spot_img
luni, aprilie 29, 2024
AcasăEditorialGroparii de pe ruinele României educate - Ciprian MITOCEANU, scriitor

Groparii de pe ruinele României educate – Ciprian MITOCEANU, scriitor

„A fost nevoie să moară oameni pentru ca această demisie să se producă. Dacă s-ar fi respectat legile, niciunul nu ar fi trebuit să moară”.

Cuvintele de mai sus îi aparțin lui Klaus Iohannis, cel mai costisitor turist al țării. Le-a rostit după nenorocirea de la Colectiv, când încă mai aveam speranțe în ceea ce îl privește. Au ieșit oamenii în stradă, au protestat și Guvernul Ponta a plecat. Au trecut opt ani de atunci, dar schimbările promise nu s-au materializat nici măcar pe hârtie. „Aceste schimbări sunt doar un nou pas în direcția îmbunătățirii performanței clasei politice românești (…) Sunt dispus să îmi asum aceste demersuri care vor duce spre o politică transparentă”. Același individ în același context.

Cu ani în urmă, pe vremea când încă mai descifram de capul meu tainele democrației – că doar nu avea nimeni interesul să ne învețe așa ceva; nu l-au lăsat nici măcar pe Rațiu să ne prezinte alfabetul – m-am mirat peste măsură când am citit că ministrul Transporturilor din Portugalia și-a dat demisia din cauza unui pod care s-a prăbușit în timp ce era traversat de un autobuz. Cum, domnule, să-și dea ministrul demisia? Doar nu s-a ocupat el personal sau firma din dotare de podul respectiv… Gândire de pe vremuri; așa ne-au educat pentru că așa le convenea. Asta fac și acum. Acarul Păun, ăla trebuie identificat și tras la răspundere, șefii nu trebuie deranjați niciodată.

De fapt, în cazul ministrului portughez, a fost vorba despre responsabilitate. Omul conducea un minister, nu făcea el toată treaba pe acolo, avea instituții subordonate și angajați. Undeva, în sistem, ceva nu a funcționat și ministrul și-a asumat răspunderea. Dacă îmi făceam mai bine treaba, dacă îmi selectam corespunzător colaboratorii… Dacă… N-a fost să fie și omul și-a dat demisia.

Din păcate, așa ceva nu o să vedem și-n România, și anume demisii de onoare ale ministrului de resort pentru că subalternii nu și-au făcut treaba. Și asta în condițiile în care năimiții care mișună prin ministere și instituții sunt, cu puține excepții, girați de partid. Partidul și-i asumă, îi promovează, le dă pâine și cuțit, trai pe vătrai și… Și cam atât, că de unde nu este nu poți cere. Pâine albă fără responsabilități. Se întâmplă ceva? Nu e nimeni vinovat.

Internatul liceului din Odorheiul Secuiesc s-a prăbușit peste copii. Un băiat și-a pierdut viața, o fată riscă să rămână paralizată. Genul de știri care te-ai aștepta să vină din lumea a treia, nu subiect de Breaking News într-o țară cu pretenții europene. Și, totuși, s-a întâmplat în România, o țară în care președinte este un fost profesor al cărui unic motiv de laudă e proiectul de țară „România educată”. O Românie educată în care elevii mor sub ruinele internatului sau pentru că nu au loc în microbuzul școlii – cum s-a întâmplat la Podu Iloaiei. O Românie educată în care elevii sunt înjunghiați de colegi în școală sau în autobuz – s-a întâmplat la Dorohoi. O Românie educată praf la testările internaționale în care nimeni nu e vinovat. Președintele s-a obosit să transmită un mesaj anost, așa cum ne-a obișnuit. N-a cerut demisii, ci doar „pedepsirea celor care se vor dovedi vinovați”. Ministrul Deca a băgat și ea un mesaj ipocrit, în care nesimțirea supremă e „ceea ce s-a întâmplat astăzi nu trebuie să se mai întâmple”. Din păcate, s-a întâmplat. Și vor urma și alte nenorociri, fără doar și poate, doar suntem țara lui „Lasă, bre, că merge și așa”. Avem instituții cu rol de control și avizare, dar acestea au doar rolul de a pasa de la una la alta responsabilitatea. La fel cum s-a întâmplat și în cazul incendiilor din spitale sau cu alte nenorociri petrecute în curtea statului sau datorită corupției din sistem. Angajații statului vin, își umplu buzunarele, fac hârtiile „să fie bine” și viața merge înainte. Nu pentru toți, din păcate.

Iohannis și-a luat ceva carne în congelator pentru ultimele postări. Mai ales de la cei care l-au votat și pe care i-a înșelat cu nesimțire. Despre Deca ce să mai vorbim? A preluat lopata de gropar șef de la Anisie și sapă, sapă… Altceva ce să facă? Să respecte legile, așa cum a cerut Iohannis acum opt ani?

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
12.7 ° C
12.7 °
8.8 °
77 %
1.4kmh
0 %
lun
20 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
22 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Antrenorul FC Botoșani cățărat pe gard pentru ultimele indicații la meciul cu Dinamo.

EDITORIAL

De când am intrat în Uniunea Europeană banii au curs gârlă, mult peste 70 de miliarde de euro, continuă să vină și vor mai...

EPIGRAMA ZILEI

S-a enervat și a urlat De s-a cutremurat orașul Când și-a găsit soțul în pat Cu ... iepurașul!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...