporte ca şi cum ar fi stăpân. Astfel de personaje nu se tem de nimeni şi de nimic pentru că au spate, au pe cineva la care pot apela oricând şi pentru orice. Şi nu apelează doar pentru a li se anula vreo amendă sau pentru a-şi primi permisul de conducere suspendat pentru vreo măgărie, ci pentru a se răzbuna pe cei care, aplicând legea, le strică starea de zen şi – fie măcar şi pentru câteva clipe – reuşesc să-i aducă cu picioarele pe pământ.

E plină România de şmecheri care îşi permit să se dea în stambă atunci când sunt luaţi la întrebări de poliţiştii pe care nu se sfiesc să-i ameninţe că-i lasă pe drumuri. Culmea e că, în multe situaţii, ameninţările nu sunt în van. Politizarea excesivă a instituţiilor statului, precum şi numirea pe funcţii de conducere în Poliţie a unor indivizi preferaţi de partid a dus la starea asta de sictir care îi defineşte de ceva vreme pe mulţi dintre poliţişti. Nu te iei de cine nu trebuie pentru că nu ştii pe cine are în spate. Pentru că dacă superi persoana nepotrivită ajungi să fii dat afară. Nu e vorba de scenarii sau presupuneri, e realitatea pe care România a luat-o de bună fără să clipească.

Imaginile cu consilierul parlamentar încercând să intimideze agenţii de poliţie au ajuns în spaţiul public datorită lui Marian Godină şi, aparent, totul s-a întors împotriva scandalagiului. Laura Fulgeanu-Moagher, deputatul consiliat de Lucian Rădulescu, a anunţat public că încheie orice colaborare cu respectivul. Cu alte cuvinte nu l-a crezut vreodată capabil de aşa ceva. Cei de la PSD Prahova s-au dezis şi ei de Rădulescu, dar fără să-l decadă din funcţii sau să-l dea afară din partid. Doar dezicere, ceea ce e egal cu zero. Aparent, omul a primit ce a meritat. Asta să nu mai pomenim de amenzi care însumează aproape trei mii de lei.

Într-o ţară normală, astfel de reacţii ar părea fireşti. Însă în România, care de aproape trei decenii mimează democraţia, vorbim mai degrabă de praf în ochi.

La puţin timp după ce a fost sancţionat, Rădulescu a declarat că-i pare rău, dar, evident, de vină e poliţistul care, în buna tradiţie a statului paralel – cică îl vânează de ceva vreme, deşi pe înregistrare se aude la un moment dat că poliţistul îşi întreabă colegul „Cine-i ăsta?”. Bănuiesc că poliţistul i-a dat şi de băut înainte de a-l legitima.

Dar, după ce i-a trecut şocul şi i s-a terminat rezerva de cenuşă strategică numai bună de pus în cap, Rădulescu a revenit. Se pare că individul a sunat la 112 şi a reclamat că i-au fost luate actele de către poliţişti. Ce dacă pe înregistrare se vede cum părăseşte locul în trombă fără să i se dea voie?

După ce nici stratagema asta n-a dat roadele aşteptate, Rădulescu a schimbat strategia. Mai mult ca sigur, a primit asistenţă judiciară, posibil chiar de la partid sau – mult mai probabil – chiar de la superiorii poliţistului care şi-a permis să-i arate ce mic este. Astfel, agentul s-a ales cu plângere penală pentru că i-a încălcat lui Rădulescu drepturile. Şi e treabă serioasă, deoarece Godină n-a anonimizat datele cu caracter personal înainte de a face publică înregistrarea. Care înregistrare s-a făcut cu o cameră neomologată.

Practic, s-a întors roata. Cel sancţionat pentru încălcarea legii a reuşit să demonstreze că, de fapt, el este victima. Cică s-a încălcat regulamentul GDPR şi nu e bine să ne jucăm cu asta. Şi poliţia nu se joacă. Din informaţiile făcute publice de acelaşi Godină, am aflat că agentul care şi-a permis să-l deranjeze pe Rădulescu e anchetat cam dur de către un ofiţer. Genul de comportament care nu face cinste Poliţiei Române dar care, din păcate, tinde să devină reprezentativ pentru instituţie.

Foarte probabil, într-un final nefericit, agentul va fi sancţionat. Posibil să rămână şi fără serviciu, după cum l-a avertizat Rădulescu. Şi poate că va fi nevoit să-i ceară scuze şi să-i plătească daune. Nu e prima dată când se întâmplă aşa ceva în România – să ne amintim de poliţistul condamnat să plătească daune hoţului pentru că l-a umilit. Acolo, în celula lui, Dragnea poate zâmbi mulţumit, fărădelegea e apărată de lege; visul lui a devenit realitate. Nu-i ajută lui, dar e util pentru alţii.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
11.6 ° C
11.6 °
11.6 °
79 %
1.1kmh
0 %
mar
20 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
21 °
sâm
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Antrenorul FC Botoșani cățărat pe gard pentru ultimele indicații la meciul cu Dinamo.

EDITORIAL

De când am intrat în Uniunea Europeană banii au curs gârlă, mult peste 70 de miliarde de euro, continuă să vină și vor mai...

EPIGRAMA ZILEI

S-a enervat și a urlat De s-a cutremurat orașul Când și-a găsit soțul în pat Cu ... iepurașul!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...