vineri, martie 29, 2024
AcasăActualitateaPescuitul la feeder de crap în lunile de toamnă

Pescuitul la feeder de crap în lunile de toamnă

Toamna, deja frigul își face apariția și aduce cu el o serie de schimbări și în ciclul de viață al peștilor. Prada – precum crapul – are o poftă acerbă de mâncare în aceste luni ale anului, deoarece acest pește simte nevoia să stocheze substanțe nutritive înainte de iarnă, când își va încetini metabolismul pe măsură ce apa se răcește.

Crapul se prinde toamna în marile lacuri și bălți din țara noastră, dar și în Delta Dunării. Pescarii ce sunt interesați de capturi mari, acum au ocazia să-ți îndeplinească această dorință, pentru că peștii se hrănesc mai mult și prind în greutate.

În contextul lunilor de toamnă, mai ales octombrie și noiembrie, este folosită mai ales tehnica feeder la pescuitul de crap. Aceasta este din ce în ce mai cunoscută printre pescarii din România și aplicată la pescuitul pe bălți și lacuri.

Prin această tehnică, crapul nu are prea multe șanse, el este păcălit rapid de pescari, mai ales dacă se folosește momeala potrivită. Metoda feeder este perfectă pentru crap, dar și alte specii de pești și se caracterizează prin:

  • Monturi fixe pe substrat în așteptare
  • Nada va rămâne în mod constant în arie cu momeala.

Pentru pescuitul la feeder sunt necesare echipamente dedicate, cum ar fi: mulinete și lansete feeder, coșulețe și momitoare, monturi și pellet feeder. Pescarii, în funcție de nivelul lor de experiență și de specia de pește vizată, aleg echipamente de calitate, mai ales când vine vorba de lansete feeder cu trei tronsoane, care pot fi picker, mediu sau heavy.

Pentru prinderea peștilor prin metoda feeder, pescarii au nevoie de lansete cu lungime de 3.60 sau 3.90 m. Cei începători în domeniul pescuitului, pot opta de exemplu pentru lansete cu lungime de 3.90 m, cu acțiune medie, care au o putere de aruncare de 170 g. Ei pot alege mulinete de dimensiunea 3.000 și monofilament de 0.22 sau 0.25 pe bobină.

În ceea ce privește alegerea cârligelor, la pescuitul prin metoda feeder se ține cont de specia de pește (ex. crap, plătică) ce trebuie prinsă, de talia acesteia, dar și de tipul de momeală folosită. Fiecare specie are anumite preferințe în ceea ce privește hrana, de aceea pentru a avea succes la pescuit, se aleg cele mai bune momeli, care pot fi de două tipuri:

  • Momeli feeder de atracție
  • Momeli feeder de nutriție.

Pentru pescuitul la crap ai nevoie de cârlige puternice, care sunt cele pentru metoda feeder. Unii pescari aleg cârlige de 8 și 10 pentru crap de 1.5 kg, sau de 10 și 12 pentru crap ce are greutatea de 1.2 kg.

În țara noastră pescarii pasionați de această metodă de pescuit la feeder, aleg scule de pescuit de calitate înaltă, lansete profesionale special concepute pentru pescuitul la crap, de la producători consacrați, pentru a se bucura din plin de o experiență plăcută și motivantă la pescuit.

Ei țin cont și de anotimp când vine vorba despre alegerea momelii și a locului de pescuit, pentru că există o diferență între experiența la pescuit toamna și cea din anotimpul de vară sau primăvară. Toamna, peștele preferă momeala mai consistentă, care este proteică, grasă și uleioasă. Unii pescari folosesc groundbait-ul ca nadă (cu ingrediente bogate în proteine), viermi, larve și alte momeli vii. Uneori astfel de tipuri de momeală pot oferi rezultate mai bune decât peletele.

An după an, crapul devine din ce în ce mai popular, pe măsură ce echipamentul de pescuit al crapului a devenit disponibil și pentru sportivii profesioniști și pentru cei care practică pescuitul de agrement, în general. Lansetele de pescuit la crap se aleg în funcție de condițiile de pescuit, distanța de aruncare și preț. Pentru a nu da greș în alegerea sculelor de pescuit este bine de ținut cont și de strategiile pescarilor profesioniști. De asemenea, puteți cere și sfatul unui șef de magazin ce vinde echipamente profesionale de pescuit.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
14.4 ° C
14.6 °
13.8 °
44 %
9.7kmh
13 %
vin
19 °
sâm
25 °
Dum
26 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...