joi, mai 9, 2024
AcasăLocal BTFlorin Țurcanu este liber. Va părăsi penitenciarul în cursul zilei de astăzi

Florin Țurcanu este liber. Va părăsi penitenciarul în cursul zilei de astăzi

Fostul președinte al Consiliului Județean Botoșani, Florin Țurcanu, va părăsi astăzi Penitenciarul Botoșani. Tribunalul Botoșani a respins contestația formulată de procurori, iar decizia Judecătoriei Botoșani privind eliberarea sa condiționată a rămas definitivă.

„Respinge, ca nefondată, contestaţia formulată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoşani, împotriva sentinţei penale nr. 1013 din 18 iulie 2023, pronunţată în dosarul nr. 9461/193/2023 al Judecătoriei Botoșani, cu privire la persoana condamnată Ţurcanu Florin. În baza art. 275 alin. 3 C.pr.pen. cheltuielile judiciare din contestaţie rămân în sarcina statului. Definitivă”, se arată în hotărârea de astăzi a Tribunalului Botoșani.

Prin urmare, imediat ce sentința va fi comunicată Penitenciarului Botoșani, angajații unității de detenție vor trebui să demareze procedurile pentru eliberarea sa.

Liber după o condamnare de doi ani și șase luni

Florin Țurcanu a fost condamnat definitiv, pe 9 decembrie 2022, la doi ani și șase luni de detenție pentru spălare de bani. El a fost trimis în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Suceava pentru două acuzații – trafic de influență și spălare de bani. Asta pentru că, în perioada 2013-2014 i-ar fi solicitat omului de afaceri Marcel Bîrsan, care administra societatea Cornell’s Floor SRL, să-i construiască o casă la marginea municipiului Botoşani, pe numele socrului său, promiţându-i în schimb că va interveni pe lângă angajaţii CJ şi o serie de primari, aşa încât firmele lui să câştige o serie de licitaţii. Casa a fost ridicată prin intermediul unei firme paravan, Paltinul SRL, Marcel Bîrsan oferindu-i fostului preşedinte CJ şi o serie de bani pentru ca acesta să „plătească” facturile fictive emise. Afacerea a ieşit la iveală la finele lui 2015, când procurorii DNA au organizat mai multe percheziţii.

Închisoare în regim de detenție

Procesul s-a judecat inițial la Tribunalul Botoșani, iar în primă instanță Florin Țurcanu a fost condamnat la trei ani și șase luni închisoare. Asta după ce doi judecători care urmau să judece cazul s-au pensionat chiar în timpul procesului. Pronunțată în ianuarie 2020, sentința a fost atacată cu apel, așa că dosarul a fost analizat și de magistrații Curții de Apel Suceava. Procesul s-a întins până la sfârșitul anului trecut, când judecătorii l-au condamnat la doi ani de închisoare pentru spălare de bani, iar pentru trafic de influență au dispus încetarea procesului penal întrucât a intervenit prescripția faptei. În schimb, întrucât Țurcanu mai avea o condamnare mai veche pentru fals și uz de fals, magistrații au contopit condamnările și au aplicat pedeapsa rezultantă de doi ani și șase luni închisoare în regim de detenție.

Eliberare condiționată decisă în luna iulie

Închis în Penitenciarul Botoșani, el a intrat în comisia de liberări condiționate pe 5 iulie a.c., Potrivit legii, liberarea condiționată poate fi dispusă dacă cel condamnat a executat cel puţin două treimi din durata pedepsei. În cazul lui Țurcanu, condamnarea de doi ani și șase luni de închisoare înseamnă în fapt 30 de luni de detenție, adică 913 de zile de închisoare. Cum executarea pedepsei a început la data de 9 decembrie 2022, condamnarea urma să expire pe 8 iunie 2024. Doar că din pedeapsă s-au scăzut zilele petrecute în arest preventiv și în arest la domiciliu.

Ori, pentru a deveni propozabil în vederea liberării condiţionate, fostul președinte CJ trebuia să execute două treimi din pedeapsă, respectiv 608 zile, iar la data luării în discuţia comisiei el executase 609 zile închisoare, din care 35 zile urmare a muncii prestate şi 18 zile ca urmare a aplicării privind recursul compensatoriu, ultimele pentru detenție în condiții precare. Așa se face că pe 18 iulie a.c., când propunerea de eliberare a lui Țurcanu a ajuns pe rolul Judecătoriei, magistrații au admis cererea și au dispus eliberarea condiționată. Mai ales că Țurcanu fusese recompensat de patru ori în timpul detenției și nu a avut sancțiuni. Doar că procurorii au contestat decizia la Tribunal.

Contestația procurorilor a anulat practic toate beneficiile obținute de Țurcanu

Ultima confruntare a avut loc ieri, când procurorii au cerut amânarea cu șase luni a eliberării condiționate, dar solicitarea a fost respinsă de instanță, iar hotărârea Judecătoriei Botoșani privind eliberarea lui Țurcanu înainte de termen a rămas definitivă. Contestația procurorilor a avut însă efect pentru că de la decizia Judecătoriei și până astăzi Florin Țurcanu a rămas în penitenciar încă două luni și jumătate, adică încă 64 de zile. Prin urmare, prin această procedură, procurorii au anulat toate beneficiile obținute de fostul președinte al CJ ca urmare a muncii prestate și a recursului compensatoriu.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
12.6 ° C
12.8 °
11 °
79 %
0.8kmh
100 %
joi
17 °
vin
19 °
sâm
19 °
Dum
17 °
lun
13 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

S-a înghesuit lumea la stadion la ultimul meci. Să sperăm că o să mai avem la ce ne înghesui.

EDITORIAL

…îl semnează recent unul dintre botoșănenii ce n-au încetat să caute, să cerceteze, să găsească, să îmbogățească amintirea mereu neodihnită a Luceafărului. Acesta se...

EPIGRAMA ZILEI

Norodul fiind absent, Tagma hulită de tine Are conturile pline Și-o găsești în ... Parlament!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...