vineri, februarie 3, 2023
AcasăActualitateaAgenţia Europeană pentru Medicamente încă nu recomandă a treia doză de vaccin

Agenţia Europeană pentru Medicamente încă nu recomandă a treia doză de vaccin

Nu există date suficiente pentru a recomanda utilizarea celei de-a treia doze a vaccinurilor anti-COVID-19, a anunţat Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), vineri, după ce Franța și Germania au dezvăluit că vor administra doze de supra-rapel persoanelor vulnerabile începând din luna septembrie, potrivit Digi24.

EMA a anunţat la jumătatea lunii iulie că are nevoie de mai multe date medicale înainte de a formula o recomandare în privinţa utilizării celei de-a treia doze, însă Germania şi Franţa, cele mai influente două ţări din UE, au decis deja să îşi continue planurile legate de administrarea dozelor de supra-rapel fără să mai aştepte decizia forului european.

Germania şi Franţa au ignorat astfel apelul lansat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care a cerut, miercuri, un moratoriu în privinţa celei de-a treia doze până când mai mulţi oameni se vor vaccina împotriva COVID-19 la nivel global.

„Deocamdată este prea devreme să confirmăm dacă şi când o doză de supra-rapel a vaccinurilor anti-COVID-19 va fi necesară, pentru că nu avem date suficiente din campaniile de vaccinare şi din studiile aflate în desfăşurare pentru a înţelege cât timp va dura protecţia oferită de vaccinuri”, au anunţat, vineri, reprezentanţii EMA, citaţi de Digi24.

Cu toate acestea, Germania intenţionează să administreze a treia doză pacienţilor cu imunitate compromisă, persoanelor cu vârste înaintate şi rezidenţilor din centrele pentru bătrâni începând din luna septembrie. Franţa lucrează la rândul ei la un plan ce vizează vaccinarea cu a treia doză în cazul vârstnicilor şi persoanelor vulnerabile începând din septembrie.

Comisia Europeană încurajează guvernele naționale să aștepte recomandarea EMA

După anunţarea planurilor formulate de guvernele de la Berlin şi Paris, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a spus că deciziile legate de vaccinările anti-COVID-19 sunt luate de guvernele naţionale, însă a insistat că în ceea ce priveşte doza a treia – ca şi în alte chestiuni – executivul UE încurajează „deciziile bazate pe ştiinţă, în concordanţă cu recomandările EMA”.

În ultimele luni, UE a rezervat miliarde de doze de la mai mulţi producători de vaccinuri anti-COVID-19 pentru anii viitori, considerând că ar putea avea nevoie de ele pentru a le folosi ca doze de supra-rapel sau pentru a combate noile variante ale coronavirusului. De asemenea, aceste doze ar putea fi donate ţărilor mai sărace.

EMA a anunţat că discută cu producătorii de vaccinuri anti-COVID-19 despre „planuri pentru a obţine date care să sprijine necesitatea dozei de supra-rapel”. Companiile Moderna şi Pfizer au fost deosebit de vocale în plan mediatic pentru a-şi argumenta poziţia potrivit căreia omenirea va avea nevoie în curând de doze de supra-rapel pentru a menţine niveluri ridicate de imunitate.

Îngrijorările OMS

Şi OMS este precaută în ceea ce priveşte absenţa datelor ştiinţifice despre necesitatea administrării celei de-a treia doze.

„Încă nu ştim cum, când şi dacă va fi nevoie de a treia doză”, a declarat un purtător de cuvânt al OMS într-o conferinţă de presă organizată vineri.

„Ar putea exista anumite grupuri de persoane cu anumite afecţiuni medicale şi care ar putea avea nevoie de doze suplimentare, dar, în acest stadiu, noi cerem, aşa cum am făcut-o încă de la debutul vaccinărilor, să împărţim dozele de vaccinuri acolo unde putem să facem acest lucru”, a adăugat acelaşi purtător de cuvânt.

Întrebat dacă planurile legate de dozele de supra-rapel sunt în concordanţă cu angajamentele repetate ale EU de a permite un acces echitabil la vaccinurile anti-COVID-19 pentru orice persoană din lume, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene nu a dorit să facă o declaraţie pe această temă.

Un raport intern al OMS din luna iunie, consultat de jurnaliştii de la Reuters, arată că această agenţie din cadrul ONU consideră că administrarea anuală a dozelor de supra-rapel pentru persoanele cele mai vulnerabile reprezintă scenariul cel mai probabil, dar este îngrijorată că o astfel de situaţie ar face ţările sărace să aştepte mai mult timp înainte de a avea acces la vaccinurile anti-COVID-19.

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
nori împrăștiați
6 ° C
6.1 °
3.3 °
46 %
4.5kmh
32 %
vin
4 °
sâm
2 °
Dum
-3 °
lun
-3 °
mar
-3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Muzeul Județean prin interior, dar încă sunt speranțe că nu o ia pe urma teatrului.

EDITORIAL

Probabil în tinerețea lui, domnul Statu a fost un exemplu de bunătate, deșteptăciune și echilibru, din moment ce astăzi multă lume se încăpățânează să-l...

GÂNDUL ZILEI

De ce plâng chitarele Știu doar felinarele Că ele aduc necazul Când ard de pomană gazul... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...