vineri, martie 29, 2024
AcasăMonitorul femeilorSophia Loren, o iubire de-o viaţă

Sophia Loren, o iubire de-o viaţă

Celebra actriţă care a jucat în zeci de pelicule de succes are o poveste de viaţă la fel de impresionantă ca şi frumuseţea ei răpitoare.

 

„Nimic nu face o femeie mai frumoasă decât încrederea ei că este frumoasă“, obişnuia să spună celebra actriţă. Şi, deşi a trecut de 80 de ani, Sophia încă se mândreşte cu farmecul său, ochii ei migdalaţi fiind în continuare printre cei mai frumoşi din lume. Însă nu doar frumuseţea a fost cea care i-a atras pe bărbaţi ca un magnet, ci şi inteligenta. Actorul Richard Burton spunea despre ea că are „nişte frumoşi ochi căprui, pe un chip minunat, aproape satanic, de vulpiţă. Extrem de inteligentă. M-a bătut de două ori la Scrabble, în limba engleză“.

 

Respinsă de tată

Sofia Villani Scicolone s-a născut în Italia, la Roma, pe 20 septembrie 1934. Tatăl ei, Riccardo, era inginer constructor şi se trăgea dintr-o familie nobiliară, în timp ce mama sa, Romilda, era profesoară de pian. Riccardo Scicolone a refuzat să le recunoască pe ea şi pe sora ei mai mică, Maria, iar mama cu fiicele s-au retras în casa bunicilor, în Napoli, unde au îndurat multe lipsuri, mai ales în perioada războiului. Absenţa tatălui a fost traumatizantă pentru Sophia, purtând pentru multă vreme stigmatul că era un copil nelegitim. Se spune că tatăl ei a acceptat ca fetele să-i poarte numele doar contra sumei de 1.500 de dolari.

 

Remarcată la un concurs de miss

La 14 ani, mama ei a înscris-o la un concurs local de miss, unde a impresionat juriul cu frumuseţea sa, fără însă să câştige. A primit în schimb un bilet de tren pentru Roma, unde Sophia avea şansa unei cariere în lumea cinematografică. Aici l-a întâlnit pe Carlo Ponti, un producător de filme care a ghicit în ea potenţialul unei vedete şi i-a schimbat numele în Sophia Loren. La începutul carierei, a lucrat ca model, după care chipul ei a fost folosit în seriale de benzi desenate din ziare. Au urmat rolurile mici în diferite filme italiene şi abia rolul Aidei, din pelicula cu acelaşi nume, i-a adus recunoaşterea la nivel naţional. Carlo Ponti a îndemnat-o să înveţe limba engleză, şi ambiţioasa Sophia a reuşit să facă acest lucru în doar 20 de zile.

La 18 ani a primit un rol în „Africa under the seas”. Cum multe din scenele sale erau filmate sub apă, a fost nevoită să înveţe să înoate. Filmul nu a fost semnificativ pentru a menţine cariera sa la nivel înalt, dar un astfel de rol nu va întârzia să apară. Ecranizarea unei versiuni a operei lui Verdi, „Aida”, era pe cale să înceapă, şi se căutau actriţe pentru rolul principal feminin. Sophia a primit rolul imediat. A trebuit să joace fără să cânte, vocea ei fiind dublată de Renata Tebaldi.

Performanţa sa a fost ireproşabilă. În urma criticilor favorabile ale filmului, ea a câştigat un contract de un an cu Carlo.

Sofia Scicolone şi-a schimbat numele în Sophia Loren (o răsucire a numelui actriţei suedeze Marta Toren) şi a jucat în roluri care subliniau voluptatea sa fizică, chiar şi topless în filmul „Two Nights with Cleopatra” (1953) şi „It’s Him Yes! Yes!” (considerat acceptabil în cinematografele europene din acea perioadă, totuşi acele scenele au fost tăiate când filmul a fost distribuit în Marea Britanie şi în Nordul Americii). Aceste filme de debut au fost singurele în care Sophia a apărut nud; ea a declarat că nu se simţea confortabil când se expunea în faţa camerei. Cariera de actriţă a Sophiei s-a schimbat după întâlnirea cu Vittorio De Sica şi Marcello Mastroianni în 1954.

În următoarele 12 luni, deşi Sophia a muncit constant, eforturile sale nu păreau evidente. Apoi a venit un telefon de la renumitul regizor şi actor Vittorio De Sica, care i-a propus să joace în rolul unei fete de la o pizzarie din Napoli, în „The Gold of Naples”. Deşi era practic necunoscută, De Sica a trebuit să se lupte pentru a o angaja. El a văzut în Sophia originalitate şi pasiune. I-a spus Sophiei: „Nu lua lecţii de actorie. Vei învăţa singură.” Când filmările s-au finalizat, trei lucruri erau clare. Primul, Sophia a fost perfectă pentru rol. Al doilea, De Sica şi Sophia vor deveni prieteni pe viaţă. Al treilea, Sophia a fost destinată să fie o actriţă de succes.

Carlo Ponti i-a oferit apoi rolul principal în „Woman of the river”. În 1954, regizorul Alessandro Blasetti a câştigat aurul cu „Too bad she’s bad”, când alături de Sophia şi De Sica a jucat şi Marcello Mastroianni. Indiferent de ce i-a legat, ambiţia sau simţul umorului, viziunea sau etnicitatea (toţi erau din Neapoli)… între ei s-a creat o relaţie spontană şi de netăgăduit. Cei trei au fost reuniţi imediat în 1955 în „The Miller’s wife”, şi apoi în „Scandal în Sorrento” (De Sica şi Sophia), şi „Lucky to be a woman” (Mastroianni şi Sophia).

În timp ce filma la „Lucky to be a woman”, Carlo i-a sugerat să îşi testeze abilitatea în roluri în limba engleză. Lingvistul Sarah Spain a devenit profesorul personal al ei, iar Sophia a folosit orice moment liber pentru studiu. Regizorul american Stanley Kramer s-a arătat interesat de Sophia pentru rolul principal feminin în filmul „The pride and the passion”. Ar fi jucat alături de Cary Grant şi Frank Sinatra. Când Kramer a făcut oferta de 200.000 de dolari Sophiei, Carlo a spus: „a fost una din cele mai uşoare decizii pe care a trebuit să le iau.”

„Când am auzit numele starurilor din film, aproape că am leşinat… eu, micuţa Sophia Scicolone, trebuia să joc alături de acele două persoanlitati romantice din visele mele din Pozzuoli, într-un film englezesc, de milioane de dolari”, a declarat actriţa.

 

Idila cu Cary Grant

În 1956, Sophia a primit rolul principal în filmul „Mândrie şi Pasiune“, unde a jucat alături de Frank Sinatra şi Cary Grant, idolul femeilor de peste Ocean. Tânăra de doar 22 de ani nu i-a rezistat fermecătorului Cary, care, deşi trecuse deja prin trei divorţuri, îi trimitea buchete cu trandafiri roşii şi o invita la cină în restaurante spaniole. Chimia dintre ei era atât de evidentă încât toată lumea vorbea despre iminenta lor căsătorie. Nimeni nu ştia însă că diva italiană era logodită cu Carlo Ponti.

 

Femeia unui singur bărbat

Carlo era un bărbat căsătorit, cu doi copii, iar divorţul în catolica Italie era ceva de neconceput. La început, mama Sophiei a fost scandalizată de povestea de dragoste dintre fata ei şi Carlo, un bărbat cu 22 ani mai în vârstă şi cu 10 cm mai scund. Gurile rele au declarat că Sophia a renunţat la dragostea sinceră a lui Cary, pentru siguranţa oferită de Carlo. Cei doi s-au căsătorit pentru prima dată în 1957, dar divorţul lui Ponti nu a fost recunoscut în Italia şi a fost acuzat de bigamie. Au divorţat oficial, dar au continuat să fie un cuplu, până când Carlo a reuşit să înduplece autorităţile franceze să-i recunoască separarea de prima soţie. Visul Sophiei de a avea o familie s-a îndeplinit abia în 1966 când cei doi au devenit cetăţeni francezi şi s-au recăsătorit. Împreună au avut doi copii, pe Carlo Ponti jr. şi pe Edoardo Ponti. Sophia a fost femeia unui singur bărbat şi i-a fost alături lui Carlo până în ultima lui zi de viaţă, în 2007. Întrebată în 2009 dacă se va mai recăsători, ea a declarat „Nu, niciodată. Mi-ar fi imposibil să mai iubesc pe altcineva“.

 

Răsplătită cu premiul Oscar

A realizat peste 80 de filme şi, în 1980, a jucat atât propriul rol cât şi pe ce cel al mamei sale în filmul autobiografic „Sophia Loren, povestea ei“. Pentru rolul din filmul „Două femei“, a primit premiul Oscar pentru cea mai bună actriţă, primul acordat de Academie unei performanţe în altă limbă decât engleză. Ceremonia de acordare a premiilor Oscar nu a fost transmisă în Italia, iar actriţa era sigură că nu va câştiga, aşa că s-a culcat. Cel care i-a dat vestea a fost chiar Cary Grant, care a sunat să o felicite de dimineaţă. Din 2006 actriţa s-a stabilit în Elveţia, la Geneva, iar în 2016 a primit titlul de cetăţean de onoare al oraşului Napoli.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
11 ° C
11.1 °
8.2 °
61 %
1.8kmh
99 %
vin
18 °
sâm
23 °
Dum
24 °
lun
25 °
mar
16 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta Consiliului Județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...