Angel Gheorghiu, primarul oraşului Bucecea, este la primul mandat în fruntea urbei, dar are o mulţime de realizări şi proiecte noi pentru comunitate.
– Pentru început, vă rog să ne vorbiţi despre parcursul dumneavoastră profesional şi politic.
– Am 40 de ani și sunt de profesie economist, licențiat în Științe Administrative. Formarea profesională este importantă pentru mine, de aceea am urmat diverse cursuri și specializări. Am absolvit cursurile unui master în Drept și Administrație Publică Europeană, Programul de formare specializată pentru ocuparea unei funcții publice corespunzătoare categoriei înalților funcționari publici, acreditat de Institutul Național de Administrație. Sunt specializat în achiziții publice, managementul proiectelor cu fonduri europene, am studii în domeniul de securitate și bună guvernare, dar și în gestionarea situațiilor de risc. Am început cariera administrativă ca inspector achiziții publice, după care, timp de cinci ani am fost viceprimar şi am gestionat investițiile locale. Din 2017, timp de aproape trei ani am fost Subsecretar de stat în cadrul Ministerul Dezvoltării Regionale, funcție care mi-a acordat șansa de a dobândi o experiență administrativă și managerială foarte importantă. Am reprezentat cu succes activitatea ministerului atât la nivel național, cât și peste hotare, în delegațiile pe care le-am avut în țări precum Franța, Spania, Germania, China, Bulgaria. În prima parte a anului 2020, am fost administrator public şi am coordonat cele mai importante proiecte ale orașului. Începând cu luna octombrie 2020 am preluat funcția de primar al Orașului Bucecea de la domnul Andron Ţîmpău, care a fost primar patru mandate, oficial care m-a sprijinit în activitate. Sunt membru PSD din anul 1999, în prezent având funcția de vicepreședinte al organizaţiei judeţene.
– Sunteți la primul mandat de primar al orașului Bucecea. Care sunt realizările de până acum?
– În primul an de mandat m-am axat în primul rând pe identificarea priorităţilor pentru proiectele locale de dezvoltare şi am depus mai multe cereri de finanţare, dintre care cele mai importante vizează extinderea reţelelor de gaz, inclusiv în localităţile Călineşti şi Bohoghina; Reabilitarea Şcolii nr.1 (inclusă deja pe lista sinteză la Compania Naţională de Investiţii); Reabilitarea integrală a Liceului Tehnologic (aflată pe lista sinteză a CNI); Reabilitarea şi modernizarea a 9 km de străzi din Bucecea şi Călineşti (prin Programul „Anghel Saligny”); construirea unei creșe; modernizarea iluminatului public prin lămpi cu led cu sistem de telegestiune (900 de lămpi prin care se acoperă 92% din total).
De asemenea, în acest an au fost demarate trei investiţii extrem de importante pentru comunitatea noastră şi anume realizarea unei grădiniţe cu program prelungit, cu finanţare de la Ministerul Lucrărilor Publice (valoare de 1.233.250 de lei), construirea unei şcoli cu clasele I-VIII prin Ministerul Lucrărilor Publice (valoare de 2.748.523 de lei) şi construirea unei baze sportive de tip 1 prin CNI (valoare de aproximativ 1.000.000 de euro). Am semnat autorizaţia de construire a două scări de bloc ANL, lucrare care va începe în primăvara acestui an. Urmare a demersurilor către Consiliul Judeţean, a fost asfaltat drumul de legătură cu judeţul Suceava, prin sprijinul doamnei Preşedinte Doina Federovici şi a domnului Vicepreşedinte Dorin Birta.
– Vă rog să ne prezentaţi principalele proiecte implementate în comunitatea pe care o conduceţi.
– Alături de echipa din primărie, cât şi prin activitatea consilierilor locali PSD, am finalizat proiecte importante pentru comunitate. S-au realizat parţial lucrările la şanţurile şi rigolele aferente străzilor care au fost asfaltate: Bohoghina strada laterală, Barierei, Siminiceanu, Lt. Sturza, urmând ca în acest an să finalizăm ce a mai rămas. S-au finalizat lucrări de modernizare prin iluminare cu lămpi pe led a parcului central orăşenesc, parcul de la Bibliotecă şi o alee de acces între blocuri. S-a procedat la curăţarea şi lotizarea terenului fostei fabrici de zahăr, în suprafaţă de cinci hectare, care a fost pus la dispoziţia investitorilor. Tot pentru dezvoltarea comunităţii, am întocmit Strategia de dezvoltare şi Planul Urbanistic General.
Am demarat extinderea utilităţilor către zona unde vor fi construite locuinţele ANL, lângă viitorul Parc industrial. De asemenea, am finalizat extinderea reţelei de gaz şi licitaţia pentru canalizare şi reţea de apă cu microstaţie de epurare. Am propus în Consiliul Local aprobarea unor facilităţi importante, precum: plata taxelor şi impozitelor fără penalităţi, acordarea unui ajutor de 500 lei pentru fiecare copil care se naşte în localitatea noastră, precum şi a unui stimulent de 500 lei la căsătorie, măsuri concrete de sprijin pentru tineri şi familii. Pentru a veni în sprijinul contribuabililor, am încheiat contract cu ghiseul.ro pentru a facilita plata online. Activitatea noastră este transparentă, drept pentru care transmitem live şedinţele Consiliului Local. Consider că este important să fiu alături de membrii comunităţii şi prin activităţi culturale şi sociale. Astfel, am organizat evenimente alături de cadrele didactice sărbătorind Ziua Copilului, Ziua Limbii Române (Concert cu Paula Seling). Am premiat cuplurile care au ajuns bucuria să sărbătorească 50, respectiv 60 de ani de căsătorie. A fost amenajată o zonă de recreere prin amplasarea a patru foişoare în zona Străzii Morii. De asemenea, am preluat piaţa orăşenească, unde au fost montate mai multe mese pentru comercianţi, a fost dezinfectată şi văruită hala de lactate şi suntem în căutarea unei surse de finanţare pentru modernizarea acesteia. Au fost semnate contractele de finanţare pentru cadastrarea gratuită, care va începe în acest an. În activitatea zilnică urmăresc dezvoltarea şi binele comunităţii.
– Recent aţi inaugurat Baza sportivă.
– Este prima Bază sportivă de acest tip din România, proiect ce face cinste întregului judeţ. Am avut şansa de a avea un constructor cu experienţă, care a executat o lucrare de excepţie. Baza include o clădire administrativă, teren de fotbal cu gazon sintetic prevăzut cu nocturnă, tribune cu 500 de locuri pentru spectatori, teren de tenis, volei şi baschet dotat cu nocturnă, parcare şi împrejmuire. La recepţia lucrării am avut oaspeţi de seamă: Cseke Attila – Ministrul Lucrărilor Publice şi Dezvoltării Regionale, Manuela Pătrăşcoiu – Directorul general al CNI, conducerea Consiliului Judeţean – Doina Federovici, Dorin Birta şi Bogdan Dăscălescu, Ministrul Muncii – Marius Budăi, senatorul Lucian Trufin, deputaţii Constantin Şlincu şi Alexandra Huţu. De asemenea, având în vedere că alături avem sala de sport, aceasta a beneficiat de o reabilitate generală, prin reparaţii la acoperiş, tencuieli la pereţi şi izolare, montare de sisteme de supraveghere video etc).
– Ce investiţii aveţi în derulare?
– Avem în derulare construirea Şcolii cu clasele I – VIII, construirea Grădiniţei cu program prelungit, extinderea reţelelor de canalizare şi reţea de apă, modernizarea străzilor. După aprobarea bugetului, ne-am propus mai multe investiţii dintre care construirea unei capele la Cimitirul Eroilor, amenajarea de alei pietonale prin pavelare, amenajarea de trotuare betonate pentru drumul Călineşti – Bucecea, amenajarea de noi parcări, extinderi de reţele de apă în zona Nechiforeni, Barierei, amenajarea de căi de acces prin asfaltare, înfiinţare de noi spaţii de joacă, amenajarea de garduri de protecţie la spaţiile locative, modernizarea străzilor în oraşul Bucecea (valoare proiect 6.106.098 de lei) etc.
– Care este cuantumul finanţărilor europene şi guvernamentale atrase pentru comunitate?
– Încă din debutul mandatului am avut ca obiective atragerea de fonduri europene, însă acestea se concretizează în timp, prin acţiuni de identificare, studii de fezabilitate, realizare şi depunere proiecte. Anul trecut am depus mai multe solicitări de includere la finanţare prin fonduri europene. Am reuşit să semnăm contractul de finanţare pentru achiziţie echipamente medicale pentru Liceul Tehnologic Bucecea ( valoare 1.297.631 de lei), achiziţii echipamente IT pentru Liceul Tehnologic (valoare 2.289.254 de lei). Am depus la Agenţia Fondului de Mediu solicitare pentru achiziţie de lămpi cu led şi aşteptăm sesiunea de evaluare şi semnarea contractului de finanţare.
– Câţi agenţi economici sunt în oraşul Bucecea şi ce ne puteţi spune despre Parcul Industrial?
– Avem aproximativ 40 de agenţi economici şi, urmare a concesiunilor care au avut loc anul trecut pe terenul fostei fabrici de zahăr, ne dorim să crească şi numărul angajaţilor, după ce vom avea mai mulţi operatori economici în zonă. Ca domenii de activitate avem: comerţ, achiziţie şi depozitare cereale, ferme vegetale, ferme zootehnice, fabrici de panificaţie, societăţi de prelucrare a lemnului şi fierului, staţii de asfalt, balastiere, fabrică de sticlă, fabrică de prelucrare a laptelui etc. Urmare a concesionării terenurilor la fosta fabrică de zahăr, au fost încheiate contracte pentru: fabrică de panificaţie, depozite de produse congelate, depozit de îngrăşăminte, fabrică pentru biodiesel, fabrică de prelucrare a fierului, sere pentru producerea legumelor, sală de recuperare medicală, fabrică pentru producerea de brichete etc. În anul 2021 am încheiat contract cu furnizorul de energie electrică pentru extinderea reţelei, pentru a acoperi necesarul de energie care va fi utilizată în această zonă. Reţeaua de gaz s-a finalizat şi urmează, după cum va permite timpul, să înceapă şi lucrările la extinderea reţelei de apă şi canalizare cu staţie de epurare.
– Cum se prezintă unităţile de învăţământ?
– La Liceul Tehnologic Bucecea, unde învaţă şi elevii din localităţile limitrofe, au fost mai multe lucrări de modernizare dintre care: schimbarea acoperişului, a tâmplăriei, înlocuirea instalaţiei electrice, dotarea laboratorului de informatică, amenajarea unei săli de festivităţi, realizarea a două terenuri de sport, dintre care unul cu gazon sintetic, amenajarea unei parcări. Avem în execuţie o şcoală cu clasele I-VIII, o grădiniţă şi sunt depuse mai multe cereri de finanţare la CNI intrate pe lista sinteză în anul 2021, pentru care vom pregăti Studii de fezabilitate, documente premergătoare execuţiei lucrărilor de modernizare atât pentru Şcoala nr.1, cât şi pentru Liceul Tehnologic, unde ne dorim o reabilitare în detaliu.
– Cum sunt drumurile din oraşul Bucecea?
– Una dintre priorităţile noastre de dezvoltare a fost reabilitarea reţelei de drumuri. În acest sens, în Bohoghina au fost executate lucrări de asfaltare integrale şi au fost amenajate şanţuri, podeţe şi rigole betonate. În Călineşti s-a ajuns la un procent de 60% de asfaltare drumuri, inclusiv legătura cu satul Mândreşti. Am preluat de la Consiliul Judeţean porţiunea de drum judeţean 208T pentru care am depus documentaţia la CNI, în vederea obţinerii unei finanţări pentru asfaltarea acestuia. De asemenea, a fost depusă documentaţia în vederea obţinerii unei finanţări de la Ministerul Lucrărilor Publice prin Programul „Anghel Saligny” pentru celelalte străzi care au rămas neasfaltate.
– Ce proiecte ati pregătit pentru exerciţiul financiar european 2021-2027?
– Având în vedere că abia în acest an se deschid noi sesiuni de finanţare, ne dorim să depunem mai multe proiecte benefice comunităţii precum: reabilitarea tuturor unităţilor de învăţământ şi dotarea acestora la standarde europene, reabilitarea instituţiilor publice (Evidenţa populaţiei, Biblioteca orăşenească, sediul primăriei, centrala termică, anveloparea termică a blocurilor, modernizarea parcului de la Cimitirul Eroilor, amenajarea de noi spaţii de joacă moderne, amenajarea de piste pentru biciclişti, modernizarea iluminatului public, modernizarea pieţei agroalimentare etc).
– Ce le transmiteţi cetăţenilor oraşului Bucecea?
– În primul rând, îmi doresc să fim sănătoşi cu toţii şi să trecem cu bine peste această pandemie. Îmi doresc să aibă încredere că eu, împreună cu echipa pe care o coordonez, vom pune în aplicare toate proiectele pe care le-am propus în acest mandat.