19 + seven =

A password will be e-mailed to you.

Marius ILINCARU
jurnalist

Câteva sute de protestatari au fost de ajuns pentru a-l speria pe Costică Macaleţi. La începutul săptămânii trecute, cu o zi înainte de protestul pentru drumuri al botoşănenilor din sudul judeţului, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) declara că înţelege nemulţumirea oamenilor şi că aceştia sunt întru totul îndreptăţiţi să protesteze. Mai mult, el lăsa să se înţeleagă că se va întâlni a doua zi cu reprezentanţii protestatarilor pentru a le explica de ce s-a ajuns în situaţia aceasta şi ce soluţii are pentru respectivele drumuri.
A doua zi, stupoare. Când au ajuns protestatarii în Piaţa Revoluţiei, ia-l pe preşedintele CJ de unde nu-i. A dat bir cu fugiţii şi l-a mandatat la conducerea instituţiei pe vicepreşedintele Dorin Birta, că doar el e cel care răspunde de drumurile judeţene. O mişcare mai mult decât surprinzătoare pentru un om politic care se vrea de anvergură, care se laudă că este cel mai longeviv prefect botoşănean postdecembrist, care a avut şi vreo două mandate de deputat şi care se apropie de o pensie specială liniştitoare. Macaleţi a preferat să iasă urât din scenă, dar a avut el motivele lui, care au transpirat imediat după ce protestatarii au ajuns în faţa CJ. El a fost principala ţintă a protestului, pentru că el le-a promis astă vară oamenilor că în câteva săptămâni se va apuca de lucru, fiindcă are bani europeni pentru „drumul strategic”. Nu numai că nu a făcut-o, dar lucrările la drumul strategic sunt departe de a începe prea curând. Licitaţia a eşuat pentru că valoarea la care s-au estimat lucrările pentru drum a fost mai mică decât o presupun costurile actuale, iar reluarea ei ar putea dura câteva luni, başca perioada de depunere a ofertelor şi evaluarea lor. Ar fi de-a dreptul o minune ca lucrările măcar să înceapă în această toamnă. Poate că vor fi ceva plombări, dar şi acestea sunt legate tot de o licitaţie, cea pentru întreţinerea drumurilor judeţene, aflată în curs. Probabil că în scurt timp se va da un câştigător, dar, dacă ţinem cont de perioada de contestaţii, e greu de crezut că se vor apuca de plombări înainte de Paşti. Aceeaşi soartă o are şi drumul spre Iaşi prin Prăjeni.
Dar să revenim la preşedintele CJ. Vrea nu vrea, cu mai mult curaj sau mai multă laşitate, Costică Macaleţi se apropie cu paşi mari spre pensie. Îl mai despart de acel moment un an şi vreo două-trei luni. Din această perioadă, dacă nu se supără prea tare Doina Federovici, vreun an mai are asigurat mandatul de şef al CJ, dar cele două luni care îi rămân ar trebui să le petreacă la Agenţia pentru Protecţia Mediului, de unde e suspendat din funcţie. E greu de crezut că se va întoarce acolo, iar faptul că la Bursa Locurilor de Muncă a afirmat că i-ar plăcea să muncească în Spania, ne arată dimensiunea omului politic Costică Macaleţi.
Aşa poate se explică şi această apatie, ca să nu-i spun altfel, pe care a avut-o de-a lungul acestui mandat la cârma judeţului. Altele par a fi gândurile şi preocupările lui Costică Macaleţi. În acest context, îndemnul consilierului liber Mirela Saucă de a se pune pe treabă măcar în ultimul an, pentru a lăsa ceva în urma sa la şefia judeţului, nu mai pare acum chiar atât de maliţios, ci mai degrabă acoperit pe deplin de trista realitate. Poate că anvergura redusă a oamenilor de stat pe care îi alegem continuu de vreo trei decenii este cauza pentru care suntem condamnaţi la o stagnare periculoasă pentru viitorul nostru. Poate că ar trebui să găsim pe cineva care vrea cu adevărat să lucreze pentru societate şi nu pentru el sau partid, până când nu e prea târziu. E momentul să începem să căutăm, pentru că alegerile locale bat la uşă.

Apreciază calitatea articolului

15 VOTURI - MEDIE: 5,00
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele
Încarc...