spot_img
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăInterviuALEŞII BOTOŞANIULUI - „Fără voturile femeilor nu se mai pot câștiga niciun...

ALEŞII BOTOŞANIULUI – „Fără voturile femeilor nu se mai pot câștiga niciun fel de alegeri”

Mihaela Huncă, fost deputat, fost inspector şcolar general, coordonatorul Organizaţiei judeţene a PRO România şi al Organizaţiei Naţionale de Femei a PRO România, susţine că în guvernarea Ponta am avut cea mai mare rată de absorbție a fondurilor europene

Reporter: – Sunteţi coordonatoarea Organizaţiei Naţionale de Femei a PRO România. Ce reprezintă pentru dumneavoastră această funcţie?

M.H. – Să coordonez activitatea organizației de femei a PRO România este o onoare, dar și o mare responsabilitate. Toată experiența mea din funcția de coordonator al organizației județene Botoșani o pun în slujba organizației naționale de femei. Am avut deja primele întâlniri la nivel regional, care vor continua în toată țara și am trecut la treabă. În următoarele trei luni ne vom întări organizațiile, vom organiza alegeri și vom dezbate teme de interes civic și social, împreună cu membrele noastre, cum ar fi: violența domestică între statistici și realitate, combaterea sărăciei – o șansă la viață pentru familiile defavorizate, familia – baza unei societăți sănătoase, egalitatea de sanse și altele.

– Aţi demarat întâlnirile cu liderele organizaţiilor judeţene. O concluzie a discuțiilor a fost aceea că femeia este din ce în ce mai îndepărtată din politică, din procesul de luare a deciziilor.

– În pofida recunoașterii drepturilor politice formal egale ale femeilor și bărbaților, participarea la procesul politic, inclusiv apartenența la partidele politice, participarea, candidarea, alegerea și deținerea unei funcții în cadrul organelor legislative sau administrative sunt și în continuare dominate de bărbați. Acesta este din păcate, adevărul, aceasta este realitatea! Ne putem oarecum consola că nu suntem singurul stat unde se întâmplă acest lucru:  în mai multe state ale Uniunii Europene, pentru femei este mai puțin probabil decât pentru bărbați să candideze la o funcție politică și să fie alese atât la nivel legislativ (național), cât și la nivel administrativ (local). Ba mai mult, concluzia mea este că lucrurile nu s-au îmbunătăţit semnificativ în timp faţă de rundele precedente de alegeri, deci putem vorbi de un dezechilibru ce se perpetuează.

– Aţi anunţat că PRO România va sprijini și va consilia femeile care doresc să se implice în politică și în administrație.

– Tocmai din considerentele pe care vi le-am enumerat mai sus, femeia trebuie să fie puternic reprezentată în posturile cheie din administrație și în funcțiile politice. La nivelul partidului PRO România vom face o selecție, în funcție de competență și profesionalism, cu colegele noastre care vor să se implice activ. Le vom oferi, ajutați de specialiștii noștri din diferite domenii, consiliere și susținere pentru promovarea în funcții politice și administrative.

– Ştiu că aveţi o colaborare deosebită cu europarlamentarul Corina Creţu.

– Europarlamentarul și colega noastră Corina Crețu este un model pentru noi, o femeie de succes. Câtă vreme a deținut funcția de Comisar european, iar Victor Ponta pe cea de Prim-ministru, România a avut cea mai mare rată de absorbție a fondurilor europene. Corina Crețu a insistat pe lângă toate guvernele României, indiferent de culoarea politică, să demareze și să implementeze mari proiecte de infrastructură cu fonduri europene. Din păcate, nu a fost ascultată de cei care în ultimii ani conduc destinele țării, și asistăm în continuare la o Românie fără autostrăzi, la o Moldovă izolată, fără drumuri naționale practicabile. Este o onoare pentru mine să fac parte din aceeași echipă cu Corina Crețu!

– De asemenea, colaboraţi foarte bine şi cu liderul partidului, fostul premier Victor Ponta.

– Victor Ponta a fost cel mai bun premier pe care l-a avut România. O spun fără ezitare, iar realizările guvernării Ponta vorbesc de la sine. Să ne amintim că pe vremea lui Ponta salariile bugetarilor, ciuntite de actualii liberali, care atunci se numeau PDL-iști, au fost nu numai reîntregite, dar și majorate substanțial. De atunci, nimeni nu a mai umblat la salariile românilor, decât numai să taie și să reducă. Sute de școli au fost modernizate, microbuzele școlare funcționează de atunci în toată țara, iar dacă vorbim de infrastructură vă invit să mergeți pe drumul Suceava-Botoșani, singurul reabilitat în întregime în ultimii ani. Da, Victor Ponta este un om de echipă, îi stăm alături, a dovedit că se poate și împreună vom mai dovedi acest lucru!

– Aţi declarat recent că în Parlamentul României femeile au o pondere de doar 17,59%, iar în guvernul actual este o singură femeie! Ce ar trebui făcut ca aceste procente să se schimbe în favoarea femeilor?

– Procentul este într-adevăr mic, pentru că cea mai mare discrepanță între sexe se observă la poziția 1 pe listele de candidaţi în alegerile naţionale, ocupată predominant de bărbați. Acest lucru reprezintă un bun indicator al influenţei reale a femeilor în partid. De asemenea și pentru funcțiile alese direct (primar, președinte CJ), care dau legitimitate și putere executivă reală, rămân în continuare cele mai inaccesibile pentru femei. Acest lucru reprezintă un bun indicator al influenței reale a femeilor în partid.

Prin urmare, rolul partidelor politice este crucial în ceea ce privește reprezentarea politică a femeilor. Ele reprezintă poarta pentru selectarea drept candidate a femeilor care aspiră la aceasta. Partidele pot acționa fie ca bariere care să împiedice, fie ca facilitatori care să asigure o creștere a reprezentării politice a femeilor. Pot spune din proprie experiență faptul că la PRO România femeile au fost și sunt respectate, ba chiar încurajate să participe la decizii și la actul politic. Acest lucru trebuie, însă, aplicat de către toată clasa politică. O politică ostilă femeilor nu prea mai este posibilă. Până și politicienii cei mai experimentați știu că fără voturile femeilor nu mai pot câștiga niciun fel de alegeri. Femeile trebuie așadar să fie conştiente de puterea lor şi să sancţioneze, în mod consecvent, politica dacă aceasta le ignoră. Este o obligaţie care derivă din dreptul lor de vot, cucerit cu greu și pentru care multe femei mai luptă încă în diferite colțuri ale lumii.

– Până la viitoarele alegeri veţi reuşi să convingeţi mai multe femei să se implice în viaţa politică şi administrativă a judeţului?

– Să ştiţi că implicarea femeilor în viața politică nu este o decizie deloc ușoară. Dar odată luată, această decizie devine un adevărat stindard, căruia femeia îi dedică toată pasiunea și capacitățile sale creatoare. La PRO România, femeile au venit cu inima deschisă. Avem colege de toate profesiile și din toate categoriile sociale care și acum se implică activ în viața politică. Ne pregătim ca la următoarele alegeri să milităm tot pentru o politică în slujba cetățeanului.

– PRO România a inițiat și a susținut proiecte de interes general care ocrotesc viața și sănătatea cetățenilor. Ca deputat PRO România, alături de două colege, aţi inițiat legea care modifică normativul din 2003 vizând prevenirea şi combaterea violenţei domestice. Din păcate, violenţa împotriva femeilor reprezintă o încălcare gravă a drepturilor omului. Ce iniţiative legislative aţi mai avut?

– Sunt mulțumită că am putut realiza această lege, care rezolvă o anumită problemă privind violența împotriva femeilor. Din păcate, violența domestică s-a acutizat în această perioadă de pandemie și încă mai sunt necesare multe acte normative.

Anii pe care i-am petrecut în Parlament au fost întru totul dedicați cetățenilor țării, celor care și-au pus încrederea în noi. Au fost zeci de legi pe care le-am inițiat și sunt mulțumită că am lăsat în urmă reglementări pe baza cărora instituții întregi funcționează și acum. În urma acestor legi, mii de elevi olimpici din toată țara au putut fi premiați de către Consiliile Județene, au luat naștere Centrele de Excelență, cu personalitate juridică, în fiecare județ al țării, s-au reparat nedreptăți salariale din diverse domenii și s-au egalizat discrepanțe mari în salarizarea chimiștilor, biochimiștilor, fizioterapeuților și altor categorii profesionale.

Un singur regret am: am insistat ani la rândul să promovez o lege care să asigure cabinete de  medicină școlară, precum și cabinete de consiliere psihopedagogică în fiecare unitate de învățământ cu personalitate juridică din țară. A fost ca un strigăt în deșert și uitați-vă acum, în plină pandemie, cât suferă toți cei implicați în sistemul de învățământ!

– Aţi fost consilier municipal. Cum caracterizaţi activitatea actualului deliberativ local?

– Așa este! Am fost timp de un mandat consilier municipal și știu că în Consiliul local Botoșani a existat și există în continuare o competiție între consilierii locali în ce privește depunerea de proiecte sau amendamente la Proiectele de Hotărâri privind îmbunătățirea tuturor serviciilor oferite de către Primărie cetățenilor.

În acest mandat, din componența actualului Consiliu local face parte și domnul Liviu Toma din partea Partidului PRO România, dumnealui ocupând și funcția executivă de Viceprimar al Municipiului Botoșani. Având în vedere faptul că a ocupat și funcția de Vicepreședinte al Consiliului Județean are experiență administrativă și știu că analizează și dezbate fiecare Proiect de HCL aducând argumente de fiecare dată privind adoptarea acestora împreună cu ceilalți consilieri locali, considerând astfel că numai în modul acesta de lucru se poate face ceva în plus pentru oraș.

Noutatea acestui deliberativ local o putem observa cu toții tocmai prin echilibrul pe care îl prezintă domnul Viceprimar Liviu Toma, dumnealui abordând o atitudine corectă și de respect față de colegii consilieri și primarul în funcție, făcând chiar apel, atunci când este nevoie, la calm, cooperare și respect reciproc. Această relație bună de colaborare cu membrii Consiliului Local trebuie să fie, indiferent de culoarea politică, o relație bazată pe respect față de muncă, opiniile și convingerile fiecăruia și corectitudinea față de cetățeni.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
10 ° C
10 °
9.4 °
96 %
3.6kmh
100 %
mie
19 °
joi
19 °
vin
11 °
sâm
18 °
Dum
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Asta înseamnă să te pregătești bine pentru programul rabla.

EDITORIAL

Ați auzit ce isprăvi a mai comis Marcelașul cel Viteaz în ultimele zile? Ar cam trebui. Nu de alta, dar românilor le place să...

EPIGRAMA ZILEI

Un termen interesant: Poate fi mașină nouă, Numele unui savant Sau ...  instrument de spart ouă! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...