joi, mai 9, 2024
AcasăLocal BTFlorin Țurcanu la ieșirea din penitenciar - „99 la sută dintre politicieni...

Florin Țurcanu la ieșirea din penitenciar – „99 la sută dintre politicieni au băgat mânuța în borcanul cu miere” (video)

Fostul președinte al Consiliului Județean, Florin Țurcanu, a părăsit în cursul zilei de astăzi Penitenciarul Botoșani, după ce Tribunalul a decis eliberarea condiționată.

El a ieșit pe poarta închisorii numai cu o hârtia primită de la unitatea de detenție. Întâmpinat de o serie de apropiați printre care fratele său, Mihai Țurcanu, la rândul său judecat acum în urma unui dosar instrumentat de Direcția Națională Anticorupție, de Gelu Matei, secretarul general al organizației ALDE Botoșani, dar și Gabriel Atudoroae, unul dintre administratorii de la operatorul de apă și canal „Nova Apaserv”, el i-a îmbrățișat pe toți, după care a spus și câteva cuvinte în legătură cu experiența trăită.

„Vreau să le mulțumesc deținuților că au avut un comportament civilizat față de mine”

Primul mesaj a fost pentru cei din Penitenciarul Botoșani, acolo unde și-a petrecut aproape 10 luni.

„Vreau să mulțumesc tuturor cadrelor care au lucrat și lucrează în Penitenciarul Botoșani pentru respectul pe care îl au față de deținuți. Vreau să mulțumesc tuturor deținuților pentru că printre ei sunt unii care merită să stea aici, dar sunt și oameni care au făcut fapte fără să le premediteze sau poate au condus o mașină cu un permis care era suspendat, fără să consume alcool – să le mulțumesc că au avut un comportament civilizat față de mine având în vedere că, deținând o funcție publică, nu m-au pus în situații dificile; să-i mulțumesc și bunului Dumnezeu că m-a ținut sănătos, să-i mulțumesc familiei că a fost alături de mine, să le mulțumesc tuturor prietenilor că au fost alături de mine, să mulțumesc justiției că și-a făcut treaba pentru că, într-adevăr, avem o justiție dreaptă și corectă și cine face în România fapte, plătesc”, a spus Florin Țurcanu.

„Eu regret nespus de rău, dar în viață omul cât trăiește mai și greșește”

Trecut prin arest preventiv și încarcerat de anul trecut, fostul președinte al CJ Botoșani a avut timp să mediteze. De aceea, el a venit cu un mesaj pentru politicieni și cei care dețin funcții publice. Asta după ce ani la rândul el a fost la conducerea PNL Botoșani, președinte de CJ sau în vârful piramidei în ALDE.

„Vreau să trag un semnal de alarmă public pentru toți politicienii și oamenii care dețin funcții publice – să înțeleagă că nu se merită să încalci niciodată legea pentru că a încălca legea înseamnă să ajungi la închisoare. Înseamnă să nu mai fii alături de familie, înseamnă să respecți un regulament foarte strict, înseamnă să locuiește la un loc cu criminalul, cu violatorul, și cu ăla care are studii, și cu ăla nu are studii, și înseamnă multe pe care ei nu le cunosc. Și cred că cel mai bun lucru ar fi ca toți să respectăm legea cu strictețe, să nu mai aglomerăm penitenciarele și să nu mai dăm o dovadă în public de neseriozitate și de lucruri făcute de oameni care nu ar trebui să le facă. Eu regret nespus de rău, dar în viață omul cât trăiește mai și greșește, dar înveți din greșeli”, a spus Țurcanu.

Cât privește o revenire în politică, fostul președinte al CJ a opinat că este prea devreme pentru a vorbi pe acest subiect.

„Mi-aș dori să-i învăț pe toți politicienii și pe toți oamenii care au funcții publice să lase mâna din borcanul cu miere, să lase banii publici să meargă acolo unde este nevoie de ei”, a fost reacția lui Țurcanu.

În acest context, după experiențele trăite prin anchete, săli de judecată, procese și în spatele gratiilor, Florin Țurcanu spune că politica trebuie făcută de „oameni echilibrați, cinstiți și corecți”.

„99 la sută dintre politicieni au băgat, de-a lungul timpului, mânuța în borcanul cu miere”

„Când în fruntea (n.r. – instituțiilor) – nu contează unde – vom avea un om cinstit, corect și bine intenționat, vom avea o țară modernă și un județ modern. Dacă vom avea mereu oamenii care vor spune că nu au și ei se plimbă cu S-uri, cu GLE-uri (n.r. – modele de mașini), cu ceasuri de sute de mii de euro, cu mașini scumpe, atunci nu vom avea bunăstare”, a adăugat fostul președinte CJ. În acest context, el a făcut și o declarație oarecum surprinzătoare care îi vizează pe toți cei care s-au perindat prin funcții publice în ultimii ani.

„99 la sută dintre politicieni au băgat, de-a lungul timpului, mânuța în borcanul cu miere. Îi provoc la un test cu detectorul de minciuni și acolo se vede cine a băgat mânuța și care nu. Este timpul să se oprească, să oprim <<mânuța>>. Oamenii au nevoie de bunăstare și de bani. Dacă politicianul bagă mâna, dacă primărașul bagă mânuța la borcanul cu miere, nu mai avem drumuri. Să se oprească…La pușcărie este greu – ploșnițe, probleme – nu e simplu. Asta le transmit”, a mai spus Florin Țurcanu.

Cât privește viitorul apropiat, el susține că vrea să se ocupe de familie și de sănătate. În schimb, a făcut și o remarcă la adresa jurnaliștilor. Nu a fost vorba de reproșuri, ci de un alt tip de mesaj. „Vreau o presă dură, cum a fost cu mine de-a lungul timpului – să critice. A critica înseamnă ca omul să îndrepte greșeala. Dacă presa nu este bună, să știți că cei care greșesc vor greși în continuare. Presa trebuie să fie critică cu toți, indiferent de funcția pe care o deține persoana. Atunci poate cineva va spune <<Hai să mă opresc>>. Dacă presa nu este dură cu primarul, cu politicianul, mulți vor trăi cu senzația că așa e bine”, a spus la final Florin Țurcanu, adăugând că după toate cele trăite nu va mai face rău cuiva și nici nu va mai încălca legea vreodată.

Condamnat la doi ani și șase luni de detenție

Florin Țurcanu a fost condamnat definitiv, pe 9 decembrie 2022, la doi ani și șase luni de detenție pentru spălare de bani. El a fost trimis în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Suceava pentru două acuzații – trafic de influență și spălare de bani.

Asta pentru că, în perioada 2013-2014 i-ar fi solicitat omului de afaceri Marcel Bîrsan, care administra societatea Cornell’s Floor SRL, să-i construiască o casă la marginea municipiului Botoşani, pe numele socrului său, promiţându-i în schimb că va interveni pe lângă angajaţii CJ şi câțiva primari aşa încât firmele lui să câştige o serie de licitaţii. Casa a fost ridicată prin intermediul unei firme paravan, Paltinul SRL, Marcel Bîrsan oferindu-i fostului preşedinte CJ şi mai multe sume de bani pentru ca acesta să „plătească” facturile fictive emise.

Afacere ieșită la iveală în 2015

Afacerea a ieşit la iveală la finele lui 2015, când procurorii DNA au organizat mai multe percheziţii. Procesul s-a judecat inițial la Tribunalul Botoșani, iar în primă instanță Florin Țurcanu a fost condamnat la trei ani și șase luni închisoare. Asta după ce doi judecători care urmau să judece cazul s-au pensionat chiar în timpul procesului. Pronunțată în ianuarie 2020, sentința a fost atacată cu apel, așa că dosarul a fost analizat și de magistrații Curții de Apel Suceava.

Procesul s-a întins până la sfârșitul anului trecut, când judecătorii l-au condamnat la doi ani de închisoare pentru spălare de bani, iar pentru trafic de influență au dispus încetarea procesului penal întrucât a intervenit prescripția faptei. În schimb, întrucât Țurcanu mai avea o condamnare mai veche pentru fals și uz de fals, magistrații au contopit condamnările și au aplicat pedeapsa rezultantă de doi ani și șase luni închisoare în regim de detenție.

Eliberare înainte de termen

Închis în Penitenciarul Botoșani, Florin Țurcanu a intrat în comisia de liberări condiționate pe 5 iulie a.c. iar două săptămâni mai târziu Judecătoria Botoșani a dispus eliberarea lui înainte de termen. Asta pe motiv că el ar fi efectuat două treimi din pedeapsă, în calcul fiind luate și 53 de zile câștig – 35 de zile ca urmare a muncii prestate şi 18 zile ca urmare a aplicării privind recursul compensatoriu.

Procurorii au contestat decizia la Tribunal și au cerut amânarea cu șase luni a eliberării condiționate pe motiv că nu sunt întrunite condițiile legale, iar pedeapsa nu și-ar atinge scopul. Astăzi însă magistrații Tribunalului au respins acțiunea procurorilor și l-au lăsat pe Țurcanu să se întoarcă în familie, deși pedeapsa dictată inițial de judecători urma să expire pe 8 iunie 2024. Chiar dacă se poate aprecia că procurorii au pierdut această ultimă bătălie, contestația lor a făcut ca Florin Țurcanu să mai petreacă în spatele gratiilor încă două luni și jumătate, după decizia Judecătoriei Botoșani.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
13.8 ° C
16.6 °
13.3 °
50 %
0.8kmh
100 %
joi
13 °
vin
20 °
sâm
19 °
Dum
17 °
lun
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Când președinta CJ le dă drumul acasă celor care îi scriu pe Facebook, se cunoaște din prima propoziție.

EDITORIAL

Din lipsă de ceva mai bun, zilele acestea am ajuns pe la Buzz House. Filmul, nu altceva... Și pot spune că m-am îngrozit de-a...

EPIGRAMA ZILEI

Dacă Domnul ar decide Spre Pământ să îți iei zborul Ai vedea cum, prin partide, Tagma fură iar poporul! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...