sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăInterviu„Suntem în continuare la mâna noastră pentru calificarea în play-off”

„Suntem în continuare la mâna noastră pentru calificarea în play-off”

Antrenorul Costel Enache susţine că echipa trebuie să facă faţă presiunii, pentru că acolo se face diferenţa între campioni şi restul.

 

– Reporter: Care ar fi concluziile dumneavoastră după aceste 22 de etape scurse din acest sezon?

– Costel Enache: Concluzia mea ar fi următoarea: într-adevăr, ultimele evenimente în viaţă îţi lasă urmele cele mai adânci, dar trebuie să fim lucizi şi să analizăm întreaga activitate. Din punctul meu de vedere cred că a fost un sezon bun, chiar destul de constant şi mă refer la rezultate pozitive întrerupte foarte rar de câte un eşec. De asemenea, cred că şi Cupa României este un mare plus, o competiţie în care am avut un parcurs cel puţin inedit pentru clubul nostru, având în vedere că suntem într-o fază în care nu am mai fost până acum. Şi acest lucru vine în sprijinul afirmaţiilor mele şi arată că sezonul a fost unul bun până acum. Sigur, sezonul bun trebuie continuat imediat cu cele patru etape în care trebuie să fim foarte concentraţi.

– Simt totuşi că aveţi o undă de regret după ultimele rezultate!

– Într-adevăr… Cel puţin după meciul de la Astra! Trebuia să gestionăm mai bine situaţia. Am avut punctul asigurat în minutul 85 şi din păcate am pierdut. Părea un punct foarte securizat însă la singurul atac, dacă îl putem numi aşa, al adversarului din repriza a doua am pierdut, iar înfrângerea ne-a dereglat un pic obiectivul. Mergem în continuare, ne luptăm şi credem în şansa noastră.

– Vă reproşaţi faptul că nu aţi făcut pasul înapoi la 1-1, că nu aţi securizat, aşa cum aţi spus, punctul?

– Nu, sub nici o formă nu îmi reproşez, pentru că în momentele în care echipa juca foarte avansat, momente în care nu am avut nici o clipă ameninţată poarta, nu trebuia schimbat nimic din punctul meu de vedere. Era un moment în care gestionam foarte bine jocul, aveam avantaj numeric şi eram foarte bine echilibraţi defensiv, pentru că nu a fost nici o problemă în defensivă, nu era pentru mine niciun motiv să schimb. După 2-1 da, putem vorbi de altceva, dar noi nu trebuie să analizăm lucrurile după meci. Noi trebuie să analizăm lucrurile în timp real, în momentul acţiunii. De ce să fi schimbat ceva, din moment ce adversarul nu a ajuns niciodată la poartă? Conta ce se întâmplă pe teren, nu neapărat rezultatul. Dacă adversarul nu a avut niciun şut pe poartă, ce puteam să schimb să fac mai bine?

– Totuşi cam ciudate şi în acelaşi timp dureroase aceste ultime două înfrângeri cu FCSB şi Astra, ambele venite pe fondul unui joc bun, de care aţi fost mulţumit!

– Da! Din păcate nu am mai avut acea putere de concentrare mentală, pentru că au fost situaţii în care am luat goluri din nişte decizii eronate, din nişte interpretări greşite de situaţii. Da, e ciudat! Uitaţi-vă la statistică. În ultimele două meciuri, cu FCSB şi Astra, am avut 34 de şuturi la poartă şi 13 cornere fără ca adversarul să beneficieze de unul! Mult peste adversar! Contrar organizării de joc sau a fluxului de joc, a direcţiei jocului, am pierdut. Iau lucrurile acestea ca pe un moment în care deciziile nu au fost cele mai bune. Asta pentru mine înseamnă că factorul mental a fost din nou decisiv, iar perioada foarte lungă de concentrare bună, pentru că jucătorii au fost concentraţi în meciuri şi în antrenamente, am fost foarte mulţumiţi de ei, au lăsat anumite urme şi mici scăpări pe final pe care, într-un anumit context, le văd normale. Acestea însă ne-au făcut să fim trişti sau supăraţi după ultimele rezultate.

– Nu ar putea fi şi presiunea rezultatelor una din cauza acestor înfrângeri?

– Aş vrea să cred că lucrurile s-au desfăşurat conform analizei mele. Oboseala mentală să fi dus la acele decizii greşite în anumite situaţii ale jocului. Sper să fie asta şi nu presiunea rezultatelor. E adevărat însă că nu de multe ori am avut posibilitatea, nici eu, nici jucătorii şi nici clubul nostru, să ne luptăm pentru obiective pozitive, importante şi nu pentru evitarea retrogradării. Nu mulţi dintre noi am avut această şansă şi e posibil pentru fiecare dintre noi să fie o presiune. Putem lua în calcul şi acest aspect. Noi trebuie să învăţăm, din aceste lucruri şi să facem faţă presiunii pentru că acolo se face diferenţa între campioni şi restul. Diferenţa se face în momentul în care ştii să gestionezi situaţiile dificile. Asta trebuie să facem şi noi.

– Pe undeva cred că vă bucuraţi că acesta a fost ultimul meci şi că nu vor mai fi jocuri în acest an!

– Da, în clipa aceasta sunt de acord cu tine. E greu de gestionat ultima parte pentru că lasă urme adânci. Orice înfrângere îţi aduce o doză de neîncredere sau de dezechilibru în partea mentală.

– Cum explicaţi lipsa de eficacitate a atacanţilor?

– Când vine o întrebare, eu trebuie să răspund la ea, însă nu aş putea să spun lucruri negative despre jucătorii mei, deşi fiecare dintre noi are şi minusuri sau lipsuri. Eu vreau să scot în evidenţă doar lucrurile bune făcute de jucătorii mei aşa că la această întrebare voi răspunde astfel: modelul nostru de joc nu este unul de a scoate în evidenţă atacanţii, motiv pentru care la noi alţii au ieşit în evidenţă. Fluxul nostru de joc este dus într-o altă zonă decât cea centrală. Poate aşteptam o eficacitate mai mare de la fiecare, dar eu vreau să remarc că fiecare dintre ei a făcut maxim din ce a putut, s-a luptat, a vrut să ajute echipa însă atât s-a putut la momentul acesta.

– Totuşi, Daniel Popa, Esteban Ciaccheri şi Benjamin Kuku au împreună un gol, marcat de Popa!

– Ştiu, nu trebuia să-mi reaminteşti!

– Înseamnă că se impune clar mai mult ca oricând cel puţin un transfer în această zonă!

– Vom analiza cu toţii lucrurile acestea. Suntem la o zi de la terminarea activităţii. Vom trage concluzii şi vom căuta soluţiile cele mai bune pentru echipă, pentru a îmbunătăţi activitatea.

– Sincer, e nevoie de transferuri masive în această iarnă pentru a nu rata play-off-ul?

– Masive sub nici o formă! Din punctul meu de vedere, continuitatea, omogenitatea, empatia dintre jucători sunt lucruri decisive când vorbim de noi, FC Botoşani! Este un lot în care s-a creat o empatie interesantă şi una care ajută activitatea. E foarte important să menţinem grupul unit. Relaţiile dintre jucători trebuiesc păstrate şi îmbunătăţite dacă putem face lucrul acesta. Cu siguranţă însă, dacă vom avea posibilitatea să aducem jucători care se încadrează pe acest profil şi care pot ajuta profesional echipa, o vom face, îi vom aduce. Dar nu vom face schimbări doar de dragul de a le face. Lucrurile trebuie analizate bine, cu logică, cu factorii pe care putem să-i acoperim pentru că avem nişte standarde sau nişte reguli în cadrul clubului.

– Antrenorul lui Dinamo, Vasile Miriuţă a spus că şi-l doreşte pe Daniel Popa şi a dezvăluit că, conform înţelegerii existente îl poate lua încă din această iarnă. Există vreo şansă să-l mai opriţi aici?

– Nu, nu avem nici o formă de a reţine jucătorul. Nu avem puterea aceasta. Doar că în momentul în care ei îl iau mai devreme de un an, asta însemnând vara lui 2018, atunci trebuie să plătească o sumă de bani, care e mică. Dacă vor o să-l ia.

– Revenirea lui Cătălin Golofca de la FCSB este un câştig pentru FC Botoşani?

– Cătălin e un jucător care a confirmat la noi, care a ajutat echipa şi care poate face diferenţa. El ne poate ajuta în orice clipă, dar e bine să vorbim în momentul în care se realizează lucrurile, pentru că aşa tot vorbim de transferuri, de veniri, de plecări, dar până în acest moment nu avem nici o certitudine. Sperăm ca lucrurile să se limpezească repede. Asta e cel mai important. Să avem certitudinea să ne facem nişte planuri corecte pentru perioada de pregătire.

– După jocul cu Astra aţi afirmat că suntem în continuare la mâna noastră în ceea ce priveşte calificarea în play-off!

– Şi o repet: suntem în continuare la mâna noastră însă important este să gestionăm bine partea de început a anului.

– Ce anume?

– Clar, pregătirea! Ne trebuie foarte mare seriozitate, foarte multă muncă, apoi să conştientizăm momentul în care suntem, unde suntem, să nu ne apese presiunea, să fim optimişti, să avem încredere şi motivaţi. Mai avem patru jocuri din acest campionat, grele, dar patru jocuri în care putem obţine punctele necesare calificării noastre în play-off.

– Ştiu că de regulă nu faceţi promisiuni, însă acum, la final de an, le promiteţi suporterilor că veţi duce FC Botoşani în play-off?

– Promisiuni putem face, dar nu de genul că vom bate pe cineva sau că vom face nu ştiu ce lucruri. Putem face o promisiune foarte clară, am mai spus-o şi cred că ne-am ţinut de cuvânt, că vom încerca să facem maxim din ceea ce putem şi că ne vom lupta. Eu cred că echipa s-a luptat în acest campionat. Nu am cedat lucrurile uşor şi chiar şi atunci când am pierdut, nu s-a întâmplat să fim călcaţi în picioare. Am încercat să dăm maxim din ceea ce putem şi aşa vom face în continuare.

– Credeţi că totul se va decide doar pe teren?

– Nu vreau să cred că se pot realiza obiective în afara terenului. Refuz să cred acest lucru!

 

– Interviu realizat de Cristian PRISACARIU

cprisacariu@monitorulbt.ro

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
câțiva nori
6.9 ° C
7.2 °
5.5 °
95 %
1.4kmh
17 %
sâm
14 °
Dum
14 °
lun
7 °
mar
10 °
mie
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

În vremurile astea de război e mai bine să fii prevăzător și să umbli cu casa la tine.

EDITORIAL

În urmă cu ceva timp, la o oră de maximă audiență, un important post de televiziune național ne aducea la cunoștință – în urma...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...