10 + sixteen =

A password will be e-mailed to you.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat ieri, la începutul şedinţei de Guvern, că Executivul a sesizat Curtea Constituţională pentru a soluţiona blocajul creat de preşedintele Klaus Iohannis prin amânarea numirii unor miniştri. „Singura situaţie incertă pe care o avem în acest moment este creată de domnul preşedinte Klaus Iohannis prin blocajul numirii miniştrilor în două domenii importante, mă refer la Dezvoltare Regională şi administraţie publică,  dar şi la Ministerul Transporturilor. Cred că nu jocul politic trebuie să fie cel care să dicteze în această perioadă, cred că este important interesul României”, a afirmat şefa Executivului.

Dăncilă a mai spus că exercitarea cu succes a preşedinţiei rotative pe care România o va prelua la 1 ianuarie se poate face doar „conferind întreaga autoritate şi legitimitate tuturor miniştrilor din cabinet”. „Nu ne putem permite să schimbăm miniştri după ce au fost preluate dosarele, după ce au fost stabilite priorităţile pe fiecare domeniu în parte. De aceea, astăzi am sesizat CCR pentru a soluţiona acest blocaj creat de domnul preşedinte. Nu ne-am dorit acest lucru, nu-mi doresc acest lucru dar, aşa cum am spus anterior, interesul României este mai presus de ambiţii, de joc politic sau de o campanie electorală”, a subliniat Viorica Dăncilă.

În replică preşedintele Klaus Iohannis a declarat că răspunsul Curţii Constituţionale a României (CCR) nu va rezolva problema, deoarece România nu are prim-ministru. „Probabil, Curtea va da un răspuns. Vom vedea ce răspuns, însă, nu va rezolva problema. Curtea Constituţională nu are cum să rezolve problema, fiindcă problema nu este una constituţională, problema este una politică. O să vă spun şi care sunt cele două cauze ale acestei probleme politice. Prima cauză este că, de facto, România nu are prim-ministru, a doua cauză este totala inabilitate a PSD de a face politică politică de orice fel”, a afirmat preşedintele, afirmând că, dacă s-a ajuns în această fază, în cazul remanierii va aştepta decizia Curţii, fără a mai face vreun alt demers. „Dacă s-a ajuns în această fază, să se cheme Curtea Constituţională să stabilească ce avem de făcut, bineînţeles că voi aştepta decizia Curţii Constituţionale după care voi acţiona constituţional”, a afirmat Iohannis.

Ulterior, răspunzând întrebărilor, Klaus Iohannis a afirmat că Guvernul României este „condus de infractorul Dragnea prin interpuşi”.

În plus, şeful statului a afirmat că Viorica Dăncilă nu a prezentat niciun motiv al schimbării miniştrilor, revocarea fiind o sancţiune politică. „Doamna prim-ministru confundă Guvernul cu Partidul”, a subliniat Klaus Iohannis, precizând că acest tip de regim s-a încheiat în 1989.

 

Atac social-democratic la preşedinte

 

PSD susţine că preşedintele Klaus Iohannis „blochează” România prin amânarea unei decizii referitoare la remanierea guvernamentală, social-democraţii anunţând că vor utiliza „toate mijloacele legale şi constituţionale” pentru a debloca situaţia creată.

PSD numeşte „iresponsabilă” decizia preşedintelui de a nu-i numi ca miniştri pe Lia Olguţa Vasilescu şi pe Ilan Laufer. Potrivit sursei citate, din „ranchiună” şi „obsesii personale”, Klaus Iohannis „blochează România, astfel încât Guvernul PSD+ALDE să nu facă investiţii în autostrăzi”. Asta deşi, în acest an, până la venirea iernii, au fost recepţionaţi doar 40 de kilometri de autostradă,iar alţi 50 au fost amânaţi pentru 2019. Aceste investiţii trebuiau însă de anul trecut, însă au fost amânat din cauza diferitelor probleme. În 2017, sub guvernarea PSD, au fost recepţionaţi 18 (!) kilometri de autostradă.

Social-democraţii mai spun că şeful statului creează scandaluri şi conflicte „iresponsabile” în An Centenar. De asemenea, PSD îl mai acuză pe Klaus Iohannis de „comportament lipsit de orice decenţă şi bun simţ” faţă de Viorica Dăncilă.

 

Apreciază calitatea articolului

EVALUAȚI ARTICOLUL -
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele
Încarc...