spot_img
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăInterviu„Sunt om de afaceri, dar fără fotbal nu pot sta”

„Sunt om de afaceri, dar fără fotbal nu pot sta”

Cornel Şfaiţer, fostul preşedinte al FC Botoşani, susţine că renunţarea la echipă este cea mai grea decizie, dar va rămâne implicat total în acel fenomen.

 

Reporter: – Domnule preşedinte…

Cornel Şfaiţer: – Fost, fost preşedinte!

– Îmi vine greu să vorbesc la trecut, şi cred că nu numai eu sunt în această situaţie având în vedere că numele FC Botoşani era asociat cu imaginea dumneavoastră şi invers! Cum a fost această săptămână pentru dumneavoastră, după ce v-aţi anunţat retragerea de la FC Botoşani?

– A fost o săptămână foarte grea, în care nu am avut deloc linişte. După conferinţa de presă pe care am susţinut-o, în care am anunţat că mă retrag, am fost nevoit să stau numai pe telefon şi, din respect, să vorbesc cu oamenii care m-au sunat din întreaga ţară, oameni de fotbal cu care am colaborat în toţi anii în care am fost implicat în fotbal. Mi-a fost chiar greu! M-au abordat foarte mulţi botoşăneni, foşti jucători, suporteri, oameni care chiar m-au apreciat pentru ceea ce eu am făcut pentru fotbalul botoşănean în cei 21 de ani. Nu mi-a fost uşor, dar sper ca de acum să am liniştea necesară, efectiv să mă liniştesc şi să dau drumul proiectelor pe care le am. Ştiţi foarte bine că sunt om de afaceri, dar ştiţi la fel de bine, lucru care este perfect adevărat, că nici fără fotbal nu pot sta. O să urmăresc în continuare fenomenul, echipa, şi asta le-am şi spus în momentul în care mi-am luat rămas bun de la jucători în vestiar, pentru că sunt jucători în care eu cred mult!

– Este adevărat că luni, în momentul în care i-aţi anunţat în vestiar pe jucători că renunţaţi, unii dintre ei v-au spus că vor să-şi rezilieze contractele şi să plece de la echipă?

– Da, dar am discutat cu ei şi le-am explicat că sunt jucători profesionişti, sunt sub contract şi Botoşaniul are nevoie de ei şi până la urmă ei trebuie să-şi vadă de interesul personal! Le-am cerut să dea totul pentru FC Botoşani!

– Faptul că opinia publică, dar şi mass-media, atât locală cât şi centrală, v-au cerut să reveniţi asupra deciziei, nu v-a sensibilizat?

– Am rămas plăcut impresionat şi chiar am remarcat acest lucru. Am văzut că nimeni nu mi-a reproşat nimic şi cred că nici nu ar fi avut de ce să o facă, pentru că nu am jignit niciodată pe nimeni, nu am avut divergenţe cu nimeni. Am fost respectat şi la rândul meu am respectat pe toată lumea. Mă voi linişti puţin, după care o să mă vedeţi din nou pe stadioane pentru că fotbalul este viaţa mea. O să urmăresc în continuare jucători, viitoare talente ale fotbalului românesc, pentru că am acest fler, am această pasiune, şi dacă voi vedea că la FC Botoşani vor fi condiţii bune de pregătire şi de performanţă şi cu ce se vrea aici cu echipa a doua o să-i propun şi aici.

– Este adevărat că acest subiect legat de echipa a doua a fost cel care a produs ruptura definitivă între dumneavoastră şi Valeriu Iftime?

– Da, este adevărat! Aici s-a umplut paharul. Am început ceva constructiv de doi ani, la nivel de centru şi juniori, s-a făcut un pas important şi eu am dorit continuitate, ca cei care erau în staff-ul tehnic de acolo, în frunte cu Dănuţ Stoica, cu preparatorul fizic, cu antrenorii de la centru, Chirilă, Frumuz, Honciuc, Şchiopu, doream să aibă continuitate în ce au început, şi aveam eu o altă viziune în ceea ce priveşte echipa a doua, cu un staff alcătuit din foşti jucători în frunte cu Vespazin Colban. Colbi este un băiat în care eu am mare încrede şi îi prevăd un viitor strălucit, pentru că are acest har. Este muncitor, este localnic, este un jucător care a fost emblematic pentru FC Botoşani, un antrenor care a demonstrat că ştie meserie, un simbol al fotbalului botoşănean. L-am vrut tot timpul alături de noi şi acum am considerat că este momentul ca el să facă parte din acest proiect. L-am vrut pe el pentru că nu doream să facem cheltuieli exagerate şi am dorit să dăm credit şi localnicilor. Era un proiect interesant, în care trebuia să mă implic 100%, cu jucători tineri, talente pe care eu şi colaboratorii mei i-am urmărit, care să fie cazaţi, cantonaţi la Vorona, un fel de semi-academie, cu o susţinere şi o tematică foarte bine pusă la punct, cu o evaluare atentă: medicamentaţie, alimentaţie, şcoală, absolut tot. Aşa am gândit-o la timpul respectiv. Era una din variante. Nu am fost însă pe aceeaşi lungime de undă cu Valeriu Iftime, lucru care m-a deranjat. Asta pe lângă altele care au mai fost!

– Apropo de altele care au mai fost, domnul Iftime mi-a declarat că sunteţi supărat pe Cătălin Anton, omul pe care el l-a adus în club să facă munca executivă. Aţi avut clinciuri cu domnul Anton?

– Cătălin Anton nu e reprezentativ pentru mine, nu e om din fenomen. El a făcut cu totul şi cu totul altceva, numai fotbal nu. Nu este Anton motivul plecării mele de la FC Botoşani, nici pe departe! Este însă adevărat că nu am fost niciodată de acord cu modalitatea sa financiară. Cu asta cred că am spus tot!

– V-a deranjat că domnul Anton este apropiat de grupul Elsaco şi că a fost adus de Valeriu Iftime în club?

– Încă o dată vă spun: nu e reprezentativ pentru mine, nu e din fenomenul fotbal şi nu am fost de acord cu modalitatea sa financiară. În plus, el a fost adus pentru cu totul şi cu totul altceva în club, iar acum face cu totul şi cu totul altceva. Venirea sa în club a fost aprobată de Consiliul de Administraţie, am spus că facem o echipă mai puternică, după care nu am mai fost de acord cu modalitatea sa financiară.

– V-aţi întâlnit cu domnul Valeriu Iftime după ce v-aţi anunţat retragerea?

– Da. Ne-am întâlnit, am vorbit civilizat, am repetat toate discuţiile pe care le-am avut anterior deciziei mele pe care am făcut-o publică. Am avut o întâlnire şi cu domnul primar Cătălin Flutur şi l-am rugat să-mi respecte decizia! I-am spus şi domnului primar cum vă spun şi dumneavoastră: niciodată să nu spui niciodată! Vom vedea în viitor ce va fi! Deocamdată am luat această decizie şi vreau să-mi fie respectată!

– În momentul în care aţi anunţat că vă retrageţi aţi spus că ratarea play-off-ului v-a afectat foarte mult. Cum vă explicaţi faptul că în ultimele două sezoane am fost foarte aproape de a intra în play-off, dar am eşuat? A fost presiunea prea mare, sau ce s-a întâmplat?

– A fost presiunea mare şi nu am avut jucătorii potriviţi. Eu asta am crezut: că jucătorii cu experienţă ne pot duce în play-off! Am avut jucători care au jucat la un nivel mai mare, un Achim, un Unguruşan, un Golubovic, jucători care aşteptam să aducă un mare plus. Nu cred că era cineva care să se gândească că Botoşaniul nu va fi în play-off. Am pierdut nopţi, zile întregi consumându-mă după ce am ratat play-off-ul.

– Eraţi unul dintre cei mai puternici sponsori ai echipei prin firma dumneavoastră! Vă retrageţi şi din calitatea de sponsor?

– Voi analiza. Nu pot să vă dau un răspuns în acest sens. Eu am căutat tot timpul să-mi plătesc loja, să plătesc abonamente, pe care le achiziţionam în număr foarte mare, am vrut să fiu un exemplu.

– Deci este adevărat că achiziţionaţi anual 200-300 de abonamente!

– Au fost suficiente! Mi-am plătit loja, reclama, abonamentele, am plătit cu vârf şi îndesat.

– Aţi făcut un calcul, cam câţi bani aţi băgat în toţi aceşti ani la  FC Botoşani?

– Mulţi m-au întrebat, dar niciodată nu am făcut calcule. Am fost dedicat cum nu au fost alţii, dar tot ce am făcut, am făcut din pasiune, din inimă, am căutat să fac lucrurile chiar mai bine decât pentru mine. De când am intrat în fenomen şi până acum am avut o relaţie foarte bună indiferent de cine a fost la conducerea Consiliului Local sau Consiliului Judeţean, de la primul şi până la ultimul consilier şi om din stadion. Chiar am respectat mereu toţi botoşănenii şi pe această cale ţin să mulţumesc public fiecărui om care din puţinul lui şi-a cumpărat bilet şi a ajutat astfel enorm clubul! Eu am ţinut mult la imaginea Botoşaniului şi cred că fotbalul a fost şi este un vector important de imagine pentru judeţul nostru. Nu o să-mi pară rău niciodată de ceea ce am făcut pentru FC Botoşani. Chiar mă mândresc de ceea ce am reuşit. Nu o să ies din fenomen şi o să urmăresc cu mai mare atenţie de aici încolo ce întâmplă în fotbalul românesc şi în special la FC Botoşani! Dacă lucrurile vor fi pozitive, voi ieşi public şi ca fost preşedinte îi voi felicita. Eu rămân cu această satisfacţie, că în decursul acestor două decenii am făcut ceva pentru Botoşani fără absolut niciun interes. Nimeni nu cred că va putea vreodată să-mi reproşeze că eu am profitat de pe urma FC Botoşani. Imaginea mi-am făcut-o doar prin munca mea, prin rezultate şi doar pe banii mei. Niciodată nu am făcut niciun decont. Eu tot timpul am adus. Eu mereu m-am implicat şi am fost atent la toate detaliile şi mereu când am intrat în stadion am adus câte ceva. Repet, mereu când am intrat pe poarta stadionului am adus câte ceva şi nu am venit cu mâna goală, şi nu am luat niciodată nimic.

– Mulţi suporteri nu văd FC Botoşani fără dumneavoastră!

– FC Botoşani va avea viitor şi fără mine. Important e că nu au plecat ceilalţi, nu?

– Cât va fi această pauză?

– Chiar nu ştiu. Toată lumea mă întreabă, dar nu am încă un răspuns la această întrebare. Cert este că îmi trebuie o perioadă de linişte. Nu ştiu însă cât!

– Veţi pune anumite condiţii dacă vă veţi lua în calcul revenirea la FC Botoşani?

– E posibil! Nu ştiu însă când şi nu ştiu dacă o voi mai face!

 

– Cristian PRISACARIU

cprisacariu@monitorulbt.ro

Deja ai votat!

3 COMENTARII

  1. Un om bun si drept nu-si poate desfasura cu succes activitatea intr-o societate polarizata , unde succesul mafiot al praduitorilor si coruptilor din diverse domenii predomina . Nimic nu ne-ar mira ca la anul , in aceiasi perioada , BOTOSANII sa nu mai figureze prin liga I – a , iar unii din patroni sa se de-ie de ceasul mortii ca pierd o importanta sursa de venit , de distractie si recunoastere pe plan national .

  2. Sfaiter chiar a facut ceva pentru Botosani,chiar se pricepea la fotbal.Daca ramanea Sfaiter cu siguranta nu eram in situatia de acum .Sa inceapa campionatul si noi sa n-avem un varf de atac in lot.Nu plecau cu siguranta asa multi jucatori importanti .cel putin 8 titulari numai in aceasta vara.Respect Sfaiter!

Botoșani
cer fragmentat
4.3 ° C
4.3 °
4.3 °
81 %
1.3kmh
66 %
sâm
19 °
Dum
21 °
lun
21 °
mar
21 °
mie
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

În urmă cu aproape un an, mai exact pe 14 aprilie 2023, în „Monitorul de Botoșani”, apărea sub umila mea semnătură un editorial intitulat...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...