spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăInterviu„Schimbarea situaţiei din Centrul Vechi nu ţine de poliţie, ci de societate”

„Schimbarea situaţiei din Centrul Vechi nu ţine de poliţie, ci de societate”

Comisarul şef Costel Gîtlan, aflat la comanda Inspectoratului Judeţean de Poliţie, crede că se la poliţişti se cere mai mult decât le permite legea.

 

– Sebastian GHEORGHIU

sgheorghiu@monitorulbt.ro

 

Reporter: – Domnule comisar şef, de ce credeţi că s-a ajuns în situaţia ca oamenii să solicite aplicarea legii în Centrul Vechi al municipiului şi în Parcul Tineretului?

Costel Gîtlan: – Toţi oamenii cer aplicarea legii, din tot judeţul. Şi cei de la Darabani cer aplicarea legii, şi cei de la Ştefăneşti, cu atât mai mult cei din Centrul Vechi. Totuşi, din punct de vedere operativ, nu avem o situaţie deosebită în cele două zone faţă de restul judeţului. Tensiunea acumulată vine, însă, din altă parte, şi ar trebui să vedem istoria acestei zone.

– Dar aceste nemulţumiri au apărut aşa, deodată?

– Aceste animozităţi apărute între locuitori noi le tratăm ca atare. Noi nu facem deosebirea între cetăţeni pe baza etniei. Aplicăm legea fără părtinire, în mod imparţial şi fără deosebire între rasă, sex sau altă apartenenţă. Pot să vă spun, însă, că, în ultimul timp, nu avem mai multe sesizări din partea cetăţenilor decât în anii anteriori. Am observat aceasta din statistică. Societatea e mai polarizată în acea zonă, iar viaţa este mai efervescentă decât în restul municipiului, dar din punctul nostru de vedere avem zone în care s-au comis infracţiuni mult mai grave decât în Centrul Vechi.

– Se poate vorbi de o neimplicare a autorităţilor?

– Nu aş putea să mă exprim în sensul acesta, pentru că nici nu stă în căderea mea şi nici a instituţiei pe care o reprezint să analizăm atitudinea sau activitatea altor instituţii. În schimb, rolul nostru este limitat. Trebuie să vedem exact ca pe piaţă – cererea şi oferta. Ni se cere mai mult decât ne permite legea să oferim, pentru că sunt anumite aspecte care nu sunt de competenţa noastră. În schimb, sunt sigur că fiecare depune interes pentru a-şi face treaba la nivelul maxim. Pot să vă spun că am primit ajutor din partea celorlalte instituţii, am colaborat cu Jandarmeria, cu Situaţii de Urgenţă, şi la fel de bine lucrăm cu celelalte structuri cu care avem parteneriate. Trebuie să vedem, însă, şi partea de educaţie, de integrare a cetăţenilor din Centrul Vechi, pentru că multe din aspectele de acolo ţin de cultură şi de spiritul civic. În cadrul întâlnirilor s-a discutat inclusiv acest aspect pentru că, de multe ori, noi avem o atitudine de non combat. Sunt câţiva care iau atitudine şi care sunt mai apoi arătaţi cu degetul. Cea mai mare parte a populaţiei nu se implică, dar eu sunt singur că atunci când vom cultiva sentimentul acesta, nu neapărat de respectarea legilor scrise, cât mai ales a celor de convieţuire, situaţia se va schimba în bine.

– Dar sunt persoane care se implică…

– Există şi situaţii când aplicarea legii nu are efectul scontat, dar asta nu din cauza actelor normative. Sunt persoane care reacţionează altfel la aplicarea legii – în loc ca sancţiunea să aibă un efect educativ, dimpotrivă, îl înrăeşte şi mai tare. Noi aplicăm sancţiuni contravenţionale, dar sunt persoane care sunt insolvabile, în sensul că nu achită niciodată amenzile, pentru că în cultura lor nu sunt obişnuiţi să aibă conturi bancare sau bunuri pe numele lor.

– Dar aceste aspecte nu sunt analizate de celalte instituţii, pentru că omul care a greşit trebuie să conştientizeze că trebuie să schimbe ceva?

– Se discută.

– Şi de ce revin oamenii cu atâtea petiţii? Şi acum trei ani au trimis memorii. Nu este un semnal că măsurile luate nu îşi ating scopul?

– Oarecum da, pentru că fenomenul din Centrul Vechi persistă. Adică sunt cetăţeni nemulţumiţi de comportamentul altor cetăţeni, dar rezolvarea acestui fenomen nu ţine exclusiv de structurile de ordine publică. Trebuie să vedem care sunt instituţiile şi care sunt cei care au pârghiile necesare. Inclusiv ONG-urile, care au un rol important, pentru că între noi şi cetăţeni ar trebui să existe acest liant reprezentat de organizaţiile civile. Am avut deja discuţii, le-am cerut să ne ajute. Încercăm să identificăm problemele, să vedem care sunt soluţiile. Eu consider că doar cu un efort conjugat al tuturor instituţiilor vom putea rezolva această problemă. Cred, însă, nu se poate vorbi de un termen scurt, de câteva luni, ci în timp.

– Totuşi, chiar domnul prefect spunea că s-a ajuns ca unii să sfideze inclusiv forţele de ordine solicitând amenzi mai mari. Legea trebuie modificată?

– Legea trebuie aplicată aşa cum este, pentru că, la drept vorbind, eu nu cred că-i cade bine vreunui cetăţean atunci când este sancţionat. Faptul că s-a cerut amendă mai mare, într-un caz particular, eu nu cred că trebuie generalizat. Revin la ideea anterioară – contează foarte mult atitudinea pe care o are cetăţeanul faţă de aplicarea legii, de legile scrise sau nescrise ale convienţurii.

– Cum credeţi că s-ar putea detensiona şi nu ar fi nevoie de o implicare mai concretă?

– Să ştiţi că am stat la masa dialogului, însă nu ne-am rezumat doar la a face planuri pe hârtie. Am pus în practică un plan comun cu celelalte instituţii pentru cunoaşterea situaţiei operative pe raza întregului municipiu, cu preponderenţă pe Centrul Vechi şi Parcul Tineretului. Acest plan comun este cu termene precise, cu sarcini concrete. Permanent analizăm ce se întâmplă acolo şi încercăm să avem o reacţie. Inclusiv cei din comunitatea romă au participat la discuţii, şi-au asumat o răspundere, şi-au asumat anumite sarcini. Probabil, în viitor se vor vedea şi rezultatele.

– Ce probleme întâmpinaţi în acest demers?

– Nu sunt probleme deosebite în aplicarea legii.

– Cum veţi lucra cu oamenii de acolo, pentru că, la drept vorbind, este singura minoritate care ridică probleme pentru că avem evrei, armeni, lipoveni, greci, dar nu se întâmplă aşa ceva în cazul lor?

– Nu putem lansa păreri şi opinii pe comunităţi sau minorităţi, pentru că nu facem o astfel de analiză. Cu toată răspunderea o spun. Aici putem face studii sociologice, studii de altă natură, dar poliţia face o analiză a situaţiei operative.

– Ar fi nevoie şi de un sociolog în analiza situaţiei?

– Poate chiar ar fi nevoie. Ar fi nevoie să vedem şi gradul de ocupare în câmpul muncii a persoanelor de acolo, gradul lor de şcolarizare, să vedem aspecte legate de situaţia locativă, de obligaţiile lor sociale, pentru că, pe lângă drepturi, au şi obligaţiile corelative pe care trebuie să şi le îndeplinească – să plăteşti chiria, să respecţi ceilalţi cetăţeni, să nu faci zgomot, etc. Trebuie să vedem tot acest ansamblu de probleme ca să găsim şi soluţiile.

– Legile existente vă ajută?

– Legile ne ajută, dar noi, ca instituţie, trebuie să fim garantul respectării drepturilor omului. Când au fost probleme, am luat imediat măsuri. Când s-a tulburat liniştea şi ordinea publică am intervenit cu jandarmii, s-au dat amenzi, s-au făcut dosare penale. La fel, colegii de la Poliţia Locală intervin.

– Vă aşteptaţi şi la un sprijin din partea altor instituţii?

– Am văzut dorinţă din partea tuturor, iar, dacă o instituţie nu îşi va face treaba, atunci sigur se va vedea acest lucru. Eu ce pot să spun este că problemele nu s-au acutizat, ci au fost constante, dar schimbarea situaţiei nu ţine de poliţie, de jandarmerie, ci ţine mai mult de societate în ansamblu.

– Ce strategie v-aţi gândit să aplicaţi pentru ca măsurile să aibă rezultat?

– Strategia este una singură – să aplicăm legea. Este şi acel spaţiu pus la dispoziţie de Primărie unde avem acces acum şi acel spaţiu în Centrul Vechi, unde avem acces noi de la poliţie, cei de la Jandarmerie şi Poliţia Locală, unde vor putea fi desfăşurate o serie de activităţi. Nu va fi o secţie propriu-zisă, dar va fi un program permanent, pentru că sunt poliţiştii de proximitate şi poliţiştii de ordine publică. Suntem ţinuţi de efectivele pe care le avem pentru că avem un deficit destul de mare de poliţişti. În plus, intensitatea patrulărilor se va stabili în funcţie de probleme. Dacă vor fi probleme, automat vom avea mai multe patrule.

– Când va vedea populaţia o schimbare?

– Cred că populaţia observă şi în momentul de faţă se intervine şi că noi ne facem datoria. Eu mi-aş dori ca într-o zi, cât mai curând posibil, să nu mai vorbin de o situaţie diferită în acele zone şi ca Centrul Vechi să redevină o zonă absolut normală, din toate punctele de vedere.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.9 ° C
10 °
8.2 °
97 %
1.3kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
15 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...